Laddar annons
Vinprovning av zweigelt och blaufränkisch från enskilda lägen i vinregion Carnuntum
14 May, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinprovning av zweigelt och blaufränkisch från enskilda lägen i vinregion Carnuntum

Zweigelt och blaufränkisch är utan tvekan de två blå druvorna som förknippas med Österrike. Men få är tillfällena till provning. Även för branschen. Och när vinerna är från enskilda lägen, Ried, är tillfället än mer intressant.

Inbjudan till vinprovningen av ”druvspecifika viner  av zweigelt och blaufränkisch från enskilda vingårdslägen” var alltså ett tillfälle ingen och absolut inte undertecknad ville missa.

Provningen hölls i den pittoreska Österrikiska småstaden Göttlesbrunn där det bor cirka 800 personer. I kommunen  lever ungefär 1400 invånare. Föga förvånande är Genuss Wirtshaus Bitterman med sin restaurang, pub och bar samt vinotek traktens mötesplats.

Självklart har även Carnuntums idag 41 vinproducenter vinoteket som naturlig samlingspunkt. Här träffas odlarna för att, som de säger, "Hjälpa och stötta varandra. Vi är ett sammansvetsat gäng som jobbar för distriktet, med syfte att driva utveckling och kvalitetsarbete".

Göttlesbrunn ligger i förbundslandet (län) Niederösterreich och är en av vinbyarna i vindistriktet. Carnuntum är tillika ett av länets åtta kvalitetsvindistrikt tillsammans med Kamptal, Wagram, Wachau, Kremstal, Traisental,Thermenregion och Weinviertel.

Vad är "Ried"

Skrivs Ried framför ett namn är det för att markera att vinet är från ett enskilt, geografisk läge och en klassificerad vingård. På engelska, "single vineyard", tyska "erste lage".

Vindistrikt Carnuntum

Carnuntum tillhör Österrikes mindre vindistrikt med sina 910 ha odlingar. Jorden är näringsrik jord med tät lera (närmare Donau), loess, och sandblandade grusjordar (främst på höga lägen). Av tradition har här odlats vin av bönder som även brukat jord till andra grödor. Druvor har då pressats för bulkvinproduktion, som ett sätt för bönderna att komma igen efter andra världskriget. Många familjer kunde då bygga upp sina hus med pengar de tjänat på vin. Omställningen från stora volymers produktion till stramare uttag pågår fortfarande.

På djupet: Läs mer om vinregion Carnuntum som vilket klimatet är, jordmånen och mer.

Vad innebär "Reserve"

Får bara skrivas ut och användas på etiketten för kvalitetsvin som håller minst 13,5 % vol. alk.

Vinprovning | Druvspecifika viner från enskilda lägen av kvalitet Reserve

Vinprovningen omfattade hela 19 viner, varav merparten var druvrena  av regionens två viktiga blå sorter, blauer zweigelt och blaufränkisch. Två viner var av respektive, druvan merlot och syrah, medan några viner var blandningar, så kallade blends.

Varför vinproducenterna blandar? Om man enkelt ska beskriva blauer zweigelt och blaufränkisch är båda, kärniga. Alltså kan framförallt merlot bidra med rondör. Något som också var tydligt i smaken och därför spännande att upptäcka i provningen.


Zweigelt från Ried Haidacker

Läget ligger högt. Jordmånen är stenig vidare med sten-sandblandning på en solid kärna lössjord.

Ried Haidacker Selection 2011, Oppelmayer

Färgen är blåröd och tät, gäller även för alla följande viner. Doften är knuten. Medel/fyllig smak, tydligt kärnig av plommon och körsbär. Bra fruktsyra, strama tanniner, positiv touch av fat och bra längd. Smakar som ett ”oförskämt” ungt vin (menar vinet har redan några år på nacken).
Betyg: 4

Ried Haidacker 2011, Franz och Christine Netzl

Doft av en knivsudd vanilj och rödblå frukt. Medel/fyllig. Fruktigt kärnig, strama tanniner, balanserad nivå av fruktsyra. Mjukare framtoning är förvisso trevligt ur ”drickvänlighet” men backar personlighet.
Betyg: 3

