bengt-frithiofsson-1-jan-2016

Good morning winelovers, i dag är 2016!

Favoritmarkera

VINPERSON. Lyssna in meningen i rubriken på rullande snygg-skånska. Får vi presentera Bengt Frithiofsson och välkomnar 2016.

Få andra har som Bengt Frithiofsson väckt svenska folket till ett intresse för mat, dryck och smak. Under snart ett halvt sekel har Bengt skrivit och talat om mat och vin, i kombination eller var för sig. Men han har också talat om glädjen i att upptäcka och njuta av smak, oavsett om på krogen eller hemma.

Om vi går all in mat och vin med Bengts entusiasm smakar vi vällustigt på vinet för att sedan svälja, i stora klunkar. Aaahaaa…! Under tiden kan man lyssna till hur folkkäre Bengan berättar fakta men under senare år mer av det roliga, tokiga, udda eller okända som vi inte kände till om drycken, producenten eller maten vi stoppar i munnen.

Det är ingen underdrift, men Bengt bjuder tittarna på strålande underhållning. Vin-programmen kan lämna övrigt att önska för kalenderbitare eller faktanördar men känslan av hur ett vin smakar eller vad det passar till går ingen obemärkt förbi. Det är helt enkelt kul att kolla in vin-TV med Bengt.

Frithiofssons lustfyllda och lätt uppfodrande ”Good morning winelovers” är idag hans alldeles egna signum till TV-tittarna fredagmornar. Entrévinjetten gör att vi stannar upp. Och apropå den klatschiga och geniala inledningen ”Good morning winelovers” kan man ju undra om det inte är en travesti på Robin Williams i rullen Good morning Vietnam från 1987. Samtidigt som filmen om Vietnam släpptes hade Frithiofsson redan arbetat 13 år som vinskribent på Svenska Dagbladet.

När detta begav sig var Sverige fortfarande i vin-koma. Vi höll långsamt på att flytta våra positioner från sprit till att gilla vin och det skulle dröja ytterligare 14 år innan bolaget fick hålla lördagsöppet. Och att omvända svenskarna till vindrickare var ett led i en välregisserad strategi, planerad av bland andra Systembolaget under parollen ”folkhälsa”.

Folklige Bengan var en av de första på bollen, tillsammans med vår egne Anders Röttorp, att skriva om vin och rönte således stor uppmärksamhet med sin vinspalt i Svenska Dagbladet. I jämförelse till dagens TV-program var hans dåtida alster mer för en tämligen stel grupp vinkonnässörer men frågan är såklart vad som är höna respektive ägg, vi kunde helt enkelt inte bättre under sent 80-tal. Bengt blev svensk vinpionjär och mångas förebild.

I min anställning som hovmästare i mitten av 80-talet var det legio snarare än undantag att servera trestjärnig konjak eller Cointreau tillsammans med After Eight till kaffet. Ni kan förstå att det var ett nöje att läsa om fina Bordeauxviner, ädla Bourgogner, om Rioja eller om mångfalden destillat som tillverkades i Cognac.

Att läsa om vin var verkligen information som hörde till en tidning och det spelade ingen roll att artiklarna var korta. För liknande texter hade aldrig publicerats tidigare och det är klart att om vin och andra alkoholdrycker i dagspress gled meningar isär varför också texternas lämplighet diskuterades livligt. Det är en makalös utveckling som skett under Bengt Frithiofssons yrkesverksamma tid som vinproffs och Vinbanken bollar nu över ordet till Bengt med några frågor.

Gott Nytt År 2016 tillönskas alla läsare!

 

Intervju med Bengt Frithiofsson

1. Hur kom det sig att just du fick frågan om att skriva vin i svenska dagbladet?
Som journalist i Norrköpings Tidningar, tidigt 70-tal, hjälpte jag förste och fortfarande legendariske levande vinlegenderna Nils Bertil Philipsson (grundare) och advokat Per Helander (ordförande) att bygga riksorganisationen Munskänkarna.

Ungefär samtidigt började jag granska inköps-, produktions- och försäljningsmonopolet Vin & Spritcentralen för tidningens räkning. På Vin & Spritcentralen fanns då mycket övrigt att önska.

På 70-talet var Sverige ett öl och spritland och när medborgarna beordrades att ”GÅ ÖVER TILL VIN” var det många som provade utan att veta hur ett bra vin skulle smaka. Det är under denna tid som vinskribenterna börjar vässa pennorna.

Arbetade sedan några år med incoming i resebranschen, bland annat i Spanien och i USA som försäljningschef i Nordamerika och Kanada. Då umgicks jag med korrespondentkompisar i New York och det var där jag träffade SvD chefredaktör Gustaf von Platen 1974. Han ville att jag skulle ansvara för SvD nya Weekendbilaga. Chefredaktören önskade ha med seriös restaurangkritik och jag ville få med vinbedömningar. Jag fick göra båda. Så jag provade vin på förmiddagen och hängde på krogen resten av dagen.

2. Berätta om ”Good morning winelovers”, när och hur blev det så?
Det blev en för mig naturlig hälsning till tittarna då jag började med vinbedömning på fredagmorgnar på TV4 för 23 år sedan.

3. The sky is the limit. Vilket eller vilka är dina projekt under 2016?
Jag har alltid ett projekt på gång. Sedan tre år har jag ”Bengt Frithiofssons Korv” som produceras, distribueras och säljs av kreativa charkuteribolaget Taylor and Jones och det ska jag självklart fortsätta driva under 2016. Under 2015 har jag upptäckt modevärlden och är numer med i framgångsrika projektet ”Jascha” som öppnat fyra kvalitets-modebutiker för den etablerade kvinnan.

4. Om du får ge Vinbankens läsare ett enda vintips för 2016, vilket är det?
Jag välkomnar det nya året med champagne, gärna med Louis Roederer av årgång 2008 på magnum.

Lämna ett svar