BOKRECENSION. De är äkta makar med stort vinintresse och tillsammans driver de flera projekt och företag. Vinresor och journalistik gör att författarna Britt och Per Karlsson delar mer än många andra par, kalla det dubbel eller trippelpassion. Grädden på moset är således "vin" och Karlssons senaste bok heter Champagne, vinet och odlarna.
Boken har bara funnits ett par veckor i handeln men har redan vunnit uppmärksamhet utanför Sveriges gränser. I den internationella boktävlingen Gourmand International har ”Champagne, vinet och odlarna” vunnit första pris i den svenska kategorin årets bästa vinbok i genren ”franska viner”.
Denna vinst innebär att boken får vara med i den internationella finalen av Gourmand International som äger rum i Kina i maj 2018. Stort bara det!
Champagne, vinet och odlarna
I fokus står champagneodlarna. För vinvänner med upptäckarlust och mod att gå utanför de välkända husens portföljer är boken riktigt bra. En snabb, informativ överblick över området, klimatet och hur tillverkningen går till, vidare till champagnetiketten med bland annat information om vad som döljs bakom koder som RM, NM, RC, CM och fler. Allt detta och mycket mer är snyggt sammanfattat och bra presenterat för läsare som vill få reda på det viktiga "nu" med ett kom till saken "skippa snacket" tilltal.
Per Karlsson,
Vår ambition när vi skrev boken var att den skulle vara mer utförlig, mer uppdaterad, mer faktamässigt korrekt (och gärna mer lättläst), än de böcker om Champagne som idag finns på marknaden. Och jag tror vi nog lyckades ganska bra med det.
Dessutom ville vi föra fram ”odlarna” i Champagne till skillnad från de mer industriella, och mer kända, ”husen”. Så boken innehåller vårt urval av drygt hundra av några av de bästa odlarna i Champagne. Spännande champagner att upptäcka helt enkelt, berättar Per Karlsson.
Vinbanken har med nöje läst om många för oss nya namn på odlare. Och det är med stort intresse vi läst, snarare plöjt boken, efter det ena namnet efter det andra som sedan lagts till på vår önskelista för kommande besök.
På minussidan är, som vi tycker, att boken är något svårläst om man inte är "insatt vinnörd". Upprepningar förkommer lite för ofta för att presentationerna kan sägas ha ett snyggt flyt. För nördarna spelar detta mindre roll då man snabbt scannar efter fakta och detaljer men för dem som läser mer för nöjes skull blir det lite svårtuggat på sina ställen.
Sammanfattning: ja vi gillar boken, med dess brister är vi "på" och passar samtidigt med att hälsa stort tack till Britt och Per Karlsson att de gjort denna sammanställning. Vinbanken kommer absolut ha med sig boken på nästa resa till Champagne!
Extra plus är de fina kartorna i boken, av André Devald.
Vad betyder koderna på champagneetiketten
RM, récoltant-manipulant, är en tillverkare som bara använder egna druvor och som gör vinet i egen anläggning. En "vanlig", traditionell vinbonde med andra ord!
NM, négociant-manipulant. Tillverkare som köper druvor, must eller vin och som sedan gör champagne i egen anläggning.
RC, récoltant-coopérateur är odlare som levererar druvor till kooperativet och sedan får tillbaka motsvarande mängd vin. Champagnen säljs under namnet av odlaren.
CM, coopérative-manipulant är ett kooperativ. Medlemmarna levererar druvor till kooperativet som sedan säljer must eller vin till de stora champagnehusen. Vissa kooperativ gör eget vin som säljs under egna varumärken.