Vinbanken-annons-Brochet-Reserve-art-nr78967-systembolagetBrochet-Reserve-art-nr-78967-systembolaget-vinbanken

Vin till inkokt lax med örter – recept för många gäster

Favoritmarkera

VIN OCH MAT. Recept för många gäster passar tillfällen som familjefest eller fest för att välkomna sommaren.

Recept för många gäster är den inkokta laxen med örter. På en buffé finns sallad, bröd och kanske även en annan rätt varför mängden mat, per rät, inte behöver vara i överkant. Ofta får man faktiskt mat över, är min erfarenhet.

Det vita vinet är från Italien en nyhet på Systembolaget och kommer i en behändig 2-litersbox. Äntligen mindre boxar – vilket är perfekt för alla som inte vill tröttna på att dricka ett och samma vin – hela tiden – samtidigt som hållbarheten ökar.

Snabbval direkt till vintipset

RECEPT | Inkokt lax med örter

10 portioner, på buffé

0,75 kg laxfilé av mittbit
1 knippe dill
1 ask kryddkrasse
0,5 citron

Lag

1 liter vatten
4 tsk salt
1 msk ättiksprit, 12%
1 gul lök, skivad
8 kryddpepparkorn
8 vitpepparkorn
1 lagerblad

Senapssås

4 msk svensk grovkornig söt senap
1 msk dijonsenap
3 dl turkisk yoghurt
salt
nymald vitpeppar

Gör så här
1. Skär bort skinnet på laxen. Skär den sedan i tärningar om 2-3 cm.

2. Koka upp alla ingredienser till lagen. Låt den koka några minuter. Lägg ner laxbitarna och låt dem sjuda i 5 minuter. Låt laxen kallna i lagen.

3. Sås. Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.

4. Finhacka dillen och klipp krassen. Blanda. Låt laxen rinna av väl. Spara gärna buljongen som blir en bra bas till soppa.

5. Blanda och vänd försiktigt runt laxbitarna med dill och krasse. Lägg upp på serveringsfat. Servera såsen på sidan om.

Färskpotatis, somrig potatissallad eller matig grönsallad smakar bra till.

Vitt vin till inkokt lax med örter

1. Corte Giacobbe Soave 2019 (6457)

Tenuta Corte Giacobbe, Soave DOC Veneto IT, 249 kr för 2000 ml
Druvor: Garganega
Torr, friskstram och syrlig, vitfruktig smak av persika och päron.Trevlig och lite bredare i stilen. Smakar inte mycket av fat.
Omdöme: Trevlig och frisk, perfekt i mindre box.
Betyg: 4

Receptet är från utmärkta kokboken,Lättlagade bufféer’av Maud Onnermark.
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar