Laddar annons
2 Sep, 2016

Champagne i magnumflaska och roséchampagne| Vinköplistan #35

CHAMPAGNE. Veckans vinköplista tar ut svängarna och satsar på två olika champagner. Först ut en roséchampagne från Gosset som vi önskar att alla får tillfälle att prova och därefter presenterar Palmer & Co en ny utmärkt årgång Blanc de Blancs (chardonnaychampagne) 2005.

Att champagne smakar bäst i magnumflaska har vi nämnt i många artiklar (ultimat förhållande mellan volym till luftspalt mellan kork och vin) och om årgången är lika bra som 2005 kan ni med fördel spara/lagra champagnen. På bara några få år får ni ett många gånger mer komplext och nyanserat vin.

Två toppbra röda viner, båda gör sig utmärkt bra till mat medan det sista, Riojavinet även klarar tillfällen som "mys i soffan". Jag hoppas att avsteget från ordinarie pris-mall för veckans vita vita vinerna är ok, se det som "grym vin-höst-start".

Roséchampagne

1. Gosset Grand Rosé Brut (7405), Champagne, 499 kr

Druvor: 56% chardonnay och 44% pinot noir.
Smak: Torr, medelfyllig. Smakrik, fruktig med inslag av bär. Bröd, mineral och massor av frukt. Lång eftersmak.
Omdöme:  Klockrent fantastiskt vin i liten flaska som i alla andra storlekar.

Läs gärna artikeln om champagnehuset Gosset.
+

Passar till

Till skaldjur eller läckra tilltugg till champagne. När det är fest, till vänner eller egen bemärkelsedag.

Champagne i magnumflaska

2. Palmer & Co Blanc de Blancs Brut 2005 (7553), Champagne, 799 kr för 1,5 liter (magnumflaska)

Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig och fruktig. Koncentrerad av äpplen, en hint päron, smak av citrus och mineral. Lång eftersmak. Tät.
Omdöme: Mycket bra champagneköp för att dricka nu men också för att spara en 3-4 år, för stor amakutväxling. Årgången har gett ett koncentrerat vin, utöver det vanliga.
+

Passar till

Fiskrätter eller till skaldjur och snittar. Börja dagen med snittar för lyxig champagnefrukost, servera en soppa till lunch senare framåt kvällen en lagad fiskrätt. Och rätt vad det är är till och med en magnumflaska för lite...

Rött vin - upp till 90 kr

3. Cecchi Sangiovese 2015 (2312), Cecchi, Toscana Italien, 69 kr

Druvor: Sangiovese
Smak: Medelfyllig, frisk smak av körsbär, röda bär och rödstram kärnighet, frisk helhet och örtig spänst i eftersmaken.
Omdöme: Utmärkt, druv och ursprungstypiskt vin till mat.

Passar till

Med risk för att profitera på det självklara, men, detta vin passar alldeles extra bra till pasta eller en krämig bön- som risrätt. Vad sägs om svamp-paj?

Rött vin - upp till 170 kr

4. Conde de Valdemar Gran Reserva 2008 (12601), Bodegas Valdemar, Rioja Spanien, 139 kr

Druvor: 90% tempranillo, 10% mazuelo
Smak: Medelfyllig. Fruktig av mörka fruktnoter, av fikon och röda äpplen och smak av örter, tobak samt fat. Nyanserad, bra eftersmak.
Omdöme: Traditionellt riojavin i dess bästa, mest positiva bemärkelse. Härligt höstvin.

Passar till

Rotfruktsgryta, till böngryta eller mustig höst-, köttgryta. Vinet är också mycket bra till olika ostar.

Fler vintips: Tidigare vinköplistor

Vinköplistan

Fyra nya vinförslag/vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 90 kr och lördag- eller kalla det festvinet håller högre klass och kan kosta 170 kronor. Bra viner, goda tips i kombination med matförslag för dig när du står rådvill på Systembolaget!