Laddar annons
Röda viner små partier Systembolaget 5 okt. -18 |  Recension och tabell
3 Oct, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röda viner små partier Systembolaget 5 okt. -18 | Recension och tabell

SMÅPARTIER. Vinbanken har recenserat och betygsatt Systembolagets röda vin-nyheter bland små partier den 5 oktober 2018. Udda nyheter som vin av druvan poulsard, en del naturviner, pinot noir i den övre skalan och många fler. I detta släpp är de röda vinerna i majoritet men det är precis så det brukar vara under hösten.

Men det som främst slår an är en trio pinot noir av högsta klass, likaså en trio spanjorer och en kvartett från soliga Toscana som fullständigt briljerar. Plus massa andra godbitar, bara att öppna plånboken och förköpa sig.

Naturliga viner?

Det blev mycket utrymme i media förra veckan för en ny bok om tillsatser i vin av Mats-Erik Nilsson som förespråkar naturvin. Och utan tvekan är s k naturviner på stark marsch framåt och med en större spridning har även kraven på kvalitet ökat. Idag är det inte bara tatuerade sommelierer i stickad mössa som kommenderar sina gästar att dricka dessa viner oavsett kvalitet. Även normalt vinbegåvade vanliga människor vill dricka vad som kan vara så nära naturen som möjligt.

Här följer några exempel på veckans vinutbud:

Morgon Côte du Py 2016 (95919), 299 kr, från Jean Foillard brukar vara ett säkert kort, men denna 2016 gör mig förbryllad. En svag sauvignon blanc-ton som inte riktigt hör hemma i en Beaujolais stör helheten. Då är Maison de Nid Moulin-à-Vent 2015 (95924), 219 kr, ett bättre och stabilare bygge. Mörk och tät med en ton av ekfat som nästan drar mot rom? men trevlig, god och lång eftersmak.

Från Côte du Jura uppe i Alperna på gränsen till Schweiz kommer ’den tvåhövdade örnens domän’ och Les Clous Poulsard 2016 (90230), 259 kr. Ett härligt rättframt och rödbärigt vin med finfin syra och lång god eftersmak. Slutligen hamnar vi i (eller vid) Loire med Grenouillere Jérémie Mourat 2017 (99098), 199 kr gjord på druvsorten nergette! Normalt inte en Loire-druva utan men som är lätt blommig i småcharmig lättare stil, lite blek i kroppen men sympatiskt vin med låg alkohol, bra syra/tannin-balans och ganska lång eftersmak.

Pinot noir från olika länder

En bra och rättfram Camille Giroud Bourgogne Rouge 2016 (95915), 195 kr, vinner inte charmpriset denna gång. Men allt sitter på rätt plats med en aning omogen ton som gör att vinet nog vill vänta ett år eller två innan det dekanteras. Typisk Bourgogne i klassisk stil med fina tanniner och god, ganska lång smak. Ett vin som vill ha mat i en lite rustik stil som anka confit eller lammlägg.

Fortfarande i Bourgogne, nu i hjärtat av Côte de Nuits, hittar man den lilla byn Chambolle-Musigny som flera vinkännare anser gör de kvinnligaste och elegantaste av röda bourgogner. Och ja, det kan man hålla med om när man provar Louis Jadot Chambolle-Musigny 2016 (95629), 499 kr. Smakar det så kostar det (och det gör det), men man får väldigt mycket bourgogne för pengarna. Läckert parfymerad pinot med massor av elegant bärig frukt och även en hel del nya ekfat. I detta unga skede inte riktigt drickfärdig, så även om den är god idag så låt ligga i alla fall till nästa höst då du serverar den på fina middagen till rådjurssadel.

För halva priset får du nästan lika mycket smak i Newton Johnson Family Vineyard Pinot Noir 2016 (95729), 259 kr. Eftersom ursprunget är Sydafrika är vinet redan ett halvår äldre och det gör smak-skillnad när så här ungt. Upper Hemel-en-Aarde är ungefär Sydafrikas motsvarighet till Chambolle när det kommer till elegans och finess i vinet. Här öppnar sig både bäriga och blommiga toner i skolbokstypisk pinot noir-stil med fint integrerad ek och aningen mynta i avslutet. Om tio år är det inte säkert att de får samma betyg som vinet ovan men i nuläget är det.