Ried Haidacker 2011, Lukas Markowitsch

Bärig, tajt och knuten doft. Vill ha mycket luft i glaset! Fyllig smak. Stram och kärnig, distinkt strukturerad, markerade tanniner, inslag av örter, tobak och fat. En snitsigare och modernare variant av zweigelt, inget fel i det men också för konsument att välja. Undertecknad är (som många vet efter att ha läst mina recensioner) inte imponerad av smak som går i den bombastiska riktningen. Med det i åtanke, se betyg.
Betyg: 3

Ried Haidacker 2011, Glatzer (merlot)

Rödblå färg. Doften är tydlig, röd frukt, inslag av bär och örter. Fyllig, rik smak. Röd och blå frukt, mogen fruktsyra, strama tanniner, inslag av örter och en rejäl dos, nya fat. De senare dominerar.
Betyg: 3-

Ried Haidacker 2011, Taferner (merlot)

Röd, mörk tät färg. Nyanserad doft, frukt, fat och örter. Fyllig. Fruktig av blå och röd noter, markerade fat, inslag av kaffe och vanilj. Strama tanniner. Kärv och mycket tajt eftersmak. Ungt vin som verkar vara i kärv tonårsperiod och inte speciellt tillgänglig för tillfället. Vill dock gärna prova igen om två, tre år.
Betyg: 3-

Zweigelt Ried Rosenberg

Rosenberg ligger på 250 m ö H, på sluttningar nedanför Haidacker och är något mer vinklad mot öst. Jorden är en helt annan. I Rosenberg ligger de översta partierna i grus, småsten med inblandning lera. Närmare dalen blir lera, inblandad med sand mer vanlig. Jorden är djup.

Ried Rosenberg Mythos 2011, Oppelmayer (merlot)

Röd färg. Parfymerad doft! Fyllig smak. Röd och blå frukt, nyanserad helhet, inslag av örter, lätt parfymerad violton och balanserad syra samt tanniner. Lång, nyanserad eftersmak. Elegant vin med potential!
Betyg: 4+

Ried Rosenberg 2011, Gerhard Markowitsch (blandning zweigelt, merlot, cabernet sauvignon)

Stor parfymerad och nyanserad doft. Smaken är fyllig och stram. Mörkfruktig med kärva tanniner, smak av vinbär och moreller, inslag av örter. Bra eftersmak, men fortfarande ung (mer knuten). Häftigt vin med potential. Gerhard M, ”vill visa lägets potential hellre än druvsort”.
Betyg: 4

Zweigelt från Ried Steinäcker

Steinäcker är läget som är mest influerad av Donau. Sten, kalksten med unerliggande lera. Mer västorienterad och omgärdas av skog. Vinerna är i regel strukturerade med bra koncentration (pga leran).

Ried Steinäcker 2011, Artner

Tajt doft, lätt parfymerad och av fat. Fyllig smak, mörk frukt och dito bär, balanserad syra, mjukare tanniner (jämf i denna provning), lätt parfymerad, inslag av fat. Bra längd, trevlig!
Betyg: 4

Ried Steinäcker 2011, Payr

Doft av mörka bär, vinbär. Fyllig, mörk fruktsmak, strama tanniner, mörk frukt, twist av blyerts och tobak. Bra fruktsyra. Kul för vinvänner och provningserfarna, svårare i situation ”first-wine-love”!
Betyg: 4+

Ried Schüttenberg 2011, Grassl

Tydlig doft, mörk frukt och bär. Fyllig, stram och kärnig smak med markerade tanniner, mörk frukt, lätt örtig med inslag av fat. Lång eftersmak. Elegant! Detta vin serverar jag nu, till mat, men vill även spara, säg tre år.
Betyg: 4+

Ried Bärnreiser 2011, Taferner

Bärmeister har odlingar i sydlig riktning.
Ek, tydligt fatad doft. Smaken är fyllig av mörk frukt och bär. Strama tanniner, kärnig, strukturerad och precis. I dagsläget är faten något i överkant. Absolut ett vin att lägga undan, förutsättningarna är på topp!
Betyg: 3+

Ried Bärnreiser 2011, Grassl (zweigelt, merlot)

Fat i doften. Fyllig. Tydligt örtig smak, röd och blå frukt, strama tanniner, fruktig syra med lång eftersmak. Dessvärre har smaken därutöver ett ”störigt” inslag. Oren?
Betyg: ej bedömd

Ried Bärnreiser Anna-Christina 2011, Franz och Christine Netzl (zweigelt, merlot, cabernet sauvignon)

