faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

Läckö Slott och Hvita Hjorten

Favoritmarkera

Inte långt från Lidköping på en klippa vid Vänern ligger Magnus Gabriel De la Gardies barockpärla Läckö Slott.

Kanske kan man likna slottet vid ett kinderägg. För du får inte bara uppleva ett fantastiskt slott utan även utställningar, slottsträdgård, opera och goda måltider.

Läckö Slott och Hvita Hjorten

Årets utställning handlar om kvinnliga formgivare under mellankrigstiden. Det är Nationalmuseum, som har landets största samlingar på området, varav mycket aldrig visats tidigare, som presenteras över 130 föremål av kvinnliga konstnärer bl a Tyra Lundgren, Louise Adelborg, Estrid Ericson och Anna-Lisa Thomson.

I Lilla Slottsträdgården skapar trädgårdsmästaren Simon Irvine och hans medarbetare årligen en trädgård både för ögat och magen. Odlingen är ekologisk och allt ätbart skördas och bärs omedelbart ner till köket på Hvita Hjorten.

Restaurangen vann Årets Gastronomi 2014 och finns med i såväl White Guide som White Guide Nordic. Här serveras också kött från lokala jägare och grödor från bönder och grönsaksodlare i närområdet.

Restaurangen är inrymd i det nybyggda naturum Vänerskärgården, en spektakulär byggnad ritad av White Arkitekter med ett formspråk inspirerat av Vänerns skira vass och råa drivved. På övervåningen finns 15 hotellrum för dem som vill kombinera Läckö Slott och naturum med en god måltid.

Läckö Slottsaquavit (33), 207 kr för 500 ml.
änkål och kummin, precis så som en klassisk svensk kryddad ska. Klockren!
Provad aug. 2015, betyg: 4

Kulturupplevelse, god mat och dryck

För att öka intresset för historia och kulturarv kommer vi att då och då ge tips till sevärdheter med bra restauranger eller caféer. För vad kan vara bättre än en kombination av bra upplevelser och god mat och dryck?

Svenskt Kulturarv säljer ett kulturarvskort för 150:- och då får man 50% rabatt på entréavgiften till över 300 museer. Kortet gäller t o m maj 2016. Beställs på: http://www.svensktkulturarv.se/kulturarvskortet

Lämna ett svar