jaumeserra-banner-15-julijaume serra tulip
röda-nya-viner-6-september-systembolaget-vinbanken

Recension och betyg vita viner 8 mars

Favoritmarkera

Här kommer recension, betyg och tabell för vita viner den 8 mars 2019. Fredag 8 mars – vin i små partier lanseras och det är Internationella Kvinnodagen. Det ska vi fira!

Och helst firar man med champagne från 2012 men det finns även andra kandidater på kö, som ett mycket bra Sydafrika-bubbel t ex, eller en hel drös bra franska vita viner, eller tyska, bara att välja.

Eller om du vill börja rosé-säsongen redan nu så finns två sådana också (i tabellen).

Champagne & MCC

Det dyker fortfarande upp någon enstaka champagne från 2012, men inte så länge till, både 2013 och -14 knackar på dörren och då vet man att tolvornas tid snart är förbi.

Roland Champion Blanc des Blancs Grand Cru 2012 (90427), 396 kr är en rak och tydlig mineraldriven chardonnay från grand cru-byn Chouilly strax söder om Epérnay, i det område som kallas Côte des Blancs. Honung och citrus, brioche och hasselnötter tillsammans med lite torkad vit frukt och solvarm sten. Komplex, bra och välgjord till ett mycket trevligt pris.

Ännu trevligare pris bjuder Graham Beck Blanc des Blancs Brut 2014 (90213), 169 kr på. Härligt utvecklad sydafrikan på 100% chardonnay med fina brödiga toner efter fyra år på jästfällningen. Mycket torr, lätt rostad karaktär och fin frukt. Verkligen en superfin representant för vad det nya Sydafrika kan bjuda på när man vill betala lite mer än standardpris.

MCC står för Méthode Cap Classique

MCC, Méthode Cap Classique är Sydafrikas variant av méthode traditionelle. Densamma som får heta méthode champenoise enbart i Champagne, dvs bara när bubblet är utvecklat i flaskan du köper, inte på stora ståltankar eller kolsyretillsatt.

Vita viner Frankrike

Ovanligt vitt från sydväst

Bouscassé och Montus är namn vi förknippar med mörkt röda strama röda viner, men M Brumont gör även en liten skvätt vitt vin; Les Jardins de Bouscassé 2015 (92209), 139 kr.

Vinet är djupt gult i färgen, koncentrerad härlig i doften av gula äpplen. Smaken är inte lika koncentrerad men helt OK med härligt eldig eftersmak. Ett av veckans budgetviner.

Torr Bordeaux från Sauternes

Det började med ”Y” från Château d’Yquem och sedan har trenden att göra torrt ’normalt’ vin i Sauternes spridit sig till alltfler slott, här kommer G de Château Guiraud 2017 (95275), 169 kr.

Lika delar sémillon och sauvignon med en fatlagring på delvis nya fat ger en rejäl och rättfram modern vit bordeaux med toner av bivax, gula päron, citrus och paranötter. Trevligt med bra bordeaux till överkomligt pris.

Två finviner från Loire/Cher

Reuilly (vitt vin på sauvignon blanc) brukar räknas som Sancerres lillasyster men här kommer en helt annan variant från denna lilla appellation. Egentligen ligger Reuilly inte vid Loire utan fem mil västerut vid floden Cher där de leriga jordarna med kalksten ger ofta ett fetare kraftigare vin än de nerviga vinerna från Sancerre.

Och mycket riktigt, Les Poëte Orphée Reuilly Blanc 2015 (90331), 295 kr! är just det. Mörk, lite höstigt dov frukt som liknar vit bordeaux (Graves) mer än Sancerre i stilen. Ett kraftigt smakrikt vin som vill ha lagad mat. Börjar få fin mognad men dekantera gärna en timme.

Pouilly-Fumé

Precis vid Loire, på andra sidan floden från Sancerre ligger Pouilly-Fumé och Château de Tracy. Här är jorden krita blandad med flinta och sauvignon blanc blir mycket krispigare och grönare än i Reuilly.

