Laddar annons
Rätt Champagne för Dig och Dina gäster
19 Dec, 2015

Rätt Champagne för Dig och Dina gäster

Det finns 1524 mousserande viner på Systembolaget. Av dem kan 45 vara ett riktigt bra val. Här hittar du de allra bästa som passar din smakprofil när det gäller mousserande och champagne inför helgerna.

Filmstjärna, Expert eller Distingerad

Champagne och mousserande finns i många olika stilar och utföranden. Alla passar inte alla. För att mycket ungefärligt ange till vem olika viner passar har jag inför detta nyår klassat de 45 intressantaste bubblet efter tre olika smakprofiler. F står för Filmstjärnor eller de som skulle vilja vara det. De tycker om stor mängd av fruktigt fräscht ganska ungt bubbel utan större focus på vinets detaljer. De gillar inte när det blir för stramt, syrligt eller mineraliskt, men har inget emot lite sötma med mjukt slut. Motsatsen till F är E. Det står för champagneExperten med tendens till nördigt intresse för detaljer, mineralitet, syror och mognadskomplexitet. Gillar inte hög dozage, överdriven fruktighet, och för snällt slut med tuch av sötma. En tredje målgrupp mitt emellan är D, den Distingerade Champagnekonsumenten. Hen gillar balanserade finstämda delikata champagner med fin lång efterklang som slutar torrt. De skall gärna få mogna men dricks innan det känns gamla. Varken hård mineralitet, mycket tuffa syror, hög dozage eller aningen sötmjukt slut känns riktigt bra för den distingerade champagnekonsumenten.

Välj rätt vin till dina gäster

De 45 allra bästa mousserande vinerna i alla prislägen som just nu går att köpa på Systembolaget finns i tabellen nedan. För varje vin finns det angivet vilken/vilka av målgrupperna D, E och F som jag tror respektive vin passar till. T ex är det mycket oklokt för den som tänker bjuda F, Filmstjärnor, att välja något av vinerna som enbart är klassade för E. Motsatsen blir också en stor flopp. Med de Distingerade, D blir det alltid mindre besvärligt. Men det är ändå klokt att undvika alla viner som inte har ett D i kanten, Det finns ju riktigt många utmärkta bubbel för D i olika prisklasser. Av de 1524 mousserande vinerna på Systemet är det bara ett litet antal som passar väl till D och E. De flesta är inte riktigt bra till någon målgrupp.

Beställ BS viner idag!

Det är snart nyår. För att vara hyggligt säker på att få hem ett BS vin till nyårsafton bör du beställa det (på nätet) i dag, 19/12.  Rätt många av årgångschampagnerna växer till mycket större och mer intressanta vinpersonligheter med lagring. Nu finns en hel del av det lysande året 2008 som kommer att vara ännu intressantare till nyår om 5-10 år. Då kommer man inte kunna få tag i dem till rimligt pris.

Billiga Mousserande

Jag har delat in de 45 vinerna i nio kategorier, sju torra vita efter prisläge en halvtorr och en för torrt rosébubbel i tabellen. För att börja med kategorin billiga mousserande finns där som vanligt Pongrácz Brut för 120 kronor i topp. Rotari Brut Riserva, 2010 för 109 kronor är också ett riktigt hyggligt bubbel kring hundringen. Bägge finns i nästan alla butiker. Det finns också tre cavor från Spanien i BS i prisläget 79-109 kronor med bra klass, men de billigare tycker inte jag riktigt fungerar med D personer. Ingen av dem är riktigt bra för Expertnördarna. Alla fungerar med Filmisarna.

Dyra Mousserande   

Här finns ett riktigt bra nyinkommet vin i Rotari Blanc de Blancs Extra Brut, 2009 för 129 kronor. Inget för Filmisarna men riktigt bra både för D och E och ett stort steg uppåt från den billigare Rotarin. Ferrari Brut för 155 kronor passar däremot riktigt bra för alla de tre målgrupperna. Den ovanligt komplexa och distingerade lyx Cremant de Bourgognen 75520 är en beställningsvara för de mer kvalificerade konsumenterna.