Kalifornien representeras denna gång av Hirsch Pinot Noir San Andreas Fault 2015 (95524), 629 kr. Fullständigt lysande fin-pinot med alla attribut på exakt rätt plats, finstämd men bestämd småbärig pinot-frukt plus en liten portion rabarber (oxalsyra) som fin Gervey-Chambertin också bjuder på ibland, underbart integrerad ek och lång läcker eftersmak. Bara att lyfta på hatten – och telefonen och beställa finaste peking-ankan stan kan bjuda på.

Languedoc & Rhône från söder till norr

Ett av Languedocs främsta områden är La Clape, och i La Clape finns Château d’Angles Grand Vin 2014 (95789), 169 kr, ett stort och koncentrerat vin med massor av mörk solmogen frukt, precis lagom med fatkaraktär och mustig kryddighet. Massor av sydfransk charm och känsla av hög kvalitet som gärna kan drickas till mustig sydfransk mat som t ex casserole med fläsk, nöt och korvar plus alla grönsaker och bönor.

En riktigt bra Ch-9-pape Domaine Font de Courtedune 2016 (90410), 299 kr, är en modern Châteauneuf i reduktiv stil, ganska opolerad och rustik men högst personlig. Mogen fin frukt utan de brända toner som man hittar alltför ofta idag i viner härifrån, och ganska lättdrucken trots höga 15 vol% och det tack vare balanserad frukt/syra/fat-karaktär och fint avslut. God idag – ännu bättre om tio år.

Längre norrut längs floden Rhône ligger appellationen Crozes-Hermitage, en gång lätt översedd lillebror till Hermitage, men idag mycket respekterad för sina rena syrah-viner till överkomligt pris. Dagens tävlande som heter Domaine Aléofane Crozes Hermitage 2016 (90069), 189 kr är ett superfint exempel på modern reduktiv (igen) vinmakning med massor av ung tuff syrah-frukt som drar mot mörka bär, en mix av björn- blå- och svarta vinbär, plus svartpeppar och en touch av tjärpastill. God och generös och mycket balanserad med bra tanninstruktur utan att vara elak. Helst skulle man ha mörkt vilt som hare eller duva (tänk smakrikt) om man äter något passande till vinet. Vinner mycket på lagring i sex-åtta år. OBS: INVÄNTAR SYSTEMBOLAGSINFO OM DETTA VIN-VERKAR INTE FINNAS!

Rhôneinspiration i Nya Världen

Tidigare nämnda Newton Johnson gör även en s k SGM (syrah/grenache/mourvèdre) vid namn Full Stop Rock 2016 (95728), 189 kr. Till skillnad från många andra Rhône-liknande viner från södra halvklotet så växer druvorna till detta vin svalt, närmare bestämt i Upper Hemel-en-Aarde i allra sydligaste Sydafrika bara några kilometer från den kalla Atlanten.

Ursprungsplats och klimat ger druvorna en långsam mognad och klädsamt låg alkohol för att vara denna typ av vin. Smakar därför som “självklar sydfransk” i stilen men ändå med den extra twist (av värme, tydlighet eller bärsöt mognad) som främmande land kan bjuda på. Balanserat och välgjort vin i smal, fruktdriven stil med aningen ekfat och lång stilig avslutning. Newton Johnson är verkligen en stjärna på uppgång!

Från Stilla Havs-kusten får vi en annan svalvuxen ’Rhônare’. Andrew Murray Tous les Jours Syrah 2016 (90246), 179 kr, är som man hör på namnet tydligt inspirerad från sin franska motsvarighet. Klockren syrah-ton med rosor, svartpeppar och lite tjära tillsammans med små mörka helt mogna bär och tannin som nästan inte märks men finns ändå. Väldigt snyggt bygge med mycket elegant nord-rhônig framtoning. Prova mot ovan nämnda Crozes-Hermitage med goda vinvänner.

En totalt annan stil är d’Arenberg som levererar sitt flaggskepp The Dead Arm Shiraz 2014 (95799), 379 kr. Vinet smakar stort och tätt, i klassisk Mc Laren Vale-anda och med både mynta och eukalyptus i omisskännlig Aussie-stil. Fyra år gammalt känns vinet helt färdigt men av erfarenhet vet vi att Dead Arm kan nå sin 15-årsdag utan vidare.

Italienska röda vin-ädlingar

Vi har varit bortskämda med Barolo och Barbaresco hittills i år. Hur mycket vin får Sverige köpa från dessa små områden? Drygt 2 600 hektar tillsammans, hälften av t ex Chablis, men ändå får vi många små skvättar varje månad, plus alla som är listade på Systemet. Det är bara att tacka och ta emot för den ordningen!

