recension-ny-ol-smaparter-21-september-pa-systembolaget

Recension och betyg, röda viner små partier 15 feb

Favoritmarkera

En spännande och välgjord lista med en hel del pinot noir, Bordeaux och bordeaux-druvor från främmande mark. Recension av röda viner små partier, 15 febr.

Pinot noir från när och fjärran, dvs Bourgogne, Nya Zeeland och USA. Tre riktigt bra bordeaux-viner från strålande årgång 2016, lysande cabernet sauvignon från Sydafrika och dito franc från Australien och barolo (som alltid) plus årets dyraste Etna. Och en riktigt mogen Cahors. Håll till godo.

Röda viner Frankrike och Bourgogne

Men vi börjar med Beaujolais: Fleurie Terre Dorées 2017 (92173), 229 kr är mycket bra och typisk sitt ursprung med fin bärig frukt av hallon och körsbär i ungdomlig stil, god och saftig med finfina syror och bra tanningrepp i slutet och riktigt fin eftersmak. Fleurie är en av de tio byar i Beaujolais som har cru-status och anses vara den elegantaste av dem alla. Perfekt till patéer och charkuterier, eller stekt vit fisk med rödvinsås.

Söder om själva Côte d’Or i Bourgogne ligger Côte Chalonnais och bästa byn i det området är utan tvekan Mercurey. Bruno Lorenzon Clos de Champs Martin, Cuvée Carline 1er Cru 2015 (95499), 399 kr har kanske ett högt pris för sin appellation men inte för sin kvalitet. En fin klassisk pinot noir i traditionell stil med stram syra och rejäl portion tannin plus en del brett (animala toner/stallighet). Ingen charm-pinot med parfym och elegans med desto mer av old fashion-bourgogne. Vill ha vilt som rådjur eller hjort för att visa sin bästa sida.

Röd slottsbordeaux

Château Cambon la Pelouse 2016 (92172), 194 kr från Haut-Médoc är mycket mörk och purung Bordeaux med härlig känsla av cabernet sauvignon – mynta, svart vinbär, och lakrits. Smakrik och god med fin koncentration, härlig kombo av mörk frukt och lätt krydda av viol och lakritsrot, precis lagom stram avslutning i modern stil. Ingen stor Bordeaux men ett mycket trevligt vin till mycket bussigt pris.

Grand Cru Classé

Nästa vin är ett snäpp upp i kvalitet och pris: Ch. Cantemerle 2016 (92167), 397 kr är en sk Grand Cru Classé, ca 60 slott i Médoc som klassades 1855 i fem klasser, Cantemerle är en 5te cru. Ca 65% cabernet sauvignon, 27% merlot och resten cabernet franc och petit verdot, en klassisk médoc-blandning. Även detta vin är mycket ungt och outvecklat men oerhört snyggt hopsnickrat där alla bitar sitter på helt rätt plats. Underbar frukt med björnbär, cassis, ceder och toner av lakrits plus lite kola/vanilj från 35% nya ekfat. Ett vin att spara länge, ska du absolut prova det idag så dekantera gärna i sex timmar i förväg.

Ädlast av tre i detta släpp

Ytterligare ett snäpp upp är Ch. Lagrange 2016 (92174), 607 kr som är en 3dje cru från Saint-Julien (fortfarande Médoc). Även här är det cabernet och merlot 65%/30% plus lite petit verdot som är basen för vinet. 21 månader på ekfat varav 60% är nya ger en betydligt ekigare ton än de två andra. Lagrange är modern och internationell i sin stil av cabernetbetonade viner med koncentrerad mörk frukt, påtaglig ekfatskaraktär men mycket fin och välgjord och försvarar mer än väl sina 18 poäng. Drygt 600 kronor kan låta mycket, men riktig fin-bordeaux idag brukar kosta betydligt mer än så.