Billig Champagne

Det finns numera en hel hop av billiga champagner även under 200 kronor. De allra flesta är usla eller uttalat medelmåttiga. Det stora undantaget är den riktigt bra, lättbegripliga och välbyggda, genomklingande och fruktiga folkchampagnen Beaumont des Crayères Grande Rés. Brut för 199 kronor. Kanske inget för champagnenördarna, men perfekt till alla andra vid tolvslaget eller när som helst. För att det skall bli bättre än så får man gå upp till Palmer&Co Brut Reserv för 249 kronor.  Bägge finns i massor av Systembutiker.

Finare Budgetchampagne

Bland de finare budgetchampagnerna finns två verkligt snygga i BS, som trots sina rimliga prislappar, har betydande kvaliteter. De Saint Gall 1er Cru Extra Brut BdB för 259 kronor är en riktigt elegant finstämd champagne med lätt krutiga rostade toner, fin mineralitet och extra låg dozage. Drar en aning mot experthållet men är ändå inte svår, fyndigt bra. En utsökt odlarchampagne från berömda byn Mesnil är Michel Turgy Rés. Sél. BdB GC Brut, för 279 kronor, med lite av det berömda terroirets mineralitet i flaskan. I ordinarie sortiment finns också två utmärkta årgångschampagner under 300 kronor. Den stora breda rika och mäktiga Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut, 2003 och den lovande redan härliga godingen från toppåret 2008, Palmer & Co Millésime Brut. Alla fyra passar utmärkt till både Distingerade och Expertiga gäster. Den smakrika 2003:an även bra till Filmisar.

Normalpris Champagne

Vanliga champagnehus

Här finns alla de stora husens standardchampagner. Den som ständigt ligger i topp bland dessa i min gom är Louis Roederer Brut Premier för 399 kronor. Den har nyligen också fått toppbetyg av Sveriges samlade vinskribentkår. I BS kan man nu också få tag i Deutz Brut Classic på magnum för 799 kronor som nu ligger nära Roederer’s klass. All champagne blir bättre på magnum. Två aktuella stora årgångschampagner på magnum som både kan drickas nu som riktigt festligt nyårsbubbel om man är många eller lagras i källaren i något decennium (om Du inte tillhör Filmstjärnorna då lönar det sig aldrig att lagra) är Legras&Haas BdB mag, 2008 för 795 kronor eller Palmer Millésime Brut mag. 2002 för 779 kronor.

Endast för experter?

Här finns också två champagner som jag bedömer som helkul för Expertnördarna, heltrista för Filmisarna och svåra även för de Distingerade. Michel Gonet Prestige Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature, 2010 för 349 kronor. Lätt, nästan lite vek, rent mineralisk helt avklädd champagne utan dozage. För mig perfekt till ostron för de flesta mest konstigt. Vincent Joudart Special Club, 2008 för 369 kronor har i mitt protokoll expertvarning på sina hårda tuffa syror. Blir nog bäst efter något decennium till. Michel Genet Brut Espri GC är en även för Distingerade fullt begriplig snygg odlarchampagne på ren chardonnay. En lite nördig men samtidigt riktigt bra och begriplig champagne är också, Moutard Cuvée des 6 Cépages 2008 för 359 kronor. Här är alla de sex tillåtna druvsorterna i champagne med i samma vin. Utöver Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay finns här även Arbane, Petit Meslier och Pinot Blanc. Både lite nördigt och distingerat.

