Laddar annons
Vin till Marockansk middag - laga med kyckling, fläskytterfile eller vita bönor
4 Jun, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till Marockansk middag - laga med kyckling, fläskytterfile eller vita bönor

MAROCKANSKA KÖKET. Smaker av kryddor vi förknippar med jul och torkad frukt utmärker denna rätt. I avslappnad Vinbanken-anda har vi bytt ut huvudingrediensen kyckling till fläsk samt lagat en del av rätten med vita bönor för att blidka familjens vegan.

Avstegen från originalreceptet fungerade utmärkt och vinet passade utmärkt bra till alla varianter vilket säger att det var kryddningen som var nyckeln till den goda kombinationen.

Den "Marockanska kycklingen" fick byta namn till "Marockansk middag". Oavsett namn, en spännande rätt med smak av Orienten och där ett klassiskt vin med elegant kraft och balanserad struktur visade sig fungera utmärkt. Kul!

Om producenten Ruffino

Ruffino startades av kusinerna Ilario och Leopoldo 1877 vars affärsidé var att tillverka chiantivin. Vinnamnet Riserva Ducale står för hertigens reserva, efter att Hertigen av Aosta korat det som sitt favoritvin. Året var 1890. Det var långt innan den italienska vinklassificeringen började gälla med bland andra DOC och DOCG betecknade viner.

Därför har Riserva Ducala fått tillåtelse att fortsätta använda riserva i namnet. Enligt italienska vin-regelverket står Riserva i Chianti för att vinet är lagrat minst 24 månader på fat innan det buteljeras. I enlighet med klassificeringssystemet är Riserva Ducale lagrad 24 månader på stora ekliggare. Vinet lagras ytterligare tre månader i flaska efter buteljering innan det släpps till försäljning.

Vin till det marockanska köket

1. Ruffino Riserva Ducale 2013 (79652). Beställningssortimentet.

Ruffino, Chianti Classico Italien, 155 kr
Druvor: 80% sangiovese, 20% cabernet sauvignon och merlot.
Smak: Medel/fyllig, körsbärskärnig, kryddig smak med fatinslag, en touch av viol, läder och örter. Tanninerna är rödfruktiga, lite torra och som man kan säga, sandiga, precis som ursprunget borgar för. Fin längd.
Passar till: härligt vin till det italienska köket, till en fetare entrecote som grillats eller som i recept här där vi lagade en del med fläskytterfile, en annan del med vita bönor.
Betyg: 4+

Recept | Marockansk middag, 4 personer

4 kycklingklubbor eller 8 kycklingben (alt fläskytterfile cirka 150 g p pers eller vita bönor a 200 g p person)
5 torkade aprikoser
1 dl sultanrussin
1 msk Ras el hanout (Marockansk kryddblandning)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 citron
1 gul lök
1 zucchini
2 msk smält smör
1 dl vatten

Recept kryddblandning | Ras el Hanout

2 msk malen ingefära
2 msk gurkmeja
2 msk malen kanel
2 msk malen kardemumma
2 msk mald koriander
2 msk malen kryddpeppar
2 paket saffran
2 tsk mald muskotnöt
2 tsk malen kryddnejlika

Till servering
50 g flagad mandel
3 dl couscous

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°. Halvera aprikoserna och blötlägg tillsammans med russinen ca 10 min. Lägg kycklingen i en ugnsform och blanda väl med kryddblandningen, salt, nymalen svartpeppar samt finrivet skal och pressad saft av citronen.

2. Skär löken i klyftor och zucchinin i stavar. Fördela runt om kycklingen och strö över de avrunna aprikoserna och russinen.

3. Häll vattnet i formen och ringla smält smör ovanpå. Tillaga mitt i ugnen ca 35 min. Öppna ugnen då och då och vänd på kycklingbitarna.

4. Rosta mandlarna i en torr stekpanna till fin gyllene färg. Strö dem över kycklingen och servera med couscous eller ris.

Gör den Marockansk kryddblandning - Ras el Hanout - så här
Skaka ihop kryddorna och förvara i en tättslutande burk.