vin-till-gravad-lax-vinbanken

Gravad lax

Favoritmarkera

GRAVAD LAX.

 

Skillnaden mellan gravad och rimmad lax är att den gravade tillreds med mer socker och därför blir klar snabbare. En annan skillnad är uppläggningen där den gravade skivas grovt, rakt igenom, på klassiskt norrländskt vis. Av den anledningen kan man välja en högre laxbit om den ska gravas.

 

Recept | Gravad lax | 6 portioner

1 kg filead lax, utan ben
2 msk salt
3 msk socker
några dillstjälkar
1 msk krossad vitpeppar

Recept | Hovmästarsås | 6 portioner

lite vatten
3 msk senap
2 msk socker
1,5 msk vinäger
2 dl olja
1 msk hackad dill


Gör så här

Blanda socker och salt. Hacka dillstjälkarna och blanda. Strö blandningen över laxen.

Lägg laxhalvorna med köttsidorna mot varandra. Placera insidan av ryggen mot insidan av buken. Det hela ska likna ett paket, jämtjockt och brett

Ställ laxen i en form, kallt, i kylen. Täck med en tallrik. Låt stå i cirka ett dygn eller mer. Vänd paketet efter cirka halva tiden.

Skär den gravade laxen i tjocka skivor. Spara skinnet och halstra de. Servera med senapssås och kokt potatis.

Kommentera