Nytt svenskt champagneprojekt

I förra veckan kom de första flaskorna av ett helt nytt champagnekoncept. En svensk internationell affärsman, dalmasen Haakan Guldkula har dragit igång ett champagneprojekt där han med hjälp av vår svenske champagneexpert Richard Juhlin’s näsa, gom och enorma erfarenhet väljer ut några Grand Cru Cuvéer i topp, som ännu ligger på fällningen hos existerande champagnehus. Sedan gör Richard en egen bedömning av dozage och dessutom som en liten turbo tillsätter man en skvätt av reservvin från firman före kork och grimma. Idéen är att få till avrundning mer genom smak och mindre genom socker. Av de tre första är Guldkula White BdB från R&L Legras för 399 kronor en sällsynt delikat, chardonnayig, balanserad och finessrik champagne med genomklang utan hårdhet. Ändå riktigt distingerad och utan överdrivna experttoner. En riktig skönhet med allt på rätt ställe för alla tre målgrupperna samtidigt. Mitt val i år bland normalpris champagnerna, ligger i BS.

Dyrare Årgångschampagne

Bland de dyrare årgångschampagnerna är för mig Deutz Brut Vintage, 2008 den allra förnämsta. Genom sin balans och utvecklade finess är den härlig redan nu men växer länge. Tattinger’s och Roederer’s 2008:or är också fantastiska. Henriot, 2006 och Pol Roger, 2004 är andra storheter kring 500 kronor.  Enbart för Experterna finns också Gimonnet Special Club, 2008 en odlarchampagne i magnifik (och lite jobbig) mineralisk stil och tuffa syror.

Prestigchampagne

På prestigsidan är Cuvée Sir Winston Churchill, 2002 från Pol Roger en helt magnifik champagne som av mig får 20 kvalitetspoäng av 20 möjliga. Ljuvligt storslaget lite moget perfekt under fortsatt stor utveckling. Kanske inte riktigt kommer till sin rätt hos Filmisarna, men riktigt bra för D och E om inte priset förskräcker. Tattingers prestige Comtes de Champagne Brut BdB är något så ovanligt som en fantastisk stor champagne som det i princip inte går att tycka annat än ”härligt” om, vilken smak man än har. Nu finns 2006:an i BS för 1 350 kronor flaskan.

Halvtorrt bubbel

Halvtorrt mousserande får inte godkänt av D och E. En och annan Filmis kan kanske gilla det. Det bästa halvtorra billiga är som vanligt Codorníu Clasico för 82 kronor. Dyrare är aldrig lönt att köpa.

Rosé Mousserande

Bland icke champagnerna står Rotari Rosé, 2010 för 109 kronor i särklass. Bland roséchampagnerna är mitt val BS vinet De Saint Gall Brut Rosé för 289 kronor.  Ett mycket speciellt torrt ganska komplext och precist rosébubbel är också chilenska Torres Estelado Rosé Sparkling för bara 87 kronor. Gjord på Chiles urdruva, Pais.

