Jaume Serra cava Tulip Semi Seco-art-nr-71062Jaume Serra cava Tulip Semi Seco-art-nr-71062-mobil
Vin till lammstek på grekiskt vis med hummus och salsa verde-vinbanken

Vin till lammstek på grekiskt vis med hummus och salsa verde

Favoritmarkera

VIN OCH MAT. Vin till lammstek på grekiskt vis med hummus och salsa verde är en synnerligen bra kombo, vinet är från Rhônedalen.

Se fram emot en fantastiskt god och härlig middag. Receptet passar vänner, familj och fest lika bra som lördag hemma hos.

OBS. tänk på att bilden ovan inte är helt på pricken rätt enligt receptet – men nästan!

Snabbval till vintipset

RECEPT | Lammstek på grekiskt vis med rödbetshummus och salsa verde

1 lammstek utan ben
4 msk olivolja
1 kruka rosmarin
4 vitlöksklyftor, krossade med skal
1 citron, finrivet skal & juice
flingsalt och svartpeppar
4 msk honung, flytande

RÖDBETSHUMMUS MED RICOTTA:
1 kokt rödbeta, grovtärnad
1 förp kikärter
1 dl tahini
½ pressad citron
4 msk ricotta
1 krossad vitlöksklyfta
½ tsk spiskummin
salt och svartpeppar
1 kruka mynta
1 tsk blå vallmofrön
olivolja

SALSA VERDE:
1 knippe bladpersilja
1 påse babyspenat, ca 110 g
½ kruka mynta
½ dl kapris
1 dl bostongurka
2 vitlöksklyftor
6 sardellfiléer
1 msk dijonsenap
3 msk rödvinsvinäger
1 ½ dl olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°.

2. Bind upp steken.

3. Gnid in steken med olja och krydda med rosmarin, vitlöksklyftor, citronskal, flingsalt och peppar.

4. Lägg på ett ugnsgaller med en ugnsform under. Häll lite vatten i formen.

5. Ugnsbaka steken ca 45 minuter till innertemperatur 45°, pensla steken med citronjuice blandat med honung var 10:e minut tills innertemperatur 55°. Ta ut steken och linda in i smörpapper och låt vila ca 10 min innan den trancheras.

6. Börja med rödbetshummusen under tiden. Lägg rödbeta, kikärter, tahini, citronjuice, ricotta, vitlök och spiskummin i en mixer och mixa slät. Tillsätt ev. 2–3 msk olivolja och smaka av med salt och peppar.

7. Lägg i en skål och toppa med mynta, vallmofrön och olivolja.

8. Fortsätt sedan med salsa verden. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa grovt. Smaka av med salt, peppar och ev mer vinäger.

6. Servera med lammsteken med sallad, salsa verde, lite hummus och bröd.

Vin till lammstek på grekiskt vis med hummus och salsa verde

1. Château Courac 2017 (2007)

Château Courac, Côtes-du-Rhône-Villages Laudun Frankrike, 119 kr
Druvor: Grenache, syrah, mourvèdre, counoise.
Alkohol: 14%
Rött, fylligt fruktigt och bärkryddigt vin som smakar av björnbär och soliga skogshallon, en touch fat, lakrits, lagerblad och vitpeppar. Fin, bärigt solig längd.
Omdöme: Härligt, generöst rött vin med bäriga noter och bra kraft.
Betyg: 4

Om inte som här, att vinet serveras till lammstek, prova gärna till grillade rätter.

För fler recept – konsultera Vinbankens receptbank.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar