Glutenfritt öl – kan det va nåt? Svar nej, konstaterar jag efter att ha provat samtliga glutenfria ölsorter som kan köpas i Systembolagets butiker, alternativt beställas till hela landet. Bara ett av tolv glutenfria öl är gott.
Glutenfritt är en trend i mat- och dryckesverige. Det är inte bara de som lider av celiaki – det vill säga glutenintolerans – som söker sig till den glutenfria dieten. Även många alldeles friska människor har hoppat på trenden och vill konsumera glutenfritt.
Läs senaste artikeln om glutenfri öl: Stort test - öl för glutenintoleranta
Glutenfri öl - utmaning för bryggaren
Så om man är ölälskare och vill dricka glutenfritt – har man nån chans att få ett gott öl, bryggt utan korn, vete och råg, vilka är de sädesslag som innehåller glutenprotein? Utbudet på Systemet är klent. Söker du på Systemets hemsida får du 2 317 träffar på ”öl”, men bara 13 på ”glutenfritt öl” – varav ett i bästa fall kan köpas i butiken på Dragarbrunngatan i Uppsala och endast där. Gamla Slottskällan i samma stad är enda bryggeri i Sverige som gör glutenfritt öl. Av de tolv övriga finns bara fyra i butikerna. Åtta måste beställas – och då är det hela kollin som gäller.
Tittar vi på nationaliteter är nio europeiska länder representerade. Så varför brygger inte svenska bryggerier glutenfritt öl?
– Jag kan inte tekniken, säger Mikael Dugge Engström, på Dugges Ale- & Porterbryggeri i Härryda. Men finns det en stor efterfrågan är jag beredd att sätta mig in i processen.
Ett rent kommersiellt skäl, alltså. Ingen altruistisk handling för att vissa människor inte tål vanlig öl.
- Öl på enbart havre och råfrukt (majs, ris) är nog svårt att få till, så att det smakar bra, funderar Dugge.
– Om man vill brygga glutenfritt (eller snarare glutenfattigt) på kornmalt, kan man tillsätta ett enzym, vilket bryter ner det protein som orsakar smärta och besvär hos glutenintoleranta.
– Processen är för krånglig, det driver personal och blir ekonomiskt ohållbart för ett litet bryggeri, säger Thomas Bingebo på Oceanbryggeriet.
Kan en hembryggare tillverka glutenfritt öl?
I butiken Essensspecialisten i Göteborg, som tillhandahåller utrustning och råvaror för hembryggarna, säger Sebastian – förutom försäljare även prisbelönt hembryggare – så här:
– Ingen hembryggare har kommit in här och frågat efter grejer för glutenfritt. Det är väl synd att glutenintoleranta inte kan dricka normal öl, men att fullt friska människor skulle göra det … det är bara dumt. Hipsterfasoner …
Listan med alla glutenfria öl - provade och recenserade
Öl med tre poäng -
1. Mikkeller Peter, Pale and Mary (1206)
Pale ale, 4,6%, Mikkeller (De Proef, Belgien), 24,90 kr för 330 ml
Överlägset bäst i test. Har en skumkrona, snygg färg, bra doft och gör inte bort sig i munnen heller. Smakar riktig öl utan bitoner. Balanserat, maltigt, humlebeskt, gott. När täckelsen faller och Mikkellers etikett blir synlig säger jag: Javisst, självklart, hur kunde jag missa det. Danske Mikkel regerar, vilka dumheter han än ger sig in på. Dessutom är namnet – blinkningen åt den amerikanska protestsångartrion Peter, Paul and Mary – kul, men inte helt enkel att begripa. Att 60-talstrion inte tolererade orättvisor I samhället vet vi. Men var de intoleranta mot gluten också?
Öl med två poäng -
2. Zatec (1550)
Ljus lager, 4,5%, Zatecky Pivovar, Tjeckien, 18,90 kr för 330 ml
Blek färg, varken särskilt maltig eller mustig (trots att baksidestexten på flaskan lovar motsatsen). En lätt sötma får mig att misstänka ”bryggd på råfrukt”, men det påstås vara ett helmaltsöl. Harmlöst utan att vara tråkigt.
Ekologisk.
3. S:t Peter’s G-free (1577)
Ale, 4,2%, S:t Peter’s Brewery, England, 3670 kr för 500 ml
Kraftigt gyllengul färg som gör att ölet ser aptitlig ut. Tyvärr avsevärt aptitligare än det är i munnen, visar det sig. Har viss beska, men saknar kroppen som krävs för att bygga upp smakprofilen.
