Annons_DeepBlondeAle_Vinbanken_artnr-81325Annons_DeepBlondeAle_Vinbanken_artnr-81325
Vintips till paronstrudel med graddadelost-vinbanken

Vintips till päronstrudel med gräddädelost

Favoritmarkera

TILLTUGG. En cava som smakar av päron passar sötare tilltugg som en päronstrudel med gräddädelost. Utmärkt till eftermiddagsmingel.

Cava tilltugg päronstrudel. När gästerna är många, och i flera generationer och det råder fest-stämning kan dryckerna vara allt från mousserande vin till kaffe.
Snabbval

Det här sötare tilltugget får lite sting av calvados (pass upp – spetsa inte för mycket) och just för mixen mellan gräddädel och päron gör sig vinet extra bra. Den som vill kan lika gärna dricka en kopp svart kaffe.

Intressant och härligt god kombination när den fruktiga sötman i cavan möter sältan i osten. Smaken av päron är gemensam nämnare i detta fall.

RECEPT | Päronstrudel med gräddädelost

6-8 portioner

3 päron
1 tårtbotten av sockerkakstyp (ca 150 g)
50 g torkad frukt, exempelvis fikon och aprikoser
100 g Kvibille gräddädelost
2 msk calvados
4 ark filodeg (a 500 x 240 mm)
2 msk smält smör
1 msk strösocker
1 msk hackade hasselnötter

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och kärna ur päronen, skär dem i cirka 1 cm stora tärningar. Smula tårtbottnen. Hacka den torkade frukten. Blanda allt med ädelosten och calvadosen.

2. Pensal filodegen med smält smör. Fördela päronblandningen på arken. Vik först in kortsidorna och rulla sedan ihop dem. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smör, strö över sockret och nötterna.

3. Baka i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna lite på plåten. Skär upp i bitar.
(Min rulle misslyckades totalt – smaken var det dock inget fel på)

Fler recept och tips på tilltugg och smårätter eller goda mat- och vinkombinationer finns i Vinbankens receptdatabas.

Vin till päronstrudel med gräddädelodt

1. Vilarnau Brut Nature Organic (7731)

Gonzalez Byass, Cava Spanien, 95 kr
Alkohol: 12%
Socker: 4 g/l
Lättsamt, halvtorrt mousserande vin med smak, inslag av gröna äpplen, grape och päron. Brödiga noter i eftersmaken.
Passar till: urgott till receptet ovan.
Betyg: 3

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar