topp-10-nya-viner-17-februari-2017-vinbanken

Nya viner 17 februari 2017 | Småpartier

Favoritmarkera

NYA VINER. Småpartilanseringarna på Systembolaget tillhör de exklusiva vinerna. Småpartinyheterna kan vara “dyra”, men vinerna behöver inte vara det. Det beror på som sagt.

Anledning till varför det heter småpartier är precis vad det utger sig för att vara. Ett litet släpp, ett mindre antal viner. De kan tillhör en exklusiv elitgrupp av det bästa en producent har. Men vinerna kan också vara de sällsynta och tillverkas i små partier för att området är begränsat eller druvan ovanlig.

För vinvänner är småpartisläppen som lördagsgodis, det lilla extra som sticker ut. Systembolagets webb-lanseringar är sedan släppen som inte recenseras av skribenterna (då vi inte får prova vinerna) men som i regel är så kända på egna meriter att de inte kräver en recenserande provning. Vinerna säljer i princip sig själva, oavsett pris.

Spännande i detta släpp är att det återigen kommer en handfull olika viner, i småflaskor. Några är med här, andra är inte med på listan men alla är bra köp. Väl värt att uppmärksamma är det strålande bra röda portugisiska vinet Quinto do Mouro Estremoz.

Topp 10 | bästa vinerna den 17 februari 2017

Vita viner
Ried Klaus Riesling Federspiel 2015 (99134), Weingut Josef Jamek, Wachau Österrike, 120 kr för 375 ml

Druvor: Riesling
Smak: Torr, medelfyllig. Aromatisk. Gröna äpplen, smak av päron. Trevlig.
Omdöme: Trevlig.
Betyg: 3+
Mer: i recensionen av nya viner 3 februari skrev vi lite om Weingut Josef Jamek. Supertrevligt med riktigt bra viner i liten butelj (de släpper även en grüner veltliner). Men glöm bara inte att vinet i den lilla flaskan inte har lika bra hållbarhet och att en väl försluten vinflaska (så lite luft som möjligt) håller sig minst en vecka.

Condrieu 2014 (92096), E Guigal, Condrieu Frankrike, 376 kr
Druvor: Viognier
Smak: Torr, medel/fyllig. Aromatisk, lätt kryddig men också blommig. Vita blommor, gulmogen frukt och fin, balanserad syra. Bra längd och driv i smaken.
Omdöme: Aromatiskt och elegant vin.
Passar till: Aperitif, fois gras, tryffel och fiskrätt med svamp.
Betyg: 4
Mer: Producenten E. Guigal har sitt säte i norra Rhônedalen. För svenska vinvänner är huset mest kända för sina röda viner. Men något är förändrat sedan ett eller två år. Vita viner från Rhônedalen efterfrågas allt mer. Druvan viognier tillhör långt ifrån de ”vanliga”. Den odlas på små arealer och med sin karakteristiska smak av gul frukt och blommiga undertoner har det blivit en ”nischad sort” som få smakat eller känner till. En vinvärldens Greta Garbo kan man säga som nu kommer ut ur garderoben allt oftare. Spännande sort och personligen gillar jag att kombinera ett glas viognier med lagrad ko-ost som gruyere eller comté.

Cuvée Laurence Gewurztraminer 2015 (90458), Domaine Weinbach, Alsace Frankrike, 380 kr
Druvor: Gewurztraminer
Smak: Söt, fyllig. Kryddig, gul frukt av aprikos och persika, inslag av kryddor med blommig längd. Fin eftersmak.
Omdöme: Trevlig, välgjort och avgjort stort vin.
Passar till:
Betyg: 4
Théo Leiber-Faller and Ghislain Berthiot
Mer: Domaine Weinbach tillhör vinvärldens elit-grupp. Fram till 2015 drevs huset av familjens kvinnor. Nu har äldsta dottern, Catherine Faller som är huvudansvarig sett till att generationsväxlingen påbörjats och allt mer ansvar tas av sonen, Théo.

Béatrix de Gimbres Premier Cru 2008 (99168), Les Vicomtés, Champagne Frankrike, 442 kr
Druvor: 60% pinot noir, 40% chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig, äppelfruktig smak, inslag av karamell, lätt örtig med smörig längd och frisk syra.
Omdöme: En champagne med bred kryddig, rostad och smörig smak.
Passar till: Till lagade skaldjur, hummer, till mingel och snittar olika sorter.
Betyg: 4
Mer: Champagne Béatrix de Gimbres utgör en av hörnstenarna av producenten EARL “Les Vicomtés” verksamhet. Premier Cru byn Rilly-la-Montagne, i området “la grande Montagne de Reims”, Champagne, ligger 15 kilometer rakt söderut från Reims. Sedan mitten av 1900-talet utgör man en viktig del av Champagnenäringen i Rilly-la-Montagne.
2014 certifierades man enligt den högsta (3:e) nivån enligt HVE (Haute Valeur Environnementale). Champagne Béatrix de Gimbres består av 10 hektar vingårdsareal fördelad på 70 stycken odlingslotter.

Röda viner
Château Greysac 2009 (99140), Château Greysac, Médoc Frankrike, 110 kr för 375 ml

Druvor: 65% merlot, 32% cbernet sauvignon, 3% petit verdot
Smak: Fyllig. Mörk frukt, mörka bär som vinbär, inslag av viol och tobak. Tydligt örtig, strama tanniner med fatinslag.
Omdöme: Stram, spänstig. Klarar lite tid i flaska (men ej lika länge som om vinet skulle vara tappat i helflaska).
Passar till: Klassiska rätter av kött, entrecote eller kalv. Vegorätter i mustig tillagning med linser och bönor.
Betyg: 4

Vacqueyras Garrigues Montirius 2015 (95356), Montirius, Vacqueyras Frankrike, 180 kr
Druvor: Grenache och syrah
Smak: Fyllig. Rödblå frukt, tydligt örtig, distinkt kärnig och smak av kryddor. Strama tanniner, lätt kräv men ändå spänstig. Ung.
Omdöme: Bra vin, kärnig, stram och ärlig sitt ursprung.
Passar till: Gärna till lamm med örter av Medelhavet.
Betyg: 4-
Mer: Montirius är en biodynamiskt certfierad egendom. Garrigues, i namnet, är den smak-doft som finns över hela Languedoc och som används för att beskriva den vilda naturens doft av många kryddörter i områdets täta, vildvuxna buskaget.

Quinto do Mouro Estremoz 2010 (99220), Quinto do Mouro, Alentejano Portugal, 250 kr
Druvor: Aragones, trincadeira, alicante bouschet, touriga nacional m flera.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, balanserad ändå strama, fruktiga tanniner. Inslag av mörka bär, örter, kryddor, viol, kakao och fat. Komplex.
Omdöme: Otroligt läcker. Jackpott Portugal!
Passar till: Njut vinet till vällagad mat, vego eller kötträtt, men främst med vinvänner.
Betyg: 5-
Mer: Miguel Louro som utbildade sig till tandläkare har gjort vin i många år, numer tillsammans med sonen Luis Louro. Egendomen, är vida känd för sina eleganta och lagringsdugliga viner.

topp-10-smapartier-17-februari-2017-vinbanken

Luis och Miguel Louro på Quinto do Mouro

Chateau Poujeaux 2014 (95117), Chateau Poujeaux, Moulis Frankrike, 259 kr
Druvor: 65% merlot, 32% cbernet sauvignon, 3% petit verdot.
Smak: Fyllig. Rödmogen frukt, stram, örter med tydliga bärinslag. Kompakt och tätstrukturerad. Fatinslag.
Omdöme: Spara gärna. Bra vinköp.
Passar till: Samma förslag som för vinet Château Greysac.
Betyg: 4

Muga Selección Especial 2011 (99861), Bodegas Muga, Rioja Spanien, 261 kr
Druvor: 70% tempranillo, 20% garnacha, 7% mazuelo, 3% graciano
Smak: Fyllig. Mörk frukt, plommon och körsbär, smak av ört och viollakrits. Kärnig, strama tanniner och örter.
Omdöme: Något extraherad känsla, dock ej på negativ sida. Bra vin, spara gärna.
Passar till: Ragú eller pulled pork men även kött-, böngryta är perfekt.
Betyg: 4
Mer: Familjeförtag, grundat i början av 1930-talet med säte i Haro, i region Alta Rioja har funnits på den svenska marknaden länge. Selección Especial är en klassisk Rioja. Husets bästa vin är Aro (av Haro) och är en s k superblend av 70% tempranillo och 30% graciano, lagrad 18 mån fat. I England kostar Haro över 100 GBP.

Passorosso Passopisciaro 2014 (92287), Passopisciaro S.r.l., Etna Italien, 301 kr
Druvor: Nerello mascalese
Smak: Medelfyllig. Röd frukt, röda bär, inslag av örter, lätt kärnig och distinkt frisk smak. Fin längd.
Omdöme: Spänstig lättviktare (ej i bemärkelsen tunn) som är personlig och kul!
Passar till: Kallskuret, till plockmat med smak av Medelhavet, pizza, sallader, getost och grillad vego.
Betyg: 4

Clos Mogador 2014 (92354), Clos Mogador, Priorat Spanien, 600 kr
Druvor: Grenache, carignan, syrah, cabernet sauvignon
Smak: Fruktig. Inslag av röda äpplen, bra syra, lättsam körsbärston, inslag av kryddor och örter. Aromatiska fat. Bra längd, stramt fruktiga tanniner.
Omdöme: Ungt vin. Har potential.
Passar till: En fin köttbit!
Betyg: 4
Mer: Clos Mogador ligger i Priorat nära byn Gratallops. Ägare och vinmakare är René och sonen René med efternamn välkända Barbier. René Barbier startade med några vänner ”the Gratallops group”. De konstruerade en vinkällare precis utanför byn Gratallops och alla började göra egna viner som samtliga hade Clos i början av namnet. Förutom De andra heter Clos Dofi (Alvaro Palacios), Clos Martinet (José Luis Perez) och Clos de l’Obac (Carlos Pastrana) som alla är självständiga idag med egna vinkällare.

Japp, som ni ser har undertecknad inte kunnat räkna till 10. Listan innehåller 11 vintips.

Huvudbild: Clos Mogador i Priorat

Kommentera