KRÄFTOR. Här får du de fem bästa tipsen på vad som är viktigt att tänka på när du ordnar kräftskivan, allt från spadet och desserten till vintips i budget och lyxversion. Lycka till och ha så skoj!
1. Kräftor i nytt spad
Kräftor blir godare om de får ligga ett dygn i ny, egenkokad lag. Lätt att fixa och gör stor skillnad.
Recept – Kräftlag till 1 kg kräftor
2 l vatten
0,5 dl grovt salt
1 msk socker eller honung
33 cl porter
dillkronorGör så här:
Koka upp alla ingredienser, med hälften av dillkronorna. Låt lagen sjuda cirka 5 minuter eller tills allt löst sig. Låt kallna. Varva tinade eller färska kräftor med nya dillkronor, sila det kalla spadet över och låt stå ett dygn före servering.
2. Matiga tillbehör
Baka ett ostbröd (recept nedan) eller gör en smarrig paj – kolla receptet här: Godaste Västerbottenspajen
Recept – ost och kumminbröd
3 dl ljummet vatten
2 tsk torkad jäst
cirka 8 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 tsk honung
100 g riven ost
1 msk kumminGör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop allt utom ost och kummin. Degen ska inte vara för kladdig men heller inte för fast. Låt jäsa två timmar i ett varmt rum med plastfolie och handduk över.Häll upp på mjölat bakbord och knåda. Ta mer mjöl om det behövs. Platta ut degen till en rektangel. Strö över kummin och ost på nästan hela. Rulla ihop som en rulltårta. Se till att skarvarna är invikta ordentligt annars rinner osten ut. Låt jäsa i 30 minuter på en plåt. Grädda sedan i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler.
3. Vin till kräftor
Öl och snaps är det traditionella valet till kräftor.
Vill du hellre dricka vin är vitt och torrt det bästa.
Vitt vin till kräftor - budget
Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2019 (2275), Gadais Père & Fils, Muscadet, Frankrike, 85 kr
Vinet görs på druvan muscadet eller som den också kallas; melon de bourgogne. Gadais Père & Fils äger 47 hektar i Loire uppdelade på 120 odlingsställen. Man använder minsta möjliga besprutning, inte ens kopparspray för att inte riskera att förstöra jorden. Torrt med stram syrlig smak av äpplen. Ren och krispig.
4. Läckraste desserten på kräftskivan
Alla vill ha något sött efter allt det salta. Nu är det högsäsong för bär och frukter så passa på.
Recept – Godaste smulpajen med frukt och bär
3 nektariner i klyftor
0,5 liter hallon och röda vinbär blandat
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl
Smulpaj:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1,5 dl sockerGör så här:
Sätt ugnen på 220 grader. Blanda hallon, röda vinbär och nektariner i en ugnssäker form. Nyp ihop degen till smul och fördela den ovanpå frukten. Avsluta med att sockra på toppen så blir det lite frasigare. Grädda i 20-25 minuter. Servera med vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde.
5. Tänk praktiskt på kräftskivan
Slutligen är det viktigt att tänka praktiskt på en kräftskiva. Ställ inte fram alla kräftor på en gång, utan plocka fram fler ur kylen om de går åt. På så sätt är de fräscha och du kan använda överblivna kräftstjärtar till en sallad dagen efter – men spara inte längre än så.
Förbered för att slänga skal i dubbla sopsäckar och skölj disken direkt. Gamla kräftrester är inte trevligt att mötas av – och dofta på – dagen efter.
Fler goda tips
http://vinbanken.se/2015/08/10/vin-till-kraftor-och-kraftskiva-lackra-tillbehor/
http://vinbanken.se/2014/08/04/dryck-till-kraftor/