Laddar annons
1 Feb, 2016

Boira´Sangiovese| Ekologiskt rött till vegomiddag

EKO RÖTT VIN. Boira´Sangiovese är ett ekologiskt vin från distrikt Marche i Italien. Till vegetarisk paj med fetaost och oliver passar ett kärnigt fruktigt rött ekologiskt vin av druvan sangiovese perfekt.

Boira´Sangiovese 2014 (32431), Cantine Volpi, Marche Italien, 89 kr

Vinbankens recension av dipl. sommelier Elke Jung

Boira´är ett vardagsvin med EKO-certifiering. Smaken är härligt frisk av körsbär, trevlig, lättsam och lättdrucken som ett vin ska vara när det ska passa till det mesta i vardagen. Funkar således lika bra till det vegetariska köket som till pasta, en fisk- eller kötträtt av vardagssnitt.

Okomplicerad helt enkelt men också med bra, distinkt smak av druvan sangiovese som körsbär, en kärnig touch och örtig smak med ett lättsamt drag av vanilj för att puffa fram ett vardagsgott inslag. Trevlig, helt enkelt!

Betyg: 

Vinöst vetande

Producenten Cantine Volpi har sitt säte i provinsen Alessandria, i Piemonte. Företaget som verkat sedan 1914 har över tid utvecklats. Från att vara hängiven vin av de piemontesiska druvsorterna cortese, dolcetto och barbera gör man vin, i samarbete, i många andra italienska distrikt. Samarbetspartner för den ekologiska vinframställningen är ERA som har anläggningar från norr till söder exempelvis i distrikt som Veneto, Marche (Boira’ Sangiovese), Abruzzo, Apulien och på Sicilien.

Sangiovesedruvans aromprofil inkluderar karaktärsdrag som:
En god portion frukt, bra syra, tydlig tanninstruktur, doft av örter (mer än kryddor), av körsbär och bittra körsbärskärnor. Beroende på druvans odlingsplats framhävs vissa drag. Sangiovesedruvan har många olika kloner, en av dem är brunello (eller sangiovese grosso som man också kan säga) och vad gäller unikt bara för brunello, har man kunnat separera sex olika brunellokloner.

Boira´är ett enklare vin och är, i jämförelse till ex en Brunello, inte lika koncentrerad eller utpräglad i sin smak vilket är precis som det ska och något som gäller för alla viner. Smakkoncentration utgår alltid från vinets pris.

Recept | Vegetarisk paj med fetaost och oliver | 2 portioner

75 g smör eller margarin
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 krm salt
1 msk vatten
150 g fetaost
14 svarta urkärnade oliver
4 soltorkade tomater
2 ägg
2 dl mjölk
1 msk färsk finhackad timjan
Salt
Svartpeppar
1 knivsudd cayennepeppar

Dressing:
3 msk olivolja
1 msk fransk senap
0,5 tsk torkad dragon
2 tsk flytande honung
2 msk färsk citronsaft
flingsalt

Gör så här:
Använd en mindre pajform, cirka 23 cm i diameter.

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda kylskåpskallt smör, mjöl, och salt till en grynig massa och tillsätt kallt vatten. Knåda raskt ihop till en deg, som inte får bli varm. Arbeta snabbt med fingertopparna eller kör i matberedare.

2. Kavla eller tryck ut degen i en liten form (recept för 2 personer), förgrädda pajskalet i 12 minuter. Ta ut formen, låt svalna.
Sänk ugnsvärmen till 200 grader.

3. Tärna fetaosten, skiva oliverna och strimla tomaterna. Lägg allt i det förgräddade pajskalet. Blanda ägg, mjölk och timjan. Krydda med salt, svartpeppar och lite cayennepeppar. Häll äggstanningen i pajformen och grädda i 20 minuter. Ta sedan ut formen och sänk ugnsvärmen till 150 grader.

4. Lägg aluminiumfolie som ett löst lock över formen och ställ in den i ugnen igen, ytterligare 5-8 minuter. Ungefär.

Servera gärna med grönsallad på sidan av.

Fler goda vegetariska tips:

Auberginelasagne recept som passar med öl Självfallet passar veckans vintips också bra!

Fler härliga vegetariska receptIndisk kormagryta passar vin av gewurztraminer hittar du här.