TABELL: MOUSSERANDE TOPPVINER INFÖR NYÅR 2016

































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Målgr Nr År Namn Pris Bäst Kv. Bet Mat
Billiga Mousserande
D,F 7628 Pongrácz Brut, Syafrika 120 15-16 16,0 4,4 0-2
D,F 7567 2010 Rotari Brut Riserva, Italien 109 15-16 15,5 4,2 0-1,5
F 77355 Villa Clara Brut, Cava 79 15-16 14,5 4,2 0-1
F 74548 El Miracle Brut, Cava 89 15-16 15,0 4,2 0-1
D,F 77373 Petit Albet Brut, Cava 109 15-16 15,5 4,2 0-1
Dyra Mousserande
D,E 77152OS 2009 Rotari BdB Extra Brut 129 15-16 16,0 4,4 0-1
D,F 7404 Langlois Crémant de Loire Brut 129 15-16 16,0 4,2 0-2
D,E 7725 C. Davenne Crémant de Bourg. 135 15-16 16,0 4,2 0-1
D,E,F 7721 Ferrari Brut, Italien 155 15-16 16,5 4,2 0-1,5
D,E 75520 Crémant de Bourgogne Brut 189 15-19 17,0 4,2 0-2
Billig Champagne
D,F 7891 Beaumont des Crayères GR Brut 199 15-16 17,0 4,4 0-1,5
D,F 7372 Palmer & Co Brut Reserve 249 15-16 17,5 4,2 0-2
Finare Budgetchampagne
D,E, 7885BS De Saint Gall 1er Cru Ex. Brut BdB 259 15-18 18,0 4,5 0-1,5
D,E, 77990 Michel Turgy RS BdB GC Brut 279 16-19 18,0 4,4 0-1,5
D,E,F 72474OS 2003 Beaumont des Crayères F. de Prestige 277 15-17 18,0 4,2 0-2
D,E, 7867 2008 Palmer & Co Millésime Brut 299 15-21 18,0 4,2 0-2
Normalpris Champagne
E 7895BS 2010 Michel Gonet Prestige GC BdB Brut Nature 349 15-20 18,5 4,2 0-1
D,E 77646 Michel Genet Brut Espri GC 349 15-18 18,5 4,2 0-2
D,E 77398 Pierre Peters BdB Extra Brut 375 15-19 18,5 4,2 0-2
D,E,F 75248 NV Guldkula White BdB 399 16-19 18,5 4,2 0-1,5
D,E 96961 2008 Moutard Cuvée des 6 Cépages 359 17-27 18,2 4,0 0-2
D,E 7723 Diebolt-Vallois Prestige Brut 369 15-17 18,5 4,0 0-2
E 92136 2008 Vincent Joudart Special Club 369 20-30 18,5 4,0 0-1,5
D,E,F 7867 2002 Palmer Millésime Brut Mag. 779 15-24 18,5 4,0 0-2
D,E, 90448 2006 Paul Bara Brut Millésime Grand Cru 396 16-22 18,5 4,0 1-2
D,E, 92029 2008 Legras & Haas BdB Mag. 795 15-25 18,5 4,0 0-2
D,E,F 7602 Louis Roederer Brut Premier 399 15-20 18,5 4,0 0-2
D,E,F 7487BS Deutz Brut Classic Mag. 799 15-20 18,5 4,0 0-2
Dyrare Årgångschampagne
D,E, 96963 2008 Deutz Brut Vintage 499 16-25 19,5 4,5 0-2
D,E,F 7871 2008 Taittinger Brut Millésimé 479 16-23 19,0 4,2 0-2
D,E 7789 2006 Henriot Millésime Brut 499 15-20 19,0 4,2 0-2
D,E,F 7536 2004 Pol Roger Brut Vintage 515 15-21 19,0 4,2 0-2
D,E 76510OS 2008 Louis Roederer Brut Vintage 549 15-22 19,0 4,2 0-2
E 97714 2008 Gimonnet Special Club 549 17-25 19,0 4,2 0-2
Prestigechampagne
D,E 7548 2002 Cuvée Sir Winston Churchill 1330 16-26 20,0 4,4 0-2
D,E,F 75978 2006 Comtes de Champagne Brut BdB 1350 16-28 19,5 4,2 0-2
Halvtorrt Mousserande
F 7735 Codorníu Clasico, Cava 82 15-16 14,0 3,8 0
Rosé Mousserande
D,F 7701 2010 Rotari Rosé, Italien 109 15-18 16,0 4,5 0-1,5
D,E,F, 7417BS De Saint Gall Brut Rosé 289 15-17 18,0 4,4 0-2
F 7676 Pata Negra Rosado Brut, Cava 69 15-16 13,5 4,2 0-1
D,F 7475 Estelado Rosé Sparkling, Chile 87 15-16 15,0 4,2 0-1,5
D,F 7899BS Krone Rosé Brut, Sydafrika 101 15-16 15,5 4,2 0-1
D,E,F 77260 Pongrácz Rosé, Sydafrika 129 15-17 16,0 4,2 0-2
D,F 76063 Langlois Crémant de Loire Brut Rosé 139 15-16 16,0 4,2 0-1
E 77735 2006 Comtes de Champagne Rosé Brut 1800 22-35 20,0 4,2 0-2