Ch. de Tracy 2017 (96781), 249 kr är en klassisk egendom med anor från sent 1300-tal och ägs fortfarande av samma familj som då. Vinet är grönt som en tidig majdag med klorofyll i varje hörn, nässlor, svartvinbärsblad och en charmig kryddighet från pepparfrukt. Stram syra och mycket smärt i stilen, intressant som absolut motsats till vinet ovan. Ch. de Tracy är en Pouilly-Fumé som gärna får lagras några år.

Finvin från sydligaste Bourgogne

Mâcon är normalt inte känt som Bourgognes förnämsta distrikt, snarare tvärtom, men på senare tid har det dykt upp viner från nya vinodlare som har betydligt högre ambitioner än områdets rykte. Uppe i norr i Côte d’Or har man inte längre råd att köpa en vingård men i Mâcon (och närliggande Beaujolais) finns mark till salu.

Domaine Jules Desjourneys har visserligen inte köpt dessa vingårdar men köper druvorna från en vän och vinifierar allt själv – biodynamiskt odlat dessutom. Fabien Duperry som gör vinerna har tidigare varit vinmakare på bl a Coche Dury och det finns utan tvekan ett släktskap med Meursault i smaken.

Mâcon Verzé 2015 (90325), 259 kr är dyrt för Mâcon men inte för vinet i flaskan. Fin vit bourgogne med snyggt paketerad frukt som drar mot finaste citrus och väldigt mogna äpplen/päron/persika och stadiga fat-toner av kola, rostad mandel och nötter. Lång fin syra avslutar.

Ett bra snäpp upp i pris och kvalitet är Pouilly Vinzelles Les Longeays 2015 (96112), 389 kr från samma firma. Stor och bred med mer elegans och finess i frukt och fat än vinet ovan, med krämigt läcker frukt, rostade nötter och mycket snygga fat. Mycket bättre än många viner med ’finare’ usrprung. Färdigt att drickas idag men vill gärna ha en timme på karaff.

Tyska viner med lite sötma

Från Weingut Keller i Rheinhessen kommer minsann tre viner nu 8 mars. Limestone Riesling Kabinett Goldkapsel 2017 (91261), 207 kr är en ren fin riesling med ganska bra restsötma men som balanseras av sin höga syra, aningen gummitoner som riesling kan bära med sig. Just nu väldigt ung och spetig men med ett mycket lovande liv framför sig.

Ett av firman Kellers toppviner heter Riesling RR 2017 (91244), 349 kr, och är trots sina 12,5% alkohol inte ett torrt vin (vilket inte framgår av etiketten).
Doften är ädel riesling med fin gul frukt och svag gummiton, vita blommor som gersmin och liknande, smaken halvtorr (vet tyvärr inte hur mkt restsocker) med solmogen tropisk frukt som mango, ananas och annat gott. Även den behöver lugna ner sig ett tag innan man presenterar den för sitt middagssällskap.

Scheurebe är en druva

Druvan scheurebe är inte lika känd som riesling, det är en korsning mellan moder riesling och ’fader okänd’, troligen en vilt växande ur-german. Den skapades av Dr Scheu i just Hessen i början av 1900-talet. Den ger härligt aromatiska viner med drag av grapefrukt och svarta vinbär.

Keller Scheurebe Kabinett 2017 (90478), 187 kr är just så aromatisk och busig som man brukar beskriva druvan, lite av en Pommac på amfetamin men kul att smaka på. 2017 är ännu alltför omogen men när den unga speedade karaktären lagt sig så vill jag gärna prova den igen.

Eller tyskt utan sötma

Weingut Wegeler dyker upp med jämna mellanrum i dessa små partier, här i form av Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken 2016 (96131), 249 kr. En högst mineraldriven torr riesling med tydliga toner av gummi i form av cykelverkstad, nästan som riesling från Tasmaninen, frisk syra och mängder av fräsch nyplockad syrlig frukt. Mycket ung i nuläget men kommer att bli kanonfin när den fått vila lite.

Österrike ångar på

I den långa rad av riktigt bra grüner veltliner vi fått de senaste månaderna kommer här ytterligare en; Rabl Gruner Veltliner Käferberg Alte Reben 2017 (95369), 199 kr. Ganska mörkt gul trots sin ringa ålder, väldigt rätt och bra grüner med sin palett av vitpeppar, (ostsoppa), gula frukter och bröd.

