snaps-till-midsommar

Snaps till Midsommar 2017

Favoritmarkera

SNAPS. Här är de klassiska snapsarna. Dill, anis och kummin är välkända kryddsättningar i våra Skandinaviska brännvin.

Akvaviten som sticker ut i mängden är Norska Opland som har en nypa koriander i smaken. Kul, oväntat och modern!

Annars händer inte så mycket bland de klassiska akvaviterna, gammal är äldst och undertecknad har ett gott öga till den “traditionella snapssmaken”.  Små destillatörer över landet gör också mycket spännande brännvin men tyvärr är produkterna inte enkla att få tag på, eller alls möjliga att köpa om man inte är i tillverkarens närområde (deras närmaste bolag).

Porsbrännvin skriver vi om i morgon. Porsbrännvin kan vara kul att upptäcka, bland de mer smakrika, mer parfymerade kryddade.

Midsommarsnaps 2017

Gammel Opland Aquavit, (70624), Norge, 315 kr för 700 ml.
Brännvin av potatis, lagrad minst 26 upp till 30 månader. Kummin, koriander och anis. Norges stolthet bland de “starka” och dessutom en riktigt snygg akvavit. Passar även att dricka efter maten-prova! Betyg: 5 av 5

O. P. Andersson Akvavit (42), Altia Sweden AB, 269 kr för 700 ml
Kummin, anis och fänkål. En klassiker och hur bra som helst. Håller år ut och in. Betyg: 5 av 5

Lysholm Linie Aquavit (59), Arcus Sweden AB, 265 kr för 700 ml
Nyanserad smak och doft av kummin, fänkål och citrus. Komplex. Betyg: 5 av 5

Aalborg Taffel Akvavit (34), Danish Distillers, 259 kr för 700 ml. TILLFÄLLIGT SLUT
Klar färg, frisk doft och livlig kumminsmak. Både rå men också snyggt elegant i fräsch twist! Betyg: 4 av 5

Aalborg Dild Akvavit (86566), Arcus Sweden AB, 259 kr för 700 ml
Dillfrisk och tydligt örtgrön doft plus smak. Modernt snitsig.
Perfekt till inläggningar med dill och någon sötma eller till höstens kräftor. Betyg: 4 av 5

Förra årets tips: som inspiration, läs om snaps förr och nu, temperatur och om snapsvisa

Kommentera