Cordero di Montezemolo, adelsfamilj i Piemonte

Favoritmarkera

BAROLO. Familjen Cordero di Montezemolo eller som deras gård heter, Azienda Agricola Monfalletto är en unik producent. Främst är de väl kända för sina viner. Att egendomen är hela 28 ha stor är i dag en unik företeelse i ett tämligen uppstyckat Barolo plus att husets drivs av Alberto, 19 generationen. Det senare är såklart svårslaget.

Men familjen är inga vinmakare från begynnelsen, snarare kan man likna deras resa vid en medeltida Silicon Valley-framgångssaga. Ni vet, smart it-guru, säljer sitt livsverk, gör sig en hacka och köper en vingård eller ett vineri i Napa Valley.

Få känner till familjen Cordero di Montezemolo spanska ursprung och att de slog sig ned i Piemonte redan i mitten av 1300-talet. Det var inte vinet som var anledning till familjens flytt utan tryck och typsättning, fastighetsaffärer, diplomatiskt och militärt arbete. För att göra en lång historia om några hundra år kort, skapades släktband till adliga familjen Falletti (marchesi). Precis som att egendomen, den 28 h stora och numer unika gården Cordero di Montezemolo övertogs.

Azienda Agricola Monfalletto

Godset Azienda Agricola Monfalletto omfattar 28 ha vilka ligger runt den gamla byggnaden Annunziata La Morra. Gårdens kännetecken är det stora, ståtliga libanesiska cederträdet som syns på långt håll. Totalt äger producenten 38 ha.

Vinmakare ’in charge’ är Alberto Cordero di Montezemolo som förutom sin gedigna familjehistoria är barndomsvän med Silvia Altare. Vinbanken konstaterar, med glimten i ögat, att det inte kan vara lätt att som nummer 19 i ordningen överta ”family business”, dessutom med världskända grannar runt knuten.

På de 38 ha produceras enbart viner för DOC och DOCG kvalitet. Man äger således de flesta av vingårdarna men för husets Langhe-klassificerade viner arrenderas mark. Till det ena av husets vita viner, av druvan arneis, äger familjen sammanlagt 10 ha. Det viktigaste vinet för producenten är Barolo och de är kända för sina tre vingårdsbeteckningar, Barolo Monfalletto, Barolo Bricco Gattera och Barolo Henry VI. Alla lagrade minst fyra år. Producenten påbörjade konvertering till ekologiskt jordbruk 2013. Idag är de bio-certifierade, Controllo Biologico.

Mig veterligen har Cordero di Montezemolos viner inte funnits i Sverige tidigare och med tanke på det ”nyväckta” intresset för Piemontes viner och Barolo i synnerhet är det alltid trevligt med goda nyheter.

Provning Cordero di Montezemolo

1. Langhe Arneis 2014 (75655), Piemonte Langhe, 199 kr

Druva: Arneis
Smak: Torr, medel/fyllig, fruktig smak av vit persika, gråpäron hintar av bommor, lätt nötig och en touch fetma. Lång, balanserad eftersmak.
Omdöme: Personligt, välgjort vin från nu alltmer sällsynt druvsort. Producenten har 10 ha arneis, varav 8 h ligger i kommun Roero och 2 ha i La Morra.
Betyg: 4

2. Langhe Nebbiolo 2014 (74736), Piemonte Langhe, 229 kr

Druva: Nebbiolo
Smak: Medelfyllig, Örtig, kryddig rödfruktig smak av körsbär och svartavinbär. Tanninerna är fruktiga och smaken har inslag av läder, nypon och pinje. Ett blommigt, lätt violparfymerat avslut rundar av.
Omdöme: Supertrevligt nebbiolovin när Barolo är ”för mycket”.
Betyg: 3+

3. Barolo Monfalletto2011 (75615), Piemonte Barolo La Morra, 419 kr

Druva: Nebbiolo
Smak: Fyllig. Rik, fruktig av mogna moreller och körsbär, smak av svartavinbär, fruktigt spänstiga tanniner, inslag av viol, örter och kryddor. Lång eftersmak. Nyanserad och komplex.
Omdöme: Strålande fruktig och intakt ursprungstypisk. Vinet räknas vara husets ’gårdsvin’, och druvorna är från de cirka 28 ha som ligger runt byggnaderna. De äldsta delarna av odlingarna är planterade under första delen av 1900-talet. Ska ni dricka en av dessa två i dag, välj denna!
Betyg: 4+

4. Bricco Gattera 2011 (75190), Piemonte Barolo La Morra, 599 kr

Druvor: Nebbiolo
Smak: Fyllig. Stor, tät, nyanserad och komplex. Fruktig av körsbär, inslag av kakao, fat, kryddor, nypon, läder, örter, apelsin, viol och med en avslutande lätt, vinbärston. Lång eftersmak som vid mitt provningstillfället gav intryck av en viss återhållenhet – således, vinet har mycket mer att ge och korkar ni upp en flaska nu är det nödvändigt att dekantera, lufta, vinet. Rekommendation, spara/lagra!
Betyg: 4+

Huvudbild: Familjen Cordero di Montezemolo med Alberto t h.

 

Lämna ett svar