Laddar annons
Vin till ugnsbakad torsk med sardellcrème
10 Feb, 2020

Vin till ugnsbakad torsk med sardellcrème

VIN OCH MAT. Vin till ugnsbakad torsk med sardellcrème är lika lyxigt som maten. Middagsförslaget och vinet lever upp till mat för alla hjärtans dag.

Vin till ugnsbakad torsk är ett bättre rieslingvin i beställningssortimentt. Till maten, välj torsk som är MSC märkt. Den citronsyrade löken möter vinet i perfekt match, precis som smaken av sardellcrèmen och dillen. Se fram emot en smakrik pikant upplevelse snarare än eldig.

Vin till ugnsbakad torsk med kroketter och sardellcrème

1. Weingüter Wegeler Riesling Rheingau Charta 2016 (71513). BS

Weingüter Wegeler, Rheingau Tyskland, 119 kr
Druva: Riesling
Alkoholhalt: 12%
Socker: 9,5 g/l (kan tyckas låta högt men tänk på att syran ligger på 7,6 g/l.)
Torr, medelfyllig, frisk fruktigt vin av perska, äpplen, inslag av citrus, lime, honung och mineral. En touch av petroleum andas i kulissen. Lång eftersmak.
Omdöme: Frisk, klingande ren precis så som riesling ska vara. Kan gott och väl spara några år.
Betyg: 4

Vinet provades i mitten av januari. Tänk på att den ligger i beställningssortimentet, BS, vilket betyder att man måste beställa. Kan ta några dagar men till fredag lär beställningen vara hemma.

RECEPT | Ugnsbakad torsk med kroketter och sardellcrème

4 portioner

4 frysta ryggfiléer av MSC-märkt torsk (à 150 g)
1/2 dl finhackad rödlök
färskpressad juice av 1/2 citron
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar

Spenatsallad
2 kålrabbi
1 påse babyspenat (à 65 g)
färskpressad juice av 1/2 citron
1 msk olivolja
1 krm salt
1 krm peppar

Sardellcrème
2 dl matyoghurt (10%)
2 msk sardellpasta på tub
1 ask smörgåskrasse

Kroketter
800 g kokt, fast potatis
100 g finriven Västerbottensost
finrivet skal av 1/2 citron
3 msk finhackad dill
4 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
1 dl vetemjöl
3 dl panko
1 - 1 1/2 l frityrolja

Gör så här

1. Tina fisken om den är fryst. Sätt ugnen på 150°C.

2. Blanda löken med citronjuice och olja. Låt stå medan resten görs.

3. Spenatsallad: Skala och finstrimla kålrabbin. Blanda med spenat, citronjuice, olja, salt och peppar.

4. Sardellcrème: Blanda yoghurt, sardellcrème och klippt krasse, men spara lite av den till garnering.

5. Lägg fisken i en oljad ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Ställ in fisken mitt i ugnen 20–25 minuter.

Kroketter: Pressa potatisen. Blanda med riven ost, citronskal, dill och hälften av äggen i en bunke. Arbeta snabbt ihop till ett fast mos. Krydda med salt och peppar.

2. Forma potatissmeten till stora pingisbollar.

3. Häll mjölet i en djup tallrik. Vispa upp resterande ägg i en annan. Häll panko i en tredje tallrik.

4. Vänd potatisbollarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.

5. Hetta upp oljan till 180°C i en kastrull. Fritera kroketterna i omgångar i oljan. Ta upp med hålslev när de fått en gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper.

6. Lägg upp fisken och skeda över lökblandningen. Garnera med resten av krassen.

7. Servera torsken med kroketter, spenatsallad och sardellcrème.

Glöm inte dessert

Mörk chokladmousse

Hallonsorbet med citrussallad

Här ett festligare recept med kyckling, "Vin till kyckling med rostad paprika och fetakräm"

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, dryckesförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.