Laddar annons
Ostfestivalen har korat Sveriges godaste ost 2018
24 Feb, 2018

Ostfestivalen har korat Sveriges godaste ost 2018

Totalt delades tjugofem medaljer ut när Ostfestivalen gick av stapeln i Münchenbryggeriet 16-18 februari 2018. För femte året i rad arrangerades festivalen som samlar gräddan av svensk ost. Sammanlagt var 40 utställare på plats, stora som små från hela landet.

Kraven i medaljtävlingen är höga och endast en guldmedalj som delades ut, vilken gick till Jämtländsk Källarlagrad Vit Getost från Skärvångens Bymejeri i Jämtland.

Flera tävlingar anordnades under helgen och sammanlagt tävlade 139 ostar om både besökarnas och expertjuryns omdömen.

”Ostfestivalens godaste ost 2018 – publikens val” röstades fram av besökarna på festivalen. Utmärkelsen togs hem av Svedan Gårdsost från Västerbotten, med sin pressade hårdost gjord på traditionellt sätt gjord på obehandlad mjölk från gårdens egna kor.

Till ”Ostfestivalens svenska klassiker 2018 – Herrgård” korades Herrgård 28 %, 18 månader från Falbygdens Ost. En långlagrad rundpipig ost gjord på komjölk, ystad av Arla Foods Kalmar mejeri och mognadslagrad av Falbygdens Ost i Västergötland.

”Ostfestivalens mest innovativa ost 2018 – ICAs pris” gick till Hallands Himmel från Kvibille Mejeri i Halland. En långlagrad blåmögelost gjord på mjölk från kor som betat under den halländska himlen.

En jury på 72 personer bestående av framstående ostkännare, journalister, kockar, sommelierer, osthandlare, inköpare och diplomerade fromagerer blindprovade ostar i medaljtävlingens olika kategorier. Juryns ordförande var Roland Persson (ostkunnig kock och ”Årets Kock 1990”) och experterna poängbedömde tävlingsostarna enligt en sträng skala.

I sin helhet delades 25 medaljer ut, varav 19 brons, fem silver och en guldmedalj. Kraven i medaljtävlingen är mycket höga och för att få guld måste man ha 90 % av den totala poängen. Det enda guldet 2018 gick till Jämtländsk Källarlagrad Vit Getost från Skärvångens Bymejeri i Jämtland. Se listan med alla vinnare nedan.

MEDALJER OSTFESTIVALEN 2018

VINNARE I KATEGORIN PRESSADE HÅRDOSTAR

Silver
Arla Unika Borgholm, 16 månader, Småland och Öland
Brons
Arla Ko Präst 31 % 12 månader, Småland (ko)
Arla Ko Grevé 28 % 12 månader, Småland (ko)
Hagbard 12 månader, Hagarnas Mejeri, Halland (ko)
Sju Gårdars Extra Lagrad, 14 månader, Östergötland (ko)
Eneby, 16 månader, Jürss Mejeri, Södermanland (ko)
Big Ben, 19 månader, Jürss Mejeri, Södermanland (ko)
Falbygden Gran Reserva Svecia, 24 månader (ko) Småland/lagrad i Västergötland (bild 2491)
Svedjan Gårdsost, 24 månader, Svedjan Ost Västerbotten (opastöriserad ko)
Västerbottensost, 25 månader, Burträsk Mejeri, Västerbotten (ko)
Gullrun, 38 månader, Skärvångens Bymejeri, Jämtland (ko)
Orranäs Gårdsost källarlagrad, 6 månader, Orranäs gårdsmejeri, Blekinge (get)

VINNARE I KATEGORIN BLÅMÖGELOSTAR

Silver
Hallands Himmel, Kvibille Mejeri, Halland (ko)
Brons
Orranäs Blå, Orranäs Gårdsmejeri, Blekinge (ekologisk ko och get)

VINNARE I KATEGORIN MJUKA OSTAR

Silver
Tyresta, mjuk vitmögelost Gårdsmejeriet Sanda, Sörmland (ko)
Brons
Lida Vit mjuk vitmögel ostmed geotrichum, Räven & Osten, Småland (ko)
Rävens Lilla Röda, mjuk kittost Räven & Osten, Småland (ko)
Granbarksost, kittost, Jürss Mejeri, Södermanland (eko ko)

VINNARE I KATEGORIN ÖVRIGA OSTAR OCH OSTKAKA

Guld
Jämtländsk källarlagrad vit getost, Skärvångens Bymejeri, Jämtland (opastöriserad getmjölk)
Silver
Geten Gerda Ostkaka, Uppland (ko)
Källarlagrad Capin, Orranäs Gårdsmejeri, Blekinge (get)
Brons
Yoghurtbollar, Nablus, Skåne (ko)
Askad syrlig getost, Gide Get, Ångermanland (opastöriserad getmjölk KRAV)
Sörbro getost mild, Järna Mejeri, Sörmland (get)
Getmese utan tillsatser, Gide Get, Ångermanland (getvassle KRAV)

Vilka viner passar till ost? Johan Edström, en av Sveriges stora bordeauxvinkännare och med gedigen erfarenhet av att kombinera mat och vin ger tips och råd i artiklarna:
Rätt rött vin till ost för bästa kombinationerna  och Ost älskar vita viner

Huvudbild: Elle Mat och Vin, 2017