Kycklingsallad med nobisdressing | Beaujolais av toppkvalitet
KYCKLINGSALLAD. Om vitt eller rött vin är en smaksak men att hålla fokus på vinets örtiga inslag är ett måste. Friska örtiga viner från Beaujolais passar verkligen helt perfekt.
De bästa kombinationerna lär man hitta bland vinerna, vita eller röda, med en aning mer tyngd, tydlig örtkaraktär men inte nödvändigtvis en smak av fat (om fat ska inslagen var balanserade och lätta). För vita alternativ kan man söka i Bourgognes sydligaste distrikt, exempelvis bland appellationerna i Mâconnais, som chardonnaymekkat - Pouilly-Fuissé.
För övrigt är det inte speciellt långt till Mâconnais närmaste granne i söder, Beaujolais där Morgon ligger. Vinet på förslag är listat i det så kallade, beställningssortimentet - planera för några dagars leveranstid.
Är du vegeterian är mitt förslag att välja exempelvis linser, laga som burgare men enligt kycklingen i receptet.
Vinet
Morgon Côte du Py 2014 (78627), Georges Duboeuf, Morgon Frankrike, 150 kr
Druvor: Gamay
Smak: Medel/fyllig, fruktigt bärig stor smak av mogna körsbär, mjuka tanniner, lätt kryddiga noter och rökigt avslut. Balanserad syra. Bra eftersmak.
Omdöme: härligt, friskt rödvin med karaktär och stil. Gör sig bäst till mat.
Passar också till: charkuteriebricka, fläsk- eller vegorätter när lagade som sallad med örtiga kryddor, hårdost.
Betyg: 4 av 5
Recept | Kycklingsallad med nobisdressing | 4 portioner
Tid: cirka 60 minuter
4 majskycklingsbröst, utan skinn
1 msk rökt paprikapulver
2 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk lökpulver
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk torkad oregano
1 tks torkad timjan
1 krm chiliflakes
2 små huvuden romansallad
2 avokado
1 knippe rädisor
100 g pecorino, hyvlad
olja till stekningNobisdressing
1 ägg
1,5 msk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja
1 msk schalottenlök
salt och vitpeppar
Gör så här
Nobisdressing
Koka ägget i 3 minuter och kyl i kallt vatten. Knäck det löskokta ägget i en bunke. Tillsätt vinäger och mixa. Tillsätt oljan droppvis under mixandet. Finhacka schalottenlöken och rör ner i dressingen. Smaka av med salt och vitpeppar.
Sallad
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda alla kryddor i en bunke. Vänd kycklingfiléerna i kryddblandningen så att de blir helt täckta. Stek kycklingen i en het stekpanna, i lite olja att kycklingen får fin färg på båda sidor. Lägg dem i en form och stek i ugnen till 72 grader innertemperatur, cirka 15-20 minuter.
Riv salladen i småbitar. Skiva avokadon och skär rädisorna i kvartar. Blanda allt i en stor skål, toppa med kycklingen och hyvla pecorinon. Servera med nobisdressing.
Läs gärna mer om producenten Georges Duboeuf senaste besök i Sverige
https://vinbanken.se/2016/04/23/georges-duboeuf-blommor-noveau-och-mycket-mer/
Måndagsmatchen
Måndagsmatchen - Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.