SVENSKT VIN Linköping. Åke Wester är lantbrukare med 70 års erfarenhet av att odla i växthus. Under sina mest aktiva 40 år uppskattar han att han packat 100 miljoner sallatshuvuden och ett obestämt antal jordgubbar innan han bestämde sig för att odla druvor. Ekologiskt såklart, för så har han alltid arbetat.
Svenskt vin Linköping
”Jag förstår mig lika lite på bekämpningsmedel som datorer”, konstaterar Åke lite torrt. ”Faktum är att jag är allergisk mot IT och byråkrater, och det kan du gärna skriva”, lägger han till.
Det var ett hårt slag för Wester Vin i Linköping som för alla Sveriges vinodlare när beslutet om att inte tillåta gårdsförsäljningen kom. Det var det klartecken många verksamma på landsbygden hade väntade på med tillförsikt. Branschen såg fram emot de lättnader gårdsförsäljningen skulle innebära.
Flera hade, precis som Åke Wester, redan arbetat många år med att intressera exempelvis turistbolag och bussresor för sina verksamheter. Till Westers gård, Härna Björkegård i Vreta Klosters församling precis utanför Linköping, kom mellan 10-20 busslaster med nyfikna entusiaster varje år.
Och besökarna kände väl till att de inte kunde köpa vin på plats. ”Hur många tror du inte hade kommit hit om de samtidigt hade kunnat köpa en flaska eller två”, muttrar Åke.
Men varför odla vin och av vilken anledning börjar man odla vin i Sverige, dessutom i växthus, jag är lite förundrad och såklart, mycket nyfiken på Åkes svar.
Wester vin i Linköping
”Jag var så less på sallat, du skulle bara veta. Så jag satte igång med jordgubbar men det blev för stressigt med låg lönsamhet och dessutom, att bespruta jordgubbar med svavel är tillåtet men det passar inte mig”. ”Och något måste jag ju göra som pensionär”, utbrister den pigge 76-åringen.
”Andra har intressen som golf så jag tänkte att jag kan lika gärna odla vin i mitt stora växthus, som en hobby såklart. Dessutom har jag under alla år haft ett par vinstockar så jag visste att de skulle trivas här”.
Åker fortsätter beratta, ”Jag kan konstatera att min hobby varit väl kostsam. Och så kom nejet till gårdsförsäljning. Lägg till bökig administration med alkoholskatter, Systembolagets rutiner med inlämning av elektroniska offerter – bahaaa och jag som avskyr datorer. Jag har tappat sugen helt enkelt”, säger Åke.
Westers växthus är stort. Ytan är hela 4 500 kvm vilket i vingårdstermer är precis under 0,5 ha. Det gör Westers vingård till en liten odling. Jämför gärna till många av Europas vingårdsländer där små familjeproducenter räknar med att odla 1-2 ha för husbehov och vänner!
Under de 10 år som Åke odlat druvor har hans 3 500 till 4 000 vinstockar gett cirka 3 000 L vin som Westers Vin sålt på Systembolaget. Nu är det alltså slut med det och Westers sista årgång är av år 2014 vilka är de fyra vinerna som lanseras i det lokala, tillfälliga bolagssortimentet den 2 maj 2016.
Nu odlas bara ekologiska ätdruvor i växthuset
”Jag är optimistisk nu”, säger Åke när han berättar om hur han ägnat föregående år (2015) till att ympa ätdruvor på växthusets alla stockar. ”Här inne har jag alltid odlat ekologiskt, jordmånen är ganska lerig och mycket bördig så vinet växer som bara den.
Klimatet är reglerat, det kan förvisso bli riktiga värmeböljor men knappast under lång tid, och jag har inga vinälskande parasiter här. Hur bra är inte det, sammantaget!”, utbrister Åke.
De nya druvorna är tunnskaliga och kärnfria. De kommer vara svenskodlade och ha EKO-certifiering. Det är inte förvånande att höra att Linköpings livsmedelshandlare redan anmält sitt intresse. ”Druvorna kommer inte räcka till efterfrågan”, konstaterar en nu alltmer entusiastisk Åke Wester.
Jag är övertygad att Åke Wester äntligen hittat rätt hobby. Vinbanken önskar Westers Vin-druvor varmt lycka till!
Svenskt vin Linköping - provning Wester Vin
1. Wester Vin Chardonnay 2014
Ljusgul, blek färg. Liten, aningen instängd doft. Torr, medelfyllig smak av vit frukt. Blyg!
2. Wester Vin Muscat 2014
Färgen är gul. Doften är söt av aprikos. Smaken är halvtorr, fruktig av aprikos och mogna päron. Sötare eftersmak. Trevlig!
3. Wester Vin Merlot 2014
Blåröd, lätt. Bärig, lätt syrlig doft. Smaken är lätt/medlefyllig med hög syra, smak av björnbär, vinbär och en hint av lakrits. Det finns, när jag provar vinet, en liten pärlande munkänsla som jag utgår från är spår från buteljeringen. Vinet behöver vila några månader till helt enkelt. Provar gärna om merloten, intressant med goda ambitioner.
4. Wester Vin Cabernet Franc 2014
Röd, utvecklad transparent färg.
Bärig doft. Medelfyllig smak av söta körsbär och syrlig örtighet. Lite av parallella-smakupplevelser, syrlighet ltt till en bärsötma. En sötare cabernet franc sammantaget, trevlig.
Faktaruta
Göran Amnegård på Blaxta Vingård i Flen, har stöttat Åke Wester. Under några år kördes druvor från Linköping till Flen för att vinifieras på Blaxta. Westers Vin skaffade så småningom egen press, avstjälkare och tankar och hade senare en vinmakare och konsulthjälp i Christer Zetterdal. Westers Vin har försökt hyra ut vingårdsrader, arbetat med besöksverksamhet och lobbat för gårdsförsäljning, allt utan framgång.
Vinbankens stora svenska vinprovning, september 2015.