VIN TILL MAT. Vinbankens förslag på vin till modern bowl med kyckling är vitt och av druvan chardonnay.
Kycklingköttet är ljust, magert och milt och gör sig utmärkt bra till japanska smaker, krispiga grönsaker och värmande buljong. Originalreceptet är hämtat från Anders Levéns bok, Laga vilt - bästa recepten med hjort, vildsvin och älg (läs bokrecensionen här).
Vi lagade receptet med en grillad kyckling. I efterhand hade vi gärna lagat mer av den goda buljongen. Topprecept där den egna buljongen gör stor skillnad så hoppa inte över det steget - för övrigt ett superenkelt och jättegott recept.
Chardonnayvin vars smak är något bredare, smörigare eller lätt rostad i smaken, passar utmärkt bra.
Vin till modern bowl med kyckling
1.Louis Jadot Coteaux Bourguignons Blanc 2017 (71808)
Louis Jadot, Bourgogne Frankrike, 119 kr
Smaken är torr, medelfyllig gulgrönfruktig med tropisk hint, inslag av citrus, kryddor, nötter och lite fat. Trevlig, anständig vit bourgogne.
Betyg: 4
RECEPT | Modern bowl med kyckling, 4 portioner
1 kyckling
Buljong
1 lök
1 morot
1 citrongräs
500 g kycklingskrov
3 kvistar timjan
2 lagerblad
salt efter smak
1 tsk nymalen svartpeppar
1 liter vatten
1 kycklingbuljongtärning
3 dl skuren shiitakesvamp
1 dl japansk soja
3 msk sesamoljaTill bowlen
2 pak choi
4 salladslökar
2 morötter
12 sockerärtor
3 dl ärter
1 paket risnudlarGarnering
2 msk oskalade sesamfrön
2 skivade jalapenos
2 dl munggroddar
2 dl strimlad paprika
Ett annat härligt recept ur boken är: Kryddiga färsbiffar på dovhjort.