Annons_DeepBlondeAle_Vinbanken_artnr-81325Annons_DeepBlondeAle_Vinbanken_artnr-81325

Guide Michelin vs White Guide och World’s 50 Best Restaurants

Favoritmarkera

MICHELINGUIDEN VS WHITE GUIDE Att hitta rätt restaurang är i dag en snårig historia. För att inte tala om hur det är att navigera i det digra utbudet av guider. Vem ska egentligen bestämma var du hugger in härnäst, Guide Michelin, World’s 50 Best Restaurants, White Guide eller foodies?

Vem tänder och släcker stjärnorna? Och kockarna? Under måndagen nåddes vi av beskedet att mästerkocken Benoit Violier hittats med ett skotthål i huvudet blott timmar innan Guide Michelin presenterade sin 2016 edition. Hans Restaurant de l’Hotel de Ville utanför Lausanne var pyntad med tre stjärnor samt satt i omloppsbana över toppskiktet av Frankrikes La Liste, som listar världens 1000 bästa krogar.

Pressen att behålla den stjärnglans man tillskansat sig är enorm och Michelinguidens mystiska kriterier för sin rating har ofta kritiserats. Samtidigt är det luddigheten som gör att de restauranger som prytts med stjärnor ses som smått mytiska. Låt oss därför börja med den franska däcktillverkaren.

Guide Michelin

Vid tiden för den franska däcktillverkarens första utgåvor av guiden fanns det bara 3000 bilar i hela landet. Så för att få bilägarna att slita mer på däcken tipsade man om trevliga utflyktsmål som låg väldigt långt borta, exempelvis mackar. Sedan dess har guiden genomgått en evolution fullt jämförbar med den från amöba till saxofonist. Tack vare guidens hemlighetsfulla sätt att tända respektive släcka stjärnor i gastronomins högre skola (samt att man vägrar att kommentera utnämningarna) har man blivit sanslöst framgångsrika. I Sverige finns för närvarande arton stycken stjärnprydda restauranger. Tre av dem har två stjärnor: Mathias Dahlgren Matsalen, Frantzén och Oaxen Krog.

World’s 50 Best Restaurants

Sättet för hur olika guider och kulinariska instanser bedömer var kroglivet är som mest ljuvt skiljer sig åt. En av dem som förändrat hur vi ser på rating är World’s 50 Best Restaurants. Deras lista genereras genom en sluten omröstning där 900 professionella krögare och matjournalister runt om i världen listar sina sju favoritrestauranger utifrån var och ens subjektiva upplevelse om vad de anser vara ”bäst”. Och det spelar ingen som helst roll om krogen är högt ansedd eller om personalen är snabba på att svara i telefon. Placeringarna delas ut av brittiska Restaurant Magazine.

White Guide

En guide som i flera år poängsatt svenska restauranger och kaféer. Till skillnad från, exempelvis Michelinguiden, redovisar man sina bedömningskriterier, vilket resulterar i att man som gäst (eller krogägare) vet varför krogen är ”bra”. Här gäller full insyn i hur de hundra poängen sätts – baserat på mat, service, dryck samt miljö och stämning. Om Guide Michelin är en korthaj är White Guide en instruktör i Finns I Sjön.

Foodies

Foodies har på senare år klättrat högt upp i näringskedjan när det gäller måltidskonnässörer. Den som vill få en introduktion till fenomenet bör inte missa den svenska dokumentären ”Foodies – the culinary jetset”. I filmen följer vi ett antal personer vars intresse kretsar kring en enda sak: mat. Och de slukar den med samma besatthet som bebisar och hyenor. Vi får se tre unga och två äldre foodies flyga världen runt för att tugga i sig så många upplevelser som möjligt. Och blogga om det, under stark kritik från många av dem som kan någonting om mat, som kockar.

Givetvis kan du även låta dig inspireras av bloggar och appar, Yelp och Tripadvisor. Men enligt en enkät i Restaurangvärlden så spelar det inte så stor roll vad guiderna säger. Du lyssnar ändå mest till dina vänner.

Lämna ett svar