APTITRETARE. Mat och dryck som kittlar smaklökarna, aptitretare, är perfekta som inledning till måltiden. Meningen är att man ska längta extra mycket till bords och bli sådär trevligt hungrig.
Aptitretare inte mätta, för då faller hela idén med att "reta" smaklökarna. Viner som passar bra till fördrink är därför torra, gärna så strama att du tänker att hoppsanhejsan, det smakar "surt". Salivavsöndringen sätter igång som på beställning när man dricker syrliga viner och det leder i sin tur till att man blir mer hungrig och sugen!
Stram, torr champagne eller dito torrt vitt vin är perfekt som fördrink och för att "reta" smaklökarna.
Torrt vitt vin-tips
- Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon 2016 (2234), Sydafrika, 70 kr
- Muscadet Sèvre et Maine 2016 (2275), Frankrike, 84 kr
- La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon 2015 (2882), Frankrike, 89 kr
- Champagne: De Saint Gall Premier Cru Brut Tradition (77279), Frankrike, 299 kr
Recept | Bruschetta med räkor och tomat | 4 portioner
8 cocktailtomater
1 krm salt
250 g räkor med skal
1 vitlöksklyfta
1,5 msk olivolja
svartpeppar
6 blad färsk basilika
4 skivor ljust lantbröd
4-5 msk färskost med vitlökssmak (Boursin)Gör så här:
- Skär cocktailtomaterna i klyftor. Blanda dem med saltet, i en sil. Låt droppa av i 15-20 minuter.
- Skala räkorna och skär dem i mindre bitar. blanda pressa vitlök, olivolja och rikligt med nymald svartpeppar i en skål.
- Vänd ner tomaterna och räkorna.
- Grovhacka basilikan och blanda i den.
- Rosta brödet. Bred tjockt med färskost på varje skiva. Toppa med tomat- och räkblandningen. servera!
Fler recept på goda aptitretare: Aptitretare till fruktiga drinkar och viner, vegetariska snittar och tilltugg