Röd, tät färg. Doften är tydligt parfymerad. Fyllig, fruktig smak med en kärnig nerv, mogen men också hög fruktsyra, strama tanniner, inslag av blyerts och tobak. Lång, spänstigt kärnig eftersmak. Toppvin!
Betyg: 5

Blaufränkisch från Ried Spitzerberg, Ried Spitzerberg, Ried Kirchtal och Ried Stuhlwerker

Ried Spitzerberg 2011, Payr

Rödblå, mörk färg. Stor och tydlig doft, parfymerad. Fyllig. Kärnig, stram smak av röd frukt, blå noter, inslag av örter och återigen kärnig struktur. Kraftfull, nästan eldig eftersmak.
Betyg: 3

Ried Spitzerberg 2011, Muhr-van der Niepoort

Röd färg med blå ton. Doften upplever jag som sluten, med lätt örtighet. Fyllig och elegant smak. Frisk, spänstigt fruktig syra, kryddiga inslag, röd frukt och en touch fat. Eftersmaken är nyanserad och elegant. Läcker!
Betyg: 5

Ried Spitzerberg 2011, Hans och Martin Netzl

Blåröd, tät. Sluten doft, aningen plommonkärnig. Fyllig. Mörk frukt, markerade tanniner och stram syra, inslag av choklad. Rustikare framtoning i kantig tappning.
Betyg: 3-

Ried Spitzerberg 2011, Johannes Trapl

Rödblå, tät. Kryddig, saftig doft. Fyllig. Smak av mörk frukt, med inslag av torkade noter som av fikon och russin samt choklad. Smaken uppvisar utvecklade noter.
Betyg: 3-

Ried Kirchtal 2011, Artner (syrah)

Rödblå, tät. Fyllig. Fruktig och mörkbärig smak, fruktiga tanniner, spänstig syra med smakdrag av choklad. Ökar i eftersmaken.
Betyg: 3-

Ried Stuhlwerker ”Privat” 2011, Böheim (blaufränkisch, syrah)

Blåviolett, tät. Tajt doft av mörk frukt. Fyllig smak. Mörkfruktig, tydligt kärnig, balanserad syra och tanniner, touch av mörka bär och fin längd påhejad av en frisk mogen syra. Välgjord och vill gärna spara. Tror vinet kommer visa upp sig än bättre.
Betyg: 3

Vad är loess - lössjord

Lössjordar är mycket gamla eroderade jordar. De är porösa och vindavsatta och innehåller höga halter kvarts och silt. En lössjord behåller fukt länge precis som dräneringen är utmärkt. Vin trivs utmärkt i lössjord.

Mer om druvorna blauer zweigelt och blaufränkisch

Zweigelt

Kan även namnges som blauer zweigelt eller rotburger. Är en (ny, från 1922) korsning mellan druvorna St. Laurent och blaufränkisch. Kännetecknen är rödblå till violett färg med en smak av moreller och markerade tanniner. Vinerna är fylliga och långlivade. Kvalitetsviner lagras ofta i fat.

Intryck: fantastiska viner, generellt, med läcker nerv av elegans som kommer med den parfymerade, fina ådran. Spännande!

Blaufränkisch

Viktig druva i Österrike vars anor går tillbaka till 1700-talet. Naturlig korsning mellan heunisch och en oidentifierad sort, förmodligen en mutation av blauer groben. Österrikes främsta blå druva. Mognar sent. Karakteristik är smak av skogsbär och körsbär, struktur och strama tanniner. Bra lagringspotential för kvalitetsviner och med ålder kan smaken få sammetslena nyanser.

Intryck: Tuff druvsort. Behöver tid, vill inte öppna upp trots att vinerna är sex år. Spännande att lagra och mycket strukturerade. Dorli Muhrs vin visade på ett sätt (i denna provning) vad druvan kan och vilka komplexa viner som kan göras.

Om blandningarna: Ja! absolut intressant även om jag sätter ett litet frågetecken till varför just, "syrah" (möjligen och med reservation för vald vinifikation - menar varför göra så "modern"). Merlotblandningarna visade upp bättre viner, i min gom.

Huvudbild: X, X, Dorli Muhr van der Niepoort, Grassl, Gerhard Markowitsch, X, Martin Netzl, Robert Payr.