vasterbottensostpaj-Jubileumspaj-vinbanken

Västerbottensostpaj med vinförslag | pinot gris med Léon Beyer

Favoritmarkera

VÄSTERBOTTENSOSTPAJ. Västerbottenpaj eller Västerbottensostpaj. Gott vin tillsammans med ostens sköna sälta och som i detta recept, kallrökt lax, är ett vitt vin från Alsace.

Vin från Alsace har ofta en knivsudd extra av fetma, kraft som koncentration. Den feta, ibland även örtiga och kryddiga undertonen gör sig strålande bra till fet fisk som lax, oavsett om den som i detta recept är kallrökt eller gravad.

Ett annat gott recept är av Karin och hennes Västerbottensostpaj, som du kan laga med några varianter.

leon-beyer-pinot-gris-vinbankenVinet

Léon Beyer Pinot Gris 2015 (73678), Léon Beyer, Alsace Frankrike, 179 kr

Druvor: pinot gris
Smak: Torr, medel/fyllig och aromatisk smak. Frukt av gröna och gula äpplen, en touch av exotisk frukt, välbalanserad syra och bra längd.
Betyg: 4 av 5

Obs: vinetiketten på bilden har inte samma årgång som den som säljs nu.

Vinbanken har plockat upp dagens recept direkt från kärnan, från mejeriet i Burträsk. Vill du ha fler recept med Västerbottensost, gå direkt till deras hemsida.

Recept | Jubileumspaj med Västerbottensost| 6-8 portioner

3 dl siktat dinkelmjöl
125 g kallt smör i kuber
2 msk kallt vatten
500 g fryst bladspenat, tinad
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
150 g riven Västerbottensost
salt och nymalen svartpeppar
8 skivor kallrökt lax
8 msk forellrom
8 dillvippor

GÖR SÅ HÄR

  • Kör mjöl och smör i mixern till en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör tills degen precis bildar en boll. Låt degen vila ca 30 min.
  • Kavla ut degen i pajformar eller i bleck. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Låt bladspenaten rinna av i durkslag.
  • Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och Västerbottensost. Blanda i spenaten och smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter eller tills fyllningen har stannat och pajen fått fin färg.
  • Servera pajen med rökta laxskivor formade till rosor och fyllda med forellrom. Dekorera med dill.

Måndagsmatchen

Måndagsmatchen – Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Gå direkt till kategori Måndagsmatchen för fler förslag på goda mat och vintips!

Kommentera