
VIN OCH MAT. Vin till citronfisk med timjan Àr en hÀrlig, klockren Chablis som döljer sig i bestÀllningssortimentet.
Vin till citronfisk med timjan Àr ett klassigt chablisvin frÄn vÀlrennomerade kooperativet La Chablisienne. Receptet Àr mycket lÀttlagat och fantastiskt gott. Servera med potatis eller ris samt en hÀrlig sallad.
Med premiĂ€r i dag vĂ€nder vi "pĂ„ steken" och visar vinet efter receptet. ĂnskemĂ„let Ă€r pĂ„ förfrĂ„gan av lĂ€sare.
Snabbval till vintipset
RECEPT | Citronfisk med timjan
4 portioner
600 g koljafile
1 tsk Salt Fint
2 st klyftor vitlök vanlig
2 dl vispgrÀdde
1 msk fiskfond buljong
0.5 st citron
1 msk timjan - fÀrsk
Tillagning
1. SÀtt ugnen pÄ 100°.
2. Salta fisken. Skala och hacka vitlöken. Blanda grÀdde, vitlök, fisk-fond, hackad timjan, citronskal och -saft i en ugnssÀker form.
3. Dela fisken i portionsbitar och lÀgg i formen.
4. Tillaga i mitten av ugnen tills innertemperaturen Àr 50°, ca 35 min.
5. Strö över fÀrsk timjan.
Vin till citronfisk med timjan
1. Chablis Vénérables 2015 (84596)
La Chablisienne, Chablis Frankrike, 179 kr
Druva: Chardonnay.
Alkohol: 12,5%
Smaken Àr torr, frisk av mineral och vit frukt, Àpplen och pÀron, inslag av mineral och citrus. En touch av brödiga noter anas, inte konstigt dÄ vinet legat 14 mÄnader pÄ jÀstfÀllningen, i tank och pÄ fat. LÄng, ren eftersmak. Finvin med balanserad kraft som förgyller alla middagar.
Betyg: 5
För att fÄ matchen rÀtt till maten bör ni inte snÄla pÄ citron, kryddor och vitlök (inte för mycket bara!) och mot slutet av tillagningen strössla rikligt med timjan. Vinet har en inbyggd kraft av sin kvalitet.
Vincent Bartement, vinmakare pÄ La Chablisienne, vÀrldens största kooperativ.
GÄ direkt till Youtube nÀr Vinbanken trÀffade vinmakaren, för vÀrldens största vinkooperativ La Chablisienne, Vincent Bartement.
För fler recept - konsultera Vinbankens receptbank.
Vinbanken vÀljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inlÀggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (mÄndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gÀrna.