Röttorps Bästa Vin | En tuffing från Madiran

Favoritmarkera

En tuffing från Madiran, en fräsch aussichardonnay, en Mosel för kräftorna och en billig röd bordeaux för källaren är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v32 2016 på Röttorps Bästa Vin

Fyndig Cabernet

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon, 2015 för 79 kronor har just anlänt i sin nya årgång. Som vanligt en välbyggd bra välstrukturerad och innehållsrik Cabernet till fyndpris från Chiles stora vinhus Concha y Toro. Det passar väl till det allra mesta i matväg. 2015 är kanske ännu lite bättre än vanligt. Trots det måttliga prisläget är det också ett vin som växer rejält med lagring i många år. Lufta gärna någon timme när Du dricker det ungt.

Tuffing från Madiran

Château Bouscassé, 2010 för 125 kronor. Här har Alain Brumont i Madiran söder om Bordeaux gjort ett betydande vin på Tannat druvan. Efter några års mognad i flaskan har den nu en betydande balanserad komplexitet, längd och klangfärg. Fortfarande lite tuff i strukturen, men efter snart 6 års uppfostran ett delikat vin med närmast lite rustik bordeauxkaraktär för mycket trevligt lågt pris. Kan gärna lagras vidare några år till. Fyndig ny årgång med härlig utveckling. Mycket givande för personer med klassisk vinsmak, bortom upphetsningen över kraftfulla fruktbomber.

Fräsch aussichardonnay

Rawson’s Retreat Chardonnay, 2015 för 75 kronor är friskt balanserat och samtidigt ganska smakrikt vin på Chardonnaydruvan i mycket trevligt prisläge helt utan den lite klumpiga kraft som annars är vanlig för druvan i varmare klimat. En härlig välklingande chardonnay från Australiens stora kvalitetsvinhus Penfolds.

Mosel till kräftorna

Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese, 2015 för 115 kronor är en utmärkt klassiskt halvtorr Mosel i lättare stil. Här finns redan en balanserad och nyanserad riktigt lång eftersmak. En klingande fräsch halvtorr riesling som ur smaksynpunkt passar mycket bättre till kräftorna än sprit och öl.

Sydafrikanskt portvin

Allesverloren Fine Old Vintage, 2010 för 149 kronor.  Den givna huvudregeln är att portvin skall komma från Dourodalen och där göras på klassiskt vis. Då blir det bäst. Detta sydafrikanska ”portvin” är gjort på en blandning av Dourodruvor som växt i varma delar av Kapprovinsen. Allesverloren har en mycket lång tradition av att göra riktigt härliga portvinsliknande viner, som tillhör de allra bästa utanför Portugal.  Används på samma sätt som äkta portviner, dvs främst som ostvin till den fina middagen, efterrättsvin eller som filosofiskt sällskapsvin framemot kvällningen.

Bästa mousserande rosé

Rotari Rosé Brut, 2011 för 109 kronor är som vanligt det bästa rosébubblet kring hundringen. Frisk och komplext med härligt rika långa balanserade toner och ytterst lättdrucket även till lättare mat. Aningen lägre syra i denna årgång och kanske något mer lättillgänglig. Ett utmärkt festligt alternativ också till mat när Du annars tänkt använda ett bättre stilla rosévin. Det mousserande rosévinets förmåga att kombinera lättsam fräschör med mognad och innehåll gör att det alltid blir ett bättre val.

Billig Bordeaux för källaren

Château de Seguin Cuvée Prestige, 2014 för 129 kronor är en hygglig rik och ännu lite stram sluten bordeaux i den billigare klassen. Kan ju drickas nu, men det är avsevärt mycket klokare att lagra några år. Då blir det ett mycket större och intressantare vin och växer ut till en klassisk bordeaux. Lägg en låda i källaren ca fem år och Du har ett utvecklat betydande bordeauxvin på lut.

Från häftig tonåring till sofistikerad vuxen

 The Chocolate Block, 2014 för 249 kronor är en mycket rik, mustig och verkligt mäktig Syrahblend. I dag är det ett härligt lättbegripligt Parkervin med långt rikt bra slut massivt fruktighet. Lagrar man det i källaren under en längre tid blir det istället ett mer komplext, nyanserat och sofistikerat vin i helt annan stil. Jag tror koncentrationen ger vinet ett långt rikt vuxenliv efter den nuvarande häftiga tonårstiden. Det är ett ganska nytt vin så helt säker kan man inte vara, men min prognos är mycket positiv.    

Lämna ett svar