2014 var ett mellanår i Piemonte men trots det så dyker det upp små pärlor som t ex Cigliuti Barbareso Serraboella 2014 (95539), 449 kr. Klassisk Barbaresco med plommon, bakade körsbär och den fina nypontonen dessa viner kan ha. En liten rökighet, välskräddade tanniner med nebbiolos typiska strama karaktär men det följs upp av fin elegant fruktighet och rena snygga fat. Vinner inte på kraft men väl på finess. Vore en dröm till hemmagjord tagliatelle med färsk tryffel
.
Från grannen Barolo kommer Michele Chiarlo Barolo Tortoniano 2013 (90362), 199 kr för en halvflaska. Vackert baroloröd med fin doft av solmogen frukt i en kraftfullare stil än Cigliuti. Mycket typisk Barolo med rosor och nypon och lätt floral framtoning utan att vara parfymerad. Sympatiskt att leverera på halvflaska, det borde finnas mer kvalitetsvin i den storleken.

Och det gör det också! Felsina Fontalloro 2005 (95202), 239 kr bjuder på ett tätt, nästan svart vin fullpackat med frukt och fat. En veritabel liten sangiovese-bomb som kommit in i sitt helt mogna stadium med läder, tobak och lätt animaliska, sinnliga toner som extra komplexitet till sin fina frukt och ganska rejäla dos av nya fat. Moreller, körsbär, plommon, mynta och örter samsas med fat och åldersmognad till ett helt underbart vin. Vinet skulle kunna klassa sig som Chianti, men när Fontalloro föddes fick man inte göra Chianti på 100% sangiovese, därför har man hållit fast vid den på pappret enklare beteckningen IGT Toscana, fastän vinet är allt annat än enkelt.

Inte långt från Felsina ligger Montepulciano där man med stolthet gör sin Vino Nobile. En av de stora i denna DOCG är Poliziano som har två nobla viner med på listan. Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2015 (95680), 199 kr är ’standard-vinet’ från firman. Alltid ett habilt och pålitligt vin men denna årgång är något extra. Typisk Toscana med körsbär och plommon fina örtiga toner av oregano, mynta och lagom dos rostade fat. Med den kvaliteten och det priset är det mer än värt att lägga ner en låda i källaren.

Ett rejält snäpp upp är storebror Asinone Vino Nobile di Montepulciano 2015 (95681), 349 kr. Asinone är en av Polizianos äldsta, och deras bästa, vingård så det faller sig naturligt att göra sitt toppvin just härifrån. Ett vin med massor av koncentration, krydda som lakrits och enbär tillsammans med härlig sangiovese-frukt av körsbär, plommon, björnbär, örter och choklad, och den lilla tonen av järn som man ofta hittar i sangiovese – plus en rejäl portion ekfat.

Tempranillo är också tinto fino, cencibel, tinto del pais, aragonez, tinto de toro med flera

Att denna druva med alla sina roliga synonymer är en av de stora i världen står fullständigt klart om man provar följande tre viner från Roda och La Horra.

OK de kostar en hel del, men Roda har alltid hållit fanan högt vad gäller pris och kvalitet inga kompromisser. Roda I Reserva 2011 (95374), 429 kr har mycket mörk tät färg och doft och smak följer synintrycket. Massor av tät frukt, koncentrerad och välbyggd, ett eldigt muskelknippe men ändå stilig med början till mognad och snygg fatkaraktär, ett vin som kan hålla många år.

Lillebror Roda Reserva 2013 (95139), 259 kr är också strålande men frukten är rödare och vinet yngre (inte bara på pappret). Fortfarande djup fin frukt och väl balanserade fat men allting i mindre koncentration är storebror Roda I. Ett imponerande och välbalanserat resultat som måste vara en av områdets bästa viner från 2013.

Med sin framskjutna position som pionjär av traditionella men moderna viner i Rioja ville huset för några år sedan pröva ny mark. Valet föll på byn La Horra i norra Ribera del Duero, drygt tio mil sydväst om Rioja. Sedan 2009 gör man viner och nu med nästan samma koncentration som Roda I på druvan tinto del pais. Corimbo I (95459), 459 kr och liknar i mångt och mycket sin kusin från Rioja med tät frukt och dito tät ’spansk’ karaktär och rejäl fat-ton.

MISSA INTE: Recension och tabell - vita nya viner i små partier 5 okt 2018

[drinklist id="64736"]