Röttorps Bästa med Montepulciano på tre sätt

Favoritmarkera

Seriös billig röd montepulciano, generös och komplex Navarra, finare vitt husvin, intensivt söt österrikare, stort rödvin på montepulciano, fruktig röd premiumbox, vit torr charodnnaybox och vin från Montepulciano för källaren är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v39 2015 på Röttorps Bästa

Montepulciano d’Abruzzo Bianchi, 2013 för 69 kronor är ett lite rustikt och strukturerat seriöst vin med bra smak innehåll och längd från vinhuset Umani Ronchi. Detta vin på druvsorten montepulciano har växt i Abruzzerna, en bit söder om vinhuset huvudlokalisering i Marche.  Vinner en del på lagring och lite av det får Du uppleva redan idag om du dekanterar vinet och för in syre någon timme före servering. Bäst till smakrik mat.

Generös och komplex Navarra

Chivite Selección Especial Finca de Villatuerta, 2009 för 135 kronor är ett stort rikt och läckert sammanvävt rödvin med mognad i modern spänstig stil från Navarra i norra Spanien. Huvuddruva är tempranillo som blandats med merlot. Generöst och rikt med spansk tuch till finare middagar. Ligger i BS.

Finare vitt husvin

La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon, 2014 för 85 kronor. Gros manseng är kanske inte världens mest kända druva, men här i Sydvästra Frankrike är den basen för många riktigt bra torra vita viner. Lillebror Petit Manseng används främst för söta viner. Detta prismässigt överkomliga vin är rikt och lite mulligt komplext mest från gros manseng druvan och har stor friskhet och fräschör av sauvignon blanc. Kombinationen är utmärkt i nästan alla vinsammanhang. Gjort av vinhuset Alain Brumont, som i övrigt är världsmästare på att göra stora röda viner av tannat druvan.

Intensivt söt österrikare

Lenz Moser Trockenbeerenauslese 37cl, 2013 för 159 kronor. Sockerhalten i detta intensivt söta vin ligger på 189 gram per liter! Sent skördare druvor vid Neuseedlersee med ädelröta har jäst till ca 10% alkohol och lämnat denna mycket smakrika sötma ojäst och ackompanjerad av fin balanserande syra.  Vinner också på lagring. Ett utmärkt efterrättsvin när Du vill ha ett intensivt sött och smakrikt vin.

Stort rödvin på montepulciano

Campo San Giorgio Conero Riserva, Umani Ronchi, 2009 för 397 kronor är vinhuset Umani Ronchi största röda vin. Det är också gjort på 100% av druvan montpulciano, men nu i Conerodistriktet vid Marchekusten. Det kostar nästan sex gånger mer än deras billiga montepulciano från Abruzzerna och det är värt det. Prova dem gärna tillsammans för att se hela spännvidden hos druvan. Tät rik, viss mognadskomplexitet i en ny lite mer tillgänglig, mindre hård vinstil. Ett av de allra bästa vinerna i min gom från östra Italien. Modern i stilen med viss mognad och hyggligt utvecklad redan idag och växer nog ändå rejält med lagring.

Fruktig röd premiumbox

Casillero del Diablo Carmenere/Cab S, 2013 för 235 kronor per 3l, är en riktigt bra röd box i premiumsegmentet. Sent skördad mogen carmenere helt utan gröna toner. Fin rejält fruktig och lite mullig längd i generös stil med ganska mild struktur.

Vit torr Chardonnaybox

Robertson Chardonnay 3lbox, 2015 för 199 kronor per 3l, är även i sin nya årgång en riktigt hygglig chardonnaybox i balanserad stil med lite mulligt slut.

Vin från Montepulciano för källaren

Vino Nobile di Montepulciano, Poliziano magn, 2011 för 403 kronor. I källaren är det allra bäst att ha magnumflaskor. De utvecklas lite långsammare och blir lite större viner än mindre flaskor. Montepulciano betyder här distriktet och staden Montepulciano, inte druvan med samma namn. Denna täta, delikata och nyanserade sangiovese är utmärkt för lagring i 8+ år.

Lämna ett svar