Cahors för svart vin

Ungefär tolv svenska mil sydost om staden Bordeaux ligger Cahors, en liten stad på 20 000 invånare. Staden har anor sen romartiden och var ett välutvecklat vinområde redan innan Bordeaux. Appellationen Cahors är känt för sitt vin noir (svarta vin) på druvan malbec, som lokalt kallas cot eller auxerrios. Clos Triguedina Probus 2007 (99481), 399 kr har elva år på nacken men är fortfarande mörkt svartröd, doften är mogen men inte gammal, med drag av malbecs lite järn-och-blod, här tillsammans med tydliga drag av torkad frukt. Stram och torr och helt utvecklad men ännu fruktig, lite torkad frukt, fikon/körsbär och bra med tannin. Småknepigt men mycket roligt vin!

Och röd Marcillac

Sist och minst från veckans franska utbud är Dom. Du Cros, Lo Sang del Païs (95956), 149 kr från Marcillac, i sin tur ca åtta mil öster om Cahors. Här regerar druvan fer servadou (lokalt mansois) och gör lätta trevliga viner sympatisk gamay-stil med fräsch bärig frukt. Inte dagens högsta poäng men värt att nämna för sin positiva lätta fruktiga stil, till ett väldigt nice price.

Röda viner Italien

Inget månadssläpp utan Barolo! Först ut Domenico Clerico Barolo 2013 (99333), 299 kr. Bra barolo i klassisk stil med lite brända toner och varm frukt med stram, tuff attityd och inte speciellt elegant. Men där finns nypon och rosor som man vill finna och aningen engelsk lakrits. Tuff med kantiga tanniner i old fashioned stil. Låter grinigt men vinet är klart gott till rätt mat – fett, salt och protein.

Bussia Cascina Dardi Barolo 2013 (90027), 449 kr är samma är årgång men en helt annan stil. Här är ett elegant finstämt bygge med ljusare frukt som plommon, rosor etc plus den lilla fina tonen av viol man vill hitta. Mycket god med finess och elegans, kanske för finlemmad och modern för äkta barolo-talibaner men jag tyckte den var mycket njutbar.

Ovanligare italienare med den äran

Lite ovanligare då med rött vin från Trentino men här kommer det mest kända; San Leonardo Vigneti delle Dolomiti 2013 (92239), 549 kr, en blend på bordeauxdruvorna cabernet, carmenère och merlot, långlagrat 24 månader på franska ekfat. Mycket mörk färg och tydlig cabernet-doft av svarta vinbär etc plus lite gröna toner (bara goda) som druvan får i svalt klimat och en tydlig fatlagring. Massor av smak, fin kryddig cabernet med bra frukt, frisk syra och härliga tanniner. Sanslöst gott vin! Lammsadel med risotto kan jag lätt beställa till.

Kolla gärna in intervjun med ägare och vinmakaren Greve Anselmo Guerrieri Gonzaga på Tenuta San Leonardo på YouTube

Etna

I avdelningen dyra viner från udda platser kommer här månadens Etna-vin. Vini Franchetti Contrada Guardiola 2016 (92060), 549 kr är avgjort det bästa vin jag smakat från dessa vulkaniska jordar. Mycket elegant och fin, i stilen drar den mot snyggaste barolon med samma toner av viol, nypon, rosor i finstämd stil men helt klart bestämd vad gäller syra, frukt och tannin i total balans. Ännu lite för ung men oj vilket vin!

Röda viner Nya Zeeland

Två moderna och välgjorda pinot noir från Marlborough längst norrut på Sydön. Pyramid Valley Grower’s Collection Calrossie Pinot Noir 2016 (90413), 279 kr är mycket typisk sitt ursprung med hallon/örtig/mintig frukt som här har en aning volatila (flyktiga) syror som inte stör för mycket. God och fruktig med ganska stram stil och en minimal beska på slutet. Ett vin som vill ha mat, kanske vit fisk, ljus fågel med något inslag av apelsin.

Dog Point Pinot Noit 2016 (99435), 359 kr är mer reduktiv (rökig/krutig) och spännande i stilen med fina toner av solvarm frukt med både färg och koncentration, hallon/mynta och nya fat. Stram och ganska sträv men med frukt nog att ta hand om tanninerna. Väldigt god i sin unga fräscha smakrika framtoning. Skulle smaka bra med lamm eller rådjur till.

