bast-i-test-ripasso-vinbanken

Bäst i test – ripasso Topp 10

Favoritmarkera

RIPASSO. Ripassoviner är röda. De står för en lätt till uttalat kryddsöt smak som passar många vinälskare som handen i handsken. Ripassovin är utmärkta under sommaren då de fungerar fint till ”grillat”, till och med extra bra. Listan är uppdaterad.

Ripassovin har en fruktsöt smak plus ett alkoholdriv som sammantaget ger en söt förnimmelse. Det gör sig bra till kryddiga kötträtter men också grillade grönsaker samt mediumstarka såser. Till en ostbricka passar ripassovinerna perfekt.

Betygen 3, med tillägg + eller – betyder starkt eller svagare köp. Tre är för oss ett handfast bra vin, i fas med pris och likvärdiga viner.

Topp 10 – Ripassovin 2018

1. Pasqua Ripasso Valpolicella 2016 (5353)

Valpolicella Superiore Italien, 115 kr
Druvor: 60% corvina, 20% rondinella, 10% corvinone och 10% negrara.
Fyllig, mörk frukt och bärsmak med inslag av lakrits, fat, körsbär och kolavanilj.
Sockerhalt: 8 g/l
Betyg: 3

Läs gärna om familjeföretaget Pasquas väg från vinhandel i liten skala till vad de är i dag, stor landägare och vintillverkare.

2. i Castei Ripasso 2015 (22409)

Castellani, Valpolicella Classico Superiore Italien, 119 kr
Druvor: 75% corvina, 20% rondinella och 5% molinara.
Fyllig, fruktig, körsbärssmak med tydligt örtig, vanilj med inslag av pomerans och balanserade drag av fat. Trevlig.
Sockerhalt: 5 g/l
Betyg: 4

3. Bolla Le Poiane Ripasso 2015 (22320)

Bolla, Valpolicella Classico Superiore Italien, 119 kr
Druvor: Corvina, rondinella och molinara.
Fyllig, mörkt frukt, kärnig smak som är lätt parfymerad med en söt russinton. Nyanser av sött.
Sockerhalt: < 3 g/l
Betyg: 3 –

4. Monti Garbi Ripasso 2015 (5328)

Tenuta Sant’ Antonio, Valpolicella Italien, 119 kr
Druvor: Corvina, rondinella samt övriga druvsorter.
Medelfyllig. Sötsyrlig och kärnig, extraherad körsbärsmak. Kärnig och stram med en tydligt sötextraherad underton. Har över åren vridit till smakprofil till mer sötma.
Sockerhalt: 6 g/l.
Betyg: 3 –

5. Villa Righetti Ripasso 2015 (76308)

Luigi Righetti, Valpolicella Italien, 125 kr
Druvor: ingen uppgift.
Medelfyllig, stram och körsbärskärnig samt lätt kryddig, tobak och choklad, smak. Trevlig, uppgraderat husvin med kärnig snits.
Sockerhalt: 4 g/l
Betyg: 3

Här kan du läsa artikeln om “Familjenproducenten i Valpolicella, Luigi Righetti

6. på ingång….:-)

7. Masi Campofiorin 2014 (5123)

Masi, Venetien Italien, 125 kr
Druvor: 70% corvina, 25% rondinella, 5% molinara.
Medel/fyllig, stram kärnig körsbärsfruktig smak med inslag av örter och kryddor, smak av bär, blåbär och fat. Smakar mycket, balanserat och mustigt kärnigt. Vin för att spara eller till mat. Användbar.
Sockerhalt: < 3 g/l.
Betyg: 4+

8. Brigaldara Ripasso Superiore 2015 (79097)

Brigaldara, Venetien Italien, 139 kr
Druvor: Corvina, rondinella, molinara
Fyllig, mörkfruktig, kärnig och örtig smak med nyanser av peppar, choklad, kakao och fat. Stilig och korrekt med personlighet.
Sockerhalt: 5 g/l
Betyg: 4

9. Tommasi Palanca Ripasso 2015 (2133)

Tommasi Viticoltori, Valpolicella Superiore Italien, 149 kr
Druvor: ingen uppgift
Medelfyllig, lätt bärig och tydligt örtig smak med viss sötma. Inslag av fat, lakrits och mörka bär.
Betyg: 3

10. Domìni Veneti Vigneti di Torbe Ripasso 2015 (83267)

Cantina Valpolicella Negrar, Valpolicella Classico,Valpolicella Classico Superiore Italien, 169 kr
I BESTÄLLNINGSSORTIMENTET.
Druvor: Rondinella, corvina veronese, corvinone
Fyllig, kryddig smak av körsbär, mogen frukt, inslag av vanilj och choklad med balanserade fattoner. Nyanserad och mjuk.
Betyg: 4

Huvudbild:

Kommentera