vin-tillcreme-ninon-vinbanken

Vin till Crème Ninon, lyxig grön ärtsoppa

Favoritmarkera

VEGO LYX. Den gröna ärtsoppan lagas med en skvätt champagne vilket gör den till ett lyxigare middagsförslag. Självklart passar champagne till en crème ninon. Välj gärna en skumpa av den slankare kaliberna. För budget, välj ett mousserande vin.

Du kan laga crème ninon som sås till en vit fiskrätt eller som en rätt för sig, som en soppa till förrätt. Smarta värdpar satsar då en magnumflaska som räcker till välkomstdrink och till förrätten. Tja, vad gör man inte för att skapa tillfällen för magnumbuteljer…

Apropå slankare smak i champagne så hittar man det vanligtvis hos specifika champagnehus som en stil i deras vanliga cuvée alternativt för störst sannolikhet i blanc de blancs champagne, vilka tillverkas av chardonnaydruvan, endast.

Vin till crème ninon

Palmer Blanc de Blancs 2013 (7553)

Palmer & Co, Champagne Frankrike, 339 kr
Druvor: chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig, nyanserad stram och frisk med inslag av gröna och röda äpplen, mineral, citrus och bröd. Lång, frisk eftersmak.

Läsarnas betyg (Bli den första att rösta)

Betygsätt

Ditt betyg

Betygsätt

Budget vintips:
Philippe Deval Vouvray Mousseux Brut (7922), Albert Besombes, Vouvray Frankrike, 115 kr
Här läser du recension, tre vita franska viner i BS plus en nyhet i fasta

Recept | Crème Ninon | 2 portioner

Ingredienser
1 st liten gul lök eller 2 shalottenlökar
0.5 msk smör
3 dl små frysta gröna ärtor
3 dl buljon
skvätt grädde
skvätt champagne (det fungerar givetvis med mousserande vin också men för ordningens skull och i originalrecept är Crème Ninon en champagnesås eller soppa).
salt och peppar
ev. ärtskott att dekorera med

Gör så här
1. Finhacka löken och den mjuk i smör utan att den tar färg. Häll på buljong och låt den koka upp. Tillsätt de frysta ärtorna. Låt koka i några minuter.
2. Mixa soppan slät och fin. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp. Häll i champagnen. Smaka av med salt och peppar.

Foto: MatHem, av Emma Mattsson Creme Ninon

Kommentera