Beställningssortimentet. Säljs endast i kolli om 12 flaskor.
4. Neumarkter Lammsbräu (89029)
Ljus lager, 4,7%, Neumarkter Lammsbräu, Tyskland, 25,90 kr för 330 ml
Lite gräsiga och örtiga toner. Tunn i kropp och beska, påminner lite om de spanska och mexikanska blasken San Miguel, Corona och Sol. Otysk stil. Ekologisk.
Beställningssortimentet. Säljs endast I kolli om 20 flaskor.
5. Grain d’Orge (88158)
Ljus lager, 5,5%, Brasserie Grain d’Orge, Frankrike, 17,90 kr för 250 ml
Något medicinal, metallisk ton. Lite för blaskig, ger inget tuggmotstånd för vare sig näsa, gomsegel eller svalg. Har trots allt en lite personlig stil. Ekologiskt.
Beställningssortimentet. Säljs endast i kolli om 24 flaskor.
Öl med 1 poäng -
6. Tennent’s (88640)
Ljus lager, 5%, Caledonian Brewery, Skottland, 17,90 kr för 330 ml
Bleksiktig, konstig, syntetisk smak som liknar … ingenting. Menlöst, saknar helt humlebett och maltkropp. Tennent’s vanliga, ljusa lager är en megasäljare i budgetklass i hela Storbritannien. Finns i varenda kyldisk på Spar och Tesco.
Beställningssortimentet. Säljs endast i kolli om 24 flaskor.
7. Green’s Blond (1828)
Ale, 5,8%, Greens Gluten Free Beers, Belgien, 26,40 kr för 330 ml
Såväl doft som smak av belgisk witbier, vilket är en paradox, eftersom veteöl är packad med gluten. Men i munnen vänder det: melass och citrustoner i grav obalans. Och det är bryggt på glutenfri kornmalt. Men jag tackar ödmjukt nej.
8. Estrella Damm Daura (1532)
Ljus lager, 5,4%, Damm, Spanien, 15,50 kr för 330 ml
PÅ SYSTEMBOLAGET:
Kunden: Har ni möjligen något öl som inte smakar öl, ity jag icke tycker om smaken av öl? Ja, helst ska det inte smaka någonting alls.
Expediten: Ja, vi har en glutenfri spanjor, från Barcelona, som nog skulle passa herrn.
Kunden: Då tar jag två sådana, tack.
Expediten: Varsågod, det blir 31 kronor.
9. Cuvée des Lacs (89577)
Ale, 5,2%, Brasserie de Silenrieux, Belgien, 27,50 kr för 250 ml
Tävlar om guldmedaljen i meningslöshet med flera andra i den här provningen. Saftigt, som en tysk Alsterwasser, fast med sämre spritz. Långt från det vi menar med smakrik ale. Märklig etikett också, ett vykort där man klämt in halva Valloniet. 110 kronor litern är vansinnigt dyrt. Ekologiskt.
Beställningssortimentet. Säljs endast i kolli om 24 flaskor.
10. Against the Grain (89136)
Ale, 4,5%, Wold Top Brewery, England, 39,70 kr för 500 ml
Ett slags ölliknande saft, typ engelsk shandy, eller kanske majsjuice kryddad med en nypa humle och blomdoft. Wheat free, informerar etiketten lite onödigt. Jotack, men ”Gluten free” hade varit mer relevant. Wold Top Brewery ligger i Yorkshire, men inte ens till den puddingen väljer jag det här ölet.
Beställningssortimentet. Säljs endast i kolli om 12 flaskor.
0 POÄNG
11. Saxon (1519)
Ljus lager, Sinebrychoff, Finland, 4,1%, 13,90 kr för 500 ml
Totalt meningslös brygd, där uttrycket ”Fucking close to water” vore en komplimang. Det här ölet närmar sig vattnet så att säga underifrån. Smakar alltså mindre än vatten.
Beställningssortimentet. Säljs endast i kolli om 24 burkar.
12. Marmalade Porter (89733)
Porter, Wold Top Brewery, England, 5%, 41,90 kr för 500 ml
Mörk, nästan svart i färgen, vilket ser lockande ut. Men parfymen av intensiv viol slår ihjäl alla andra blommor som redan slagits ut ur glaset: gullviva, mandelblom, kattfot. Å blå viol i en mängd som den här kan möjligen vara gångbart i Flen.
Beställningssortimentet. Säljs endast i kolli om 12 flaskor.
Läs mer - Tidigare artiklar om glutenfri öl
Öltips för glutenallergiker - få alternativ
Ont om öl för glutenintoleranta
Författare: Thomaz Grehn