Fin god och ren smak med härlig krydda, bra syra och mogen fin frukt som vill mer, sympatiskt balanserad alkohol på 13,5% som bär fram smakerna i vinet. Verkligen ett vin att spara många år.

Italiens ljuva vita viner

Soave betyder ljuv och det beskriver vintypen på ett ganska bra vis, inte eldig, inte spännande, inte utmanande – bara ljuv. Man kan tro att Soave är för vek för mat men det är precis tvärtom – klarar det mesta inklusive ostron!

Bertani Soave 2016 (96350), 125 kr är veckans budgetvin, detta ljuva, snälla och ganska neutrala vin med försiktiga toner av gula plommon, ogen-melon och gråpäron är helt torrt, har mild syra men ändå ett bra slutintryck.

Spanskt vitt vin med kraft

Rafael Palacios Al Sortes 2017 (96347), 409 kr är i allt Soaves motsats, här finns ett överflöd av både frukt och fat av hög fin kvalitet. Druvan godello ger ganska feta viner i sig och ger man den mycket ekfat så blir resultatet därefter. Mycket spansk i sin kraft och tyngd och mycket god. Lång fin smak – klart matkrävande vin, kanske till brynt kolja i chorizo-smör.

Portugalvin med elegans

I en helt annan pris- och kvalitetsklass presenterar Dirk Niepoort Rendoma Branco 2017 (96117), 175 kr. Neutralare än grannen men snyggt och fint gjord i modern snustorr stil, nästan stram smak. Fin frukt av persika, kvitten och plommon, ett vin helt utan parfym och blomma.

Favoritvin från Nya Zeeland

Sauvignon blanc har blivit denna ö-nations signaturdruva och få behärskar den bättre än familjen Bourgeois från Chavignol/Sancerre. Här möts Frankrike och Nya Zeeland utan att ursprunget från druva och växtplats försvinner i Clos Henri Sauvignon Blanc 2016 (96096), 229 kr.

Mycket tydlig sauvignon med sparris, svartvinbärsblad, passionsfrukt tillsammans med våt kalksten som den ofta bjuder på. Torr, god, frisk och syrligt läskande. Ung idag och vinner på att ligga något år.

Sydafrikavin i sitt esse

Mullineux Old Vines White 2017 (99484), 199 kr – är ett budgetvin för att vara Mullineux. Aromatisk och läckert mogen frukt från en druvblandning baserad på chenin blanc men med både viognier, semillon och grenache. Mycket elegant smak med samma aromatiska spann som i doften, precis lagom med ekfat och lång god kryddig avslutning. Dekantera en timme minst om du ska dricka den nu, annars mår den bra av att sparas några år.

Vitt snyggt vin från Kalifornien

Shafer Red Shoulder Ranch Chardonnay 2016 (99252), 495 kr är en arketypisk chardonnay från detta hörn av världen. Massor av det mesta med solmogen söt tropisk frukt förpackad med rejält nya ekfat som ger vanilj och kola. Som ofta med kalifornsk chardonnay så finns där en svag parfymerad eftersmak, som att man hade lagt på 2% viognier. Ett mycket bra vin i sin stil, behöver mogna en del bara.

