Laddar annons
I baren med rapparen Daniel Nimo
27 Mar, 2016
‱Uppdaterad:
6 Sep, 2023

I baren med rapparen Daniel Nimo

I BAREN MED DANIEL NIMO: Daniel Nimo Ă€r kĂ€nd frĂ„n rap-duon NÀÀÀk och Nimo och kan spottas i barer dĂ€r det spisas livemusik och bra kĂ€k. PĂ„ favorithaken Lydmar och Marie Laveau bestĂ€ller han gĂ€rna favoriten 18-Ă„rig The Macallan. Andra hiphoppare har enligt Daniel en bedrövlig smak: “Svenska rappare dricker fatöl, det Ă€r sorgligt.”

Daniel Nimo Zargar har med sin vapendragare NÀÀÀk stampat upp ett eget revir pÄ den svenska hiphopscenen. Medan NÀÀÀk blev nÄgot av en folklig person efter programmet Lyckliga gatan har Nimo fokuserat uteslutande pÄ musiken, vilket har resulterat i lÄtar som Gungar fram och S.H.U.N.O snarare Àn i spaltmeter.

Du ger inte sÄ mÄnga intervjuer

– Grejen Ă€r att jag jobbar med NÀÀÀk och att han Ă€r den som tar mycket av mediagrejen, han Ă€r ju mer folkligt kĂ€nd. Det passar mig bra, ibland kan han sĂ€ga: “kan du ta det hĂ€r?”, men jag föredrar att sjĂ€lv vĂ€lja vilka intervjuer jag ska ta.

NÀr du inte jobbar, var brukar du hÀnga dÄ?

– Jag gillar barer med livemusik, och det Ă€r inte direkt vanligt i dag, men förr fanns gamla Lydmar vid Stureplan, det gillade jag. Det var en jĂ€vligt bra lokal och grym stĂ€mning nĂ€r det var band. Mosebacke har blivit nice pĂ„ sommaren. För mig handlar det om att det ska vara avslappnat nĂ€r jag dricker och dĂ„ Ă€r musik ett hjĂ€lpmedel.

Vilken Àr din favoritbar?

– Marie Laveau, jag har en förkĂ€rlek för det stĂ€llet. Under sommartid gillar jag Ă€ven nya versionen av Lydmar vid kajen och Mosebacke. Det som Ă€r bra med just Marie Laveau Ă€r för det första att det Ă€r bra kvalle pĂ„ drinkarna, oavsett om du bestĂ€ller en flashig paraplydrink eller en Old Fashioned. Dessutom har de en livescen och bra kĂ€k, det Ă€r inte sĂ„ stifft.

NÄgot roligt minne dÀrifrÄn?

– Jag brukar inte minnas sĂ„ mycket nĂ€r jag varit dĂ€r, och det kanske Ă€r det roliga. Men för mig Ă€r det oftast roligt om jag kan fĂ„ kĂ€nna mig avslappnad, dĂ„ gillar jag det. PĂ„ Marie Laveau Ă€r det alltid ett skönt mode. Gamla East var ocksĂ„ nice innan det blev ett house-stĂ€lle.

Hur hamnade du pÄ Marie Laveau?

– Första gĂ„ngen blev jag medslĂ€pad, jag minns att jag tĂ€nkte: “vad fan Ă€r det dĂ€r för namn?” Men nĂ€r jag kom dit blev jag positivt överraskad. SĂ„ Ă€r det med alla krogar, nĂ„gon drar med en dit.

Vem gÄr du dit med?

– Jag hĂ€nger ofta med dem jag vĂ€xte upp med innan musiken, NÀÀÀken Ă€r enda artisten, i övrigt Ă€r det gamla kompisar. Det Ă€r bekvĂ€mt för mig att vara runt de hĂ€r vĂ€nnerna. Om jag drar ihop en utekvĂ€ll sĂ„ ringer jag inte mina rap-polare utan de riktiga polarna, som inte ens pratar rap. Och just Marie Laveau Ă€r ett stĂ€lle vi brukar linka upp pĂ„, men jag har dragit ner pĂ„ krökandet.

Vad Àr en typisk bestÀllning?

– För mig Ă€r det whisky, 100 procent.

Är du nördig?

– Av turnĂ©livet har jag lĂ€rt mig att man fĂ„r ta vad man haver. Men om jag fĂ„r vĂ€lja sĂ„ Ă€r jag picky, helst dricker jag The Macallan 18 Ă„r. Den Ă€r lite fancy, men jag fattar varför. Jag dricker inte sĂ„ mycket för fyllan, mĂ„nga tror att vi hinkar i oss. DĂ€rför gillar jag The Macallan och inte Jim Beam, man gillar det goda. jag har aldrig varit nĂ„gon öldrickare, jag blir mĂ€tt pĂ„ bĂ€rs, för mig Ă€r det en mĂ„ltid, whisky njuter jag av.

Vad skulle du aldrig bestÀlla?

– Jag skulle aldrig bestĂ€lla Jim Beam, eller nĂ„gon bourbon alls egentligen. NĂ€r man rappar namedroppar man ofta mĂ€rken och NÀÀÀk gillar Jack Daniels, de har försökt att fĂ„ igĂ„ng ett samarbete med oss.

Petters P.LEX Prosecco sĂ€ljs för 99 kronor flaskan medan Jay Z’s champagne Ace of Spades kostar över 2000 kronor. Finns det spĂ„r av Jante inom svensk hiphop?

– AlltsĂ„ Petter gör vad fan han vill, ville han göra champagne hade han gjort det. Men han Ă€r smart, folk köper inte bubbel för tvĂ„ lax i Sverige. HĂ€r kommer han att kunna marknadsföra sin booze och vem som helst kan köpa, frĂ„n Söder till BredĂ€ng. Det Ă€r pengar i fickan för honom och det som Ă€r nice med Petter Ă€r att han visar andra rappare att det gĂ„r att göra, men du behöver balls, han tittar pĂ„ Jay Z och lĂ€r.

Amerikanska rappare tycks ha en fÀbless för Cristal? Vad dricker svenska rappare?

– Jag vill inte sĂ„ga svensk hiphop vid knĂ€na, men svenska rappare dricker fatöl, pĂ„ sin höjd blir det Heineken pĂ„ flaska, det Ă€r sorgligt. Majoriteten dricker bĂ€rs och jĂ€rn. Men jag har svĂ„rt att se Petter hinka fatöl.

Skulle nÄgon svensk rappare komma undan med att bestÀlla en flaska Cristal pÄ krogen?

– Mange Schmidt skulle kunna göra det. Inte för att skryta utan för att han gillar smaken. Men om nĂ„gon polare i förorten gjorde det sĂ„ skulle jag undra vad fan han höll pĂ„ med, “har du lyssnat pĂ„ The Diplomats?”.

Vill du lÀgga till nÄgot?

– Köp nya NÀÀÀk & Nimo-singeln som slĂ€pptes 22 mars, den heter GĂ„r PĂ„ Moln och vĂ„r polare Kaliffa Ă€r med pĂ„ ett hörn. NÀÀÀken har en ny sĂ€song av Lyckliga gatan pĂ„ gĂ„ng, sĂ„ det Ă€r full rulle.

 

Artikeln Àr ett samarbete mellan skribenterna Daniel Retz och Cruz Liljegren.