Röda viner Australien

Två höjdare från Aussie-land bjuds vi också på. Paracombe Cabernet Franc 2015 (90175), 199 kr är en fin symbios av Australien och druvsorten, mynta och gröna cabernet-toner som tillsammans spelar väldigt rent och fint. Gott med sötmogen cabernet franc (inte så vanligt) där de gröna tonerna helt saknar bitterhet, bara söt mogen frukt. Kul vin för överkomlig peng.

Något mer får man betala för Henschke Keyneton Euphonium 2014 (90054), 439 kr. Henschke gör ett av Australiens mest eftertraktade viner, Hill of Grace, som ligger på det tiodubbla priset, så nu får vi chansen att prova ett vin från denna kultproducent till överkomligt pris. Shiraz 60% från Barossa och resten en médoc-blend från Eden Valley, 18 månader på fat – de flesta franska och använda tidigare, till t ex Grace. Mycket djupt röd färg, härlig frukt av vinbär, pomerans, peppar och lakrits- och en liten dos eukalyptus förstås. Koncentrerad och maffig med samma toner/kryddor som i doften, mycket komplett och fint vin som kan sparas länge. Lång och läcker avslutning med påfallande fina tanniner.

Röda lyxviner från USA

The Hilt Vanguard Pinot Noir 2015 (99191), 599 kr är så mycket pinot noir från södra Kalifornien som det kan vara. Uppe i Santa Rita Hills där svala vindar från Stilla Havet håller temperaturen i schack trivs pinot noir och gör bland sina bästa viner i landet, detta t ex. Mycket snygg med härliga toner av solstekt frukt och fin koncentration och färg. Bärig ton av hallon/körsbär/jordgubbar men skenet bedrar, tuffa syror och tanniner ger stadga och kraft till vinet. Verkligen ett skolexempel på vad the Golden State kan få fram på denna kräsna druva.

Längre norrut i Napa Valley trivs cabernet sauvignon som bäst vilket Shafer One Point Five 2015 (99052), 819 kr visar upp i all sin glans. En superfin cabernet med perfekt mogen tjock, läcker, fin mörk frukt och koncentration. Mynta och svarta vinbär, ceder och piptobak i stora mängder. Enda ”felet” skulle vara att det är lite för mycket av det goda, inkl alkohol på 15,5%. Men ett decennium eller två i källaren ska väl råda bot på det också.

Rött toppvin från Sydafrika

Nämnde bland de vita vinerna en semillon från Sydafrika och här kommer hennes bror, Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon 2016 (95035), 349 kr från Helderberg i Stellenbosch. Detta är bara tredje årgången av vinet och den klart bästa hittills. Det är en dov och välgjord cabernet (8% cab. franc) som fått ganska mycket ek, 60% nya fat, men ändå inte för mycket av någonting – kanske kärlek då. Lagom dos av cassis och mynta åt det örtiga/gröna hållet som bra cabernet från Stellenbosch bär i generna, men inget grönt i smaken, bara gott. Förföriskt gott idag men det är synd att dricka slut på det innan 2026. Lägg undan!