VISA TABELL
Tabell, vita viner 8 mars 2019
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
Champagne & Mousserande
CHAMPAGNE & MOUSSERANDE
Roland Champion Blanc de Blanc Millésime Grand Cru, 2012, 396 kr, +
Roland Champion Blanc de Blanc Millésime Grand Cru201290427Champagne39616.5+19-290.14200
EJ PROVAD
Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chéillons, 2011, 749 kr,
Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chéillons201191279Champagne749
MCC (Method Cap Classic)
Graham Beck Blanc de Blancs Brut, 2014, 169 kr, +
Graham Beck Blanc de Blancs Brut201490213Robertson16915.5+19-250.14200
VITA VINER FRANKRIKE
Les Jardins de Bouscassé , 2015, 139 kr, +
Les Jardins de Bouscassé 201592209Pacherenc du Vic-Bilh13914.5+19-251.22400
BORDEAUX
G de Château Guiraud, 2017, 169 kr, +
G de Château Guiraud201795275Bordeaux16915.5+19-271.23600
EJ PROVAD
Château de Fieuzal Blanc, 2016, 609 kr,
Château de Fieuzal Blanc201691262Pessac Léognan609
Château Doisy-Daëne 37,5 cl, 2016, 249 kr,
Château Doisy-Daëne 37,5 cl201692280Sauternes Barsac 249
LOIRE
Les Poëte Orphée Blanc , 2015, 295 kr, +
Les Poëte Orphée Blanc 201590331Reuilly29516+19-251150
Château de Tracy, 2017, 249 kr, +
Château de Tracy201796781Pouilly Fumé24916+19-251.21500
BOURGOGNE
Mâcon Verzé, 2015, 259 kr, +
Mâcon Verzé201590325Mâconnais25916+19-262480
Pouilly-Vinzelles Les Longeays, 2015, 389 kr, +
Pouilly-Vinzelles Les Longeays201596112Mâconnais38916.5+19-272300
TYSKLAND
Keller Limestone Riesling Kabinett Goldkapsel, 2017, 207 kr, +
Keller Limestone Riesling Kabinett Goldkapsel201791261Rheinhessen20716+19-3002400
Keller Scheurebe Kabinett, 2017, 187 kr, +
Keller Scheurebe Kabinett201790478Rheinhessen18715.5+19-2701056
Keller Riesling RR, 2017, 349 kr, +
Keller Riesling RR201791244Rheinhessen34916+19-290.1600
Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken, 2016, 249 kr, +
Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken201696131Rheingau24916+19-291.21800
ÖSTERRIKE
Rabl Grüner Veltliner Käferberg Alte Reben, 2017, 199 kr, ++
Rabl Grüner Veltliner Käferberg Alte Reben201795369Kamptal19916.5++19-301.21200
ITALIEN
Bertani Soave, 2019, 125 kr, +
Bertani Soave201996350Soave Veneto12514.5+19-2313000
Renosu Bianco Dettori, , 199 kr, =
Renosu Bianco Dettori96349Sardinien19914.5=19-231.2840
SPANIEN
As Sortes Rafael Palacios, 2017, 409 kr, +
As Sortes Rafael Palacios201796347Valdeorras40917+20-302360
PORTUGAL
Niepoort, Redoma Branco, 2017, 175 kr, +
Niepoort, Redoma Branco201796117Duoro17515.5+19-241.2600
ARGENTINA
Mendel Semillon, 2017, 149 kr, +
Mendel Semillon201799261Mendoza14915+19-261.21800
Catena Alta Chardonnay, 2016, 219 kr, +
Catena Alta Chardonnay201699287Mendoza21915.5+19-252900
CHILE
Lago Ranco Riesling, 2017, 189 kr, =
Lago Ranco Riesling201796014Region Austral18914=19-231480
Errazuriz Aconcagua Costa Chardonnay, 2017, 189 kr, +
Errazuriz Aconcagua Costa Chardonnay201799438Aconcagua18915.5+20-271.21800
USA
Shafer Red Shoulder Ranch Chardonnay, 2016, 495 kr, +
Shafer Red Shoulder Ranch Chardonnay201699252Los Carneros49517+19-282.3240
EJ PROVAD
Kutch Chardonnay, 2017, 399 kr,
Kutch Chardonnay201796143Sonoma Coast399 288
NYA ZEELAND
Clos Henri Sauvignon Blanc, 2016, 229 kr, +
Clos Henri Sauvignon Blanc201696096Marlborough22916.5+19-261.2600
SYDAFRIKA
Mullineux Old Vines White, 2017, 199 kr, ++
Mullineux Old Vines White201799484Swartland19916.5++19-291.21200
ROSÉVIN
Jim Barry Annabelle's Rosé, 2018, 149 kr, +
Jim Barry Annabelle's Rosé201894018Clare Valley14914+19-201.21200
Susana Balbo Signature Rosé , 2018, 149 kr, +
Susana Balbo Signature Rosé 201890393Mendoza14915+19-211.21800

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER

Lämna ett svar