bourgogne-gevrey-chambertin-henri-magnien

Bourgogne | Charles Magnien i Gevrey-Chambertin – stjärnproducent på gång

Favoritmarkera

GEVREY-CHAMBERTIN. Charles Magnien är 30 år och redan etablerad vinbonde på samma gård som ägts av familjen sedan 1656. Som 12:e generationens lantbrukare säger han att han inte behöver ta hänsyn till någon annan än sig själv och fadern (Francois) när det gäller vinerna han gör.

Men jorden och druvorna ger han all sin respekt, som om det gick att mäta, närapå tillbaka till Medeltiden och familjens första generation jordbrukare.

Att vara fri att odla och tillverka vin efter eget huvud är inte alla förunnat och så såg inte verkligheten ut för anfäderna till Charles Magnien. Hans släktingar var böjda att odla och bruka jorden för kungahusen, bland andra för Kung Louis XIV (Solkungen), höga nöjes skull.

Under samma tid odlade de inte bara druvor för hovet. Familjen drev även ett fullskaligt jordbruk.

Det dröjde ganska länge innan Magniens började buteljera eget vin, fram till 1950 för att vara exakt. Det var farfar Henri som tog beslutet att sluta leverera druvor till byns kooperativ. När detta begav sig var de bara tre vinodlare i Gevrey-Chambertin: Domaine Jean Louis Trapet, Domaine Armand Rousseau och Domaine Henri Magnien.

Hur kommer det sig att familjen Magnien har så lång historia som jordbrukare, på samma plats och adress i Gevrey-Chambertin?
– Vi har varit mycket duktiga med successionen. Det vill säga att skola in och intressera nästa generation för druvodling och till yrket jordbrukare, svarar Charles som lägger till att han ”alltid” varit med pappa och farfar ute på fälten och i deras arbete i källaren.
Finns ett husrecept för hur Magniens eleganta och finstämda viner ska ”vara och smaka”. Liknande en nyckel, som en Formel 1 modell, som gått i arv från tidigare generationer?

– Jag gjorde min första årgång 2009, och var delaktig under båda årgångarna 2007 och 2008. Förutom att tillverka vin gäller att bygga erfarenhet, att prova mycket och framförallt att vara ute på fälten.

Charles Magnien har gått en ettårig branschkurs i Beaune och valde medvetet bort oenologutbildningen då han inte ville skaffa sig ett ”laboratorie-tänk”. Med de egna vingårdslägena precis utanför knuten och sedan i riktning mot nordväst, upp mot kullen till gränsen av Clos Saint-Jacques (Grand Cru-läge i Gevrey-Chambertin) är grundförutsättningarna bland de bästa. Jordarna sköts ekologiskt, när det är möjligt. En mindre del av husets viner är generisk Bourgogne vilket såklart är bra ur affärssynpunkt då Gevrey- Chambertinklassificeringen betingar högre försäljningspris.

Charles Magnien, bra idag men också en av Bourgognes stora, framtida stjärnproducenter!

Eko som årgångar snarare än fast märkning

Exempelvis var 2008 och 2009 ekologiska årgångar medan 2011 och nu senaste 2016 har behövt backup av en vattenlöslig latex-lösning (i stället för koppar) mot diverse angrepp. Charles berättar att vingårdsägare och odlare i trakten inte är lika entusiastiska att EKO-certifiera längre då de menar att själva regelverket också kommer med stora brister.

Mer om koppar vs latex
Besprutning med koppar är verksamt för nederbörd upp till 15 ml. Latex-varianten klarar 25 ml regn och ämnet är nedbrytbart.
För mer info om Colle UHU

Vinifiering hos Henri Magnien

Charles Magniens första årgång, 2009, gjordes som ofiltrerad och så har vinerna förblivit sedan dess. Han vill inte ha koncentration för själva ordets skull men är kompromisslös när det gäller vinernas balans. Han låter tillverka egna fat, efter eget recept, och han har två ledord (eller en filosofi), ”det ska vara fint och elegant”.
– Jag tror inte att jag kan ta den enkla vägen för vad jag vill uppnå med vinerna. Samtidigt, om vår filosofi är elegans gillar jag självklart samtidigr koncentrerade viner, det gäller i färg och för aromatisk profil.

För att nå sitt mål krävs mycket arbete på fälten. Bland annat kupas varje vinstock vid foten med jord under senhösten för att under våren avlägsnas av densamma. Växtligheten mellan vinraderna får frodas fritt från och med juni. Det senare har gett druvor med bättre mognad, utan gröna smaknoter och bättre färg (antocyaner).

Skörden startar när Charles ger sitt klartecken och från att tidigare kollat av vinernas fruktsocker som viktigaste mognadsmarkör kontrolleras numer fler parametrar. De är druvornas skalmognad, de olika syrorna, antocyaner och sockernivåer. För att vara helt säker görs en liten batch vin, bara för att kolla och säkerställa helhet och balans. Först därefter kan skörden starta.
”Min far tillverkade ljusa viner, medan mina viner är mörkare. De har alltså mer koncentration, men fortfarande en elegans”. Charles Magnien, Gevry-Chambertin.