VISA TABELL
Tabell, röda viner 15 febr. 2019
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
Frankrike
Brouilly La Croix de Rameaux, 2017, 215 kr, +
Brouilly La Croix de Rameaux201795325Brouilly 21515.5+19-241.21440
Fleurie Terres Dorées, 2017, 229 kr, +
Fleurie Terres Dorées201792173Beaujolais 22916.5+19-252480
Clos des Champs Martin Cuvée Carline Premier Cru, 2015, 399 kr, +
Clos des Champs Martin Cuvée Carline Premier Cru201595499Mercurey Premier Cru, Bourgogne39917+19-242.3300
Château Cambon La Pelouse , 2016, 194 kr, +
Château Cambon La Pelouse 201692172Haut-Médoc, Bordeaux19416+22-322.33000
Château Cantemerle , 2016, 397 kr, +
Château Cantemerle 201692167Haut-Médoc, Bordeaux39716+22-322.31200
Chateau Lagrange , 2016, 607 kr, +
Chateau Lagrange 201692174Saint-Julien, Bordeaux60718+21-362.31200
Probus Clos Triguedina, 2007, 399 kr, +
Probus Clos Triguedina200799481Cahors39917+19-293300
Marcillac Lo Sang del Païs Domaine du Cros, 2016, 149 kr, +
Marcillac Lo Sang del Païs Domaine du Cros201695956Marcillac14915+19-221.21200
Cuvée Bixintxo , 2013, 299 kr, +
Cuvée Bixintxo 201392036Irouléguy29915+19-262.3480
Domaine Pouderoux Terre Brune, 2016, 189 kr, +
Domaine Pouderoux Terre Brune201692131Côtes du Roussillon-Villages18915+19-262.31200
En Sol Domaine de la Tour du Bon, 2016, 399 kr, +
En Sol Domaine de la Tour du Bon201690159Méditerranée39916+19-263360
Farradjales , 2017, 269 kr, =
Farradjales 201790454Minervois26915.5=19-232600
Domaine Léon Barral Valiniere, 2015, 399 kr, =
Domaine Léon Barral Valiniere201595955Faugères39915=20-302.3280
Italien
Contrada Guardiola Vini Franchetti, 2016, 549 kr, +
Contrada Guardiola Vini Franchetti201692060Etna, Sicilien54918+19-332.3120
Barolo Domenico Clerico, 2013, 299 kr, +
Barolo Domenico Clerico201399333Barolo, Piemonte29916.3+19-2631200
Bussia Cascina Dardi Barolo, 2013, 449 kr, +
Bussia Cascina Dardi Barolo201390027Barolo, Piemonte44917.5+19-263600
San Leonardo Vigneti delle Dolomiti, 2013, 549 kr, +
San Leonardo Vigneti delle Dolomiti201392239Vigneti delle Dolomiti, Trentino54918+20-352.3280
Spanien och Portugal
Finca de Los Locos , 2016, 239 kr, +
Finca de Los Locos 201690078Rioja23916+20-303480
Dominio del Aguila Pícaro del Águila, 2016, 299 kr, +
Dominio del Aguila Pícaro del Águila201690036Ribera del Duero29916+20-302.31200
Manoella , 2016, 149 kr, +
Manoella 201690079Duero14914.5+19-252.31200
Slovakien
Bott Frigyes Kadarka, 2017, 249 kr, =
Bott Frigyes Kadarka201795323Pohronie24914=19-232480
Pyramid Valley Vineyards Growers Collection Calrossie Pinot Noir, 2016, 279 kr, +
Pyramid Valley Vineyards Growers Collection Calrossie Pinot Noir201690413Marlborough27916+19-2421200
Dog Point Pinot Noir, 2016, 359 kr, +
Dog Point Pinot Noir201699435Marlborough35917+19-262180
Australien
Dune Blewitt Springs Shiraz, 2017, 179 kr, +
Dune Blewitt Springs Shiraz201795270McLaren Vale17915+20-2721800
Paracombe Cabernet Franc, 2015, 199 kr, +
Paracombe Cabernet Franc201590175Adelaide Hills, South Australia19916.5+20-302.31200
Henschke Keyneton Euphonium, 2014, 439 kr, ++
Henschke Keyneton Euphonium201490054Eden Valley, South Australia43918++19-302.3240
USA
The Hilt Vanguard Pinot Noir, 2015, 599 kr, ++
The Hilt Vanguard Pinot Noir201599191Santa Rita Hills, Central Coast59918++19-252.3240
Shafer One Point Five , 2015, 819 kr, +
Shafer One Point Five 201599052Stags Leap, Napa Valley81918+20-353360
Chile
Tococo , 2015, 299 kr, +
Tococo 201590471Valle del Elqui29916.5+19-2921245
RHU Mezcla Tinta, 2013, 349 kr, +
RHU Mezcla Tinta201390635Valle del Elqui34916.5+19-252.3600
Sydafrika
Boekenhoutskloof , 2016, 349 kr, ++
Boekenhoutskloof 201695035Franschhoek34918++19-343600

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER

Lämna ett svar