Laddar annons
Vin till kyckling med rostad paprika- och fetakräm
10 Feb, 2020

Vin till kyckling med rostad paprika- och fetakräm

VIN OCH MAT. Vin till kyckling med rostad paprika- och fetakräm är ett svalt rött bourgognevin. Festligt middagsförslag för alla hjärtans dag.

Vin till kyckling är rött denna vecka och från franska distriktet Bourgogne. Lätt till att måltiden är fullproppad av näringsämnen.

Vanligen väljer jag per automatik vitt vin till kyckling. Men ibland längtar man lite extra efter rött och kyckling är en råvara som passar båda, vitt eller rött. Snarare handlar det om tillbehör och tillagning.

Vin till kyckling med rostad paprika- och fetakräm

1. Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot 2018 (5470)

Albert Bichot, Bourgogne Frankrike, 129 kr
Druvor: Pinot noir
Alkohol: 12,5%
Socker: <3 g/l
Lätt, frisk smak av röda mogna bär, hallon men också röda vinbär, örtig smak, en touch av stram stjälkighet för struktur. Bra längd.
Omdöme: Trevligt rött med frisk struktur som gör sig bäst till mat. Kyckling, fläsk eller fisk och självklart lagrad hårdost.
Betyg: 4

Här ett vin som kan möta det ljusa kycklingköttet (med syra) samtidigt som syran från fetakrämen balanseras. Den rostade paprikan ger bara positiva vibbar och mer stuns till smakerna. På förslag är ett svalare, läs syrligare, rött vin från franska distriktet Bourgogne som provades i senaste "ny årgångsprovning på Systembolaget".

RECEPT | Kyckling med rostad paprika- och fetakräm

4 portioner

Rostade grönsaker
900 g fast potatis
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
3 röda paprikor
1 msk olivolja
salt och peppar

Kyckling
4 kycklingfiléer
1 msk olivolja
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1/2 ask persilja (à 20 g)

Paprika- och fetakräm
150 g fetaost
1 dl crème fraiche
1 romansallad

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en ugnsplåt.

2. Rostade grönsaker: Dela potatisen på längden, gärna med skalet på. Skala, dela och skär rödlöken i klyftor. Krossa oskalade vitlöksklyftor lätt. Dela, kärna ur och skär paprikan i breda strimlor.

3. Blanda potatis, lök, vitlök och paprika med olivoljan. Salta och peppra. Häll ut på den förvärmda plåten. Rosta mitt i ugnen ca 25 minuter.

4. Kyckling: Bryn kycklingen i olivoljan i en stekpanna och krydda med salt, peppar, timjan och oregano. Lägg kycklingen på ugnsplåten med grönsakerna och stek med de sista 10 minuterna av grönsakernas tid.

5. Hacka persiljan.

6. Paprika- och fetakräm:
Ta bort skalet från vitlöken. Mixa hälften av fetaosten med crème fraiche, den rostade paprikan och vitlöken från plåten till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.

7. Smula resten av fetaosten över kyckling och grönsaker. Vänd ner persiljan.

8. Servera med romansalladen och paprika- och fetakrämen.

Hellre äta fisk - här ett nylagat recept med klockren vinmatchning "Vin till ugnsbakad torsk med sardellcrème"

Glöm inte - det ska vara dessert på alla hjärtans dag

Till dessert passar en lyxig, mumsig chokladmousse utmärkt!

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.