Röttorps Bästa med Gran Selezione

Favoritmarkera

Ett bättre rött husvin, barbaresco till bra pris, gros manseng, halvtorr Pfalzriesling, Ricasoli’s Gran Selezione, röd premiumbox från Toscana, Loirebox på sauvignon blanc och Taurasi mest för källaren  är veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v1 2016 på Röttorps Bästa

Bättre rött husvin

Réserve de la Condamine, 2013 för 74 kronor är ett utmärkt seriöst vin med bra struktur och innehåll i måttligt stram stil från Fitou i södra Frankrike nära spanska gränsen. Kommer från ett ovanligt bra kooperativ där, Mont Tauch. Bra matvin med längd och passar det allra mesta från lättare grönsaksrätter till rejäla köttbitar. En blandning på druvorna grenache, carignan och syrah. Finns i måttliga många butiker, men Du kan beställa den till Din egen på två dagar.

Barbaresco till bra pris

Barbaresco Prunotto, 2011 för 199 kronor är ganska billig för att vara en nebbiolo från berömda Barbaresco distriktet. I jämförelse med grannen Barolo är vinerna härifrån ofta lite mindre tuffa och något mer nyanserade. Fungerar utmärkt för konsumtion redan idag även om den växer med lagring. En riktigt bra introduktion till bättre nebbiolo.

Gros Manseng

La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng/Sauvignon, 2014 för 85 kronor. Gros manseng är en riktigt intressant druva för vita torra viner i Gascogne vid foten av Pyrrenéerna. Här i kombination med sauvignon blanc vilket hos denna nydanande producent ger ett ganska rikt och mulligt vin med samtidigt bra fräschör och friskhet. Bra i de allra flesta matsammanhang.

Halvtorr Pfalzriesling

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese, 2014, för 99 kronor är en bra frisk välbalanserad halvtorr Pfalzriesling. I det lite varmare Pfalz blir vinerna något rikare och rundare än de svalare tyska vindistrikten.

Ricasoli’s Gran Selezione

Colledilà Ricasoli, 2011 för 319 kronor är en Gran Selezione, den nya högsta kvalitetsklassningen i Chianti Classico. I bilden hittar Du några krav på den för snart två år sedan introducerade kvalitetskategorin. Detta vingårdsvin är lite saftigare generösare och något mjukare i strukturen än Ricasoli’s andra toppviner. Det gör det till ett härligt vin att konsumerar redan idag till någon riktigt fin kötträtt på den fina middagen. Växer också en hel del med lagring.

Röd Premiumbox från Toscana

Barone Ricasoli Formulae, för 249 kronor för 3liter är en seriös röd premiumbox också från Ricasoli i Toscana. Literpriset är mindre än 1/5 del av Colledilàs. För det blir det inga stordåd men just struktur med bra innehåll och balans, en av de bättre röda boxarna just nu.

Loirebox på sauvignon blanc

Brochet Facile Sauvignon Blanc, 2014 för 229 kronor per 3 liter är något så ovanligt som en riktigt bra enklare sauvignon blanc från Loire på 3 liters box. I Loire får sauvignon blanc viner aningen mindre direkt fräschör och istället lite med komplexa smaktoner, vilket gör det till ett bättre matvin.

Taurasi mest för källaren

Taurasi, Feudi di San Gregorio, 2010 för 154 kronor är ett rikt stramt och redan riktigt komplext vin på Aglianico druvan från Kampanien i södra Italien. Vinner ändå mycket på fortsatt lagring. Har just själv lagt ner några på 5-10 års sikt.

Lämna ett svar