Den viktiga macerationen, när musten lakar ur färg från druvornas skal, görs vid sval temperatur. Hos Magnien utförs macerationen vid +10 C, under 7-10 dagar i gamla betongtankar (70 procent av vinerna). Charles berättar att just macerationsmomentet är avgörande för en hög kvalitet i vinet. Om inte druvorna är 100 procent mogna blir resultatet förödande med gröna smaknoter. Alternativt och i det fall det har använts herbicider, bekämpningsmedel, i vingården kommer det avslöjas av en smak som närmast kan beskrivas som ”sallad”.

Notera märkningen, EP som är Charles Magniens uppfinning, rostningen är med liten låga under lång tid.

Faten är unika hos Magnien

Apropå fat säger Charles att han lägger sina viner på fat, att jämför till att tillföra fat till vin. Vi tänker på ett annat sätt, det är skillnad!
Faten som Charles låter tillverka bränns med mindre låga, men under mycket lång tid. Magnier vill absolut inte ha vaniljkaraktär (märks vanligtvis som M) eller kaffe (F beteckning) smak i och från faten och med denna bestämda uppfattning tar tillverkningstiden av hans fat (som fått beteckningen EP) dubbelt så lång tid. Det visar sig inte oväntat i priserna och EP fat kostar i princip dubbelt så mycket.

Husets viner ligger mellan 11 till 12 månader på fat som används tre år. För de olika vinerna får appellation Bourgogne (tre olika viner) 20 procent ny ek, Village och Vieilles Vignes-vinerna lagras med 25 procent ny ek, och som nämndes tidigare med maximalt tre år gamla fat. Champerrier (Villages) får 50 procent ny ek, två år gamla fat plus att vinerna vinifieras (tillverkas) med 25 procent hela druvklasar. Magnien Premier Cru (4 olika viner) får 50 procent ny ek och läggs ett vin per fat (fyra fat med andra ord!). Grand Cruvinet Ruchottes (enda producent med lägen i båda, 0,8 ha i du Bas och 0,8 ha i du Dessus, totalt 1,6 ha) och Premier Cru, 4 Carac Terres (båda 100 procent hela klasar, första årgången 2010 av 4 Carac=druvor av 4 Premier Cru; Champeaux, Estournelles St Jacques Les Cazetiers och Lavaux St Jacques) tillverkas bara 1 fat vardera.

Om framtiden

Ooh ja, mitt tre personers team är ungt och vi har mycket energi. Vi vill att vinerna ska spegla mig som person, och vinerna ska bevisa vår image.

Om druvan

Pinot noir är en fantastisk sort. Druvan är nyckeln till hur områdets många, olika jordplättar presenterar sig. Fantastisk helt enkelt!

Charles farfars farfar skapade en egen pinot-klon som har i jämförelse, ett tjockt skal och ger en smak som beskrivs som blommig och delikat. Klonen är diarieförd som Magnien och finns med bland de godkända, mest välrenommerade i Bourgogne.

Om Bourgogne

Mycket viktigt att tala om Bourgognes olika jordtyper. I Gevrey-Chambertin finns liknande jordkomposition i Grand Cru Clos Saint Jacques, Chambertin, Clos de Bèze men också i Premier Cru-läget Cazetiers som inte oväntat kallas ”mini Grand Cru Chambertin”. Vi måste respektera jorden!

FAKTA HENRI MAGNIEN & FILS

Egendomen är 6 ha. Årsproduktionen är 30 000 buteljer vilket gör att skördeuttaget är cirka 40 hl/ha. Vinerna är röda och prisnivån ligger på medium, i jämförelse.

Vinbanken upptäckte Henri Magniens viner på den årliga sammankomsten Roi Chambertin när appellationen provar de nybuteljerade vinerna av senaste årgången (2015 i detta fall).

Ruchottes-Chambertin 2014

Färgen är blåröd, doften är fruktigt parfymerad och örtig. Smaken medel/fyllig, rödfruktig, örter och kryddor, komplex med tydlig mineralsmak och ett exakt driv. Ännu ungt vin men med härliga nyanser och stort innehåll, balanserade tanniner samt fat och spänstig syra. Vinet är ungt. Superintressant!
Betyg: 5

4 Carac Terres 2014

Röd mörk färg, doften är aningen sötare, tydligt örtig och fruktig. Fyllig smak av röd och blå frukt, strama tanniner, balanserade fat, spänstig fruktsyra med inslag av mineral, örter och kryddor. Lång eftersmak.  Som vinet ovan, superintressant! Charles säger att 4 Carac Terres bör sparas 10-15 år, håller med men vill gärna prova av om 3, 5, 8 år… behöver ett antal buteljer således. Trevligt!
Betyg: 4+

Fler viner recenseras löpande, direkt i denna text.

Lämna ett svar