Midsommarmat och dryckestips

Midsommarmat och dryckestips 2021

Favoritmarkera

Midsommarmat ska vara enkel mat och det finns härliga måsten som sill och jordgubbar.

Midsommarmat och dryckestips. Midsommarmat ska vara enkel att fixa så att vi hinner umgås, dansa runt midsommarstången och kanske till och med ta en svängom på bryggan (i mindre sällskap givetvis).

Det här är Karins meny på midsommarafton. Kanske med tillägg av några sillbitar och hembakt knäcke till förrätt. Vi får se vad som hinns med.

FörrättMatjessilltårta
är ett säkert kort, alltid lika gott och en av mina favoriter. Naturligtvis blir det öl och akvavit till.

Huvudrättdubbelmarinerad fläskfilé med färskpotatissallad
Läckert och uppskattat som går att fixa i förväg. Servera den med en sallad gjord på den första färska potatisen.

RECEPT | Färskpotatissallad – 4 portioner

1 kg färskpotatis
2 dl lättkokta sugarsnaps, i mindre bitar
rädisor i halvor
3 msk finhackad gräslök
150 g feta i tärningar

Dressing:
1,5 msk pressad citronsaft
3 msk olivolja
salt och peppar

Dryck till marinerad fläskfilé och färskpotatissallad

Rosévin

1. Sancerre Rosé 2019 (4668)

Michel Tomas, Sancerre Frankrike, 149 kr
Druvor: Pinot noir
Torr, tydligt bärig av smultron och jordgubbar, apelsin och touch av örter.
Omdöme: Jordgubbar i kubik. Superhärlig!
Betyg: 4

2. Saint Clair Vicar’s Choice Rosé 2019 (4651). BOX 1,5 liter

Saint Clair Family Estate, Eastcoast Nya Zeeland, 169 kr
Druvor: 80% pinot gris, 20% pinot noir
Sötsyrlig bärton, hallon, örter och frisk röd frukt.
Omdöme: Hallonbärig och smakrik.
Betyg: 4

Rött vin

3. Villa Puccini 2016 (32417), Italien, 89 kr

Bussigt rött vardagsvin som kan fungera som ett glas vin utan mat, till sommarens husman med grillat, pasta och pizza. Ett annat tips för sommarfesten är att satsa på magnumflaska, fläskkotlett med grillade padrones.

4. Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic 2019 (2151), 109 kr

Fruktig, fyllig smak som är tät av plommon, skogshallon och björnbär. Inslag av fat, viol, lakrits. Fruktig och yvig med en lätt eldig twist, tydligt mjuka tanniner och generös smak. Utmärkt till grillat och till vegetariska rätter!

5. Saint Clair Pinot Noir 2019 (16015), Nya Zeeland, 129 kr

Bärigt rött vin med inslag av jordgubbar, mogna hallon, örter och kryddor. Rostade fat och en smak av kakao i eftersmaken. Mustig och generös med tydlig druvkaraktär (röda bär) smakar utmärkt till kycklingrätter eller fläskkött, gärna grillat. Kan gärna serveras lite svalare.

Vitt vin

För dig som serverar buffé med fisk och fläskrätter passar vita viner från Alsace utmärkt. Bland vårens bästa vita vin i gruppen ’prisvärd’ torde vara,

6. Turckheim Pinot Gris Réserve 2019 (2119), Frankrike, 105 kr

Torr, vitfruktig smak av päron, inslag av röda äpplen, blommig touch samt kryddig eftersmak. Toppval till alla vardagsrätter, gärna till kyckling.
Betyg: 4

ÖL: goda val bland lagerölen, sommaren 2021

RECEPT | Dessert – lättlagad jordgubbspaj

1 färdig pajbotten för söt fyllning
1 dl färskost
1 äggula
2 dl vispad grädde
1 tsk vaniljsocker
1 liter jordgubbar
50 g vit choklad

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en rund form med degen. Grädda skalet i cirka 20 minuter tills det fått en aning färg. Detta kan du göra dagen innan.

2. Blanda färskost, vaniljsocker och äggula. Vispa grädden och rör ner. Fyll skalet precis före servering med smet och jordgubbar. Raspa vit choklad över.

Dryckesförslag till jordgubbar

7. Gianni Doglia Moscato d’Asti 2020 (7925), Italien, 89 kr

Söt, pärlande, druvig, fläder och päronsmak med distinkt sockerkantad inpackning.
Sockersöt med kanderad fruktighet.
Betyg: 4

8. Vajra Moscato d’Asti 2020 (90166), Italien, 125 kr

Söt. Persika, aprikos och fläder samt krusbär, fin längd. Trevlig och helt enkelt, charmerande.
Betyg: 4 +

Dryckesförslag till ostbricka eller söta bakverk med frukt och grädde

9. Castelnau de Suduiraut 2013 (3690)

Chateau Suduiraut, Sauternes Frankrike, 169 kr för 375 ml
Druvor: Semillon, sauvignon blanc.
Söt, medelfyllig, nyanserad och struktuerad. Det går inte att ta misste på: syra, kropp och innehåll av gul frukt är i balans. Honung, persika, mandel, saffran, mandel, gula äpplen och karamellfat.
Omdöme: Trevlig läcker med en knivsudd karamellkant.
Betyg: 4+

Avslutningsvis – vågar du? Sommarens snackis är Amarone Costasera till matjessill!

Glad midsommar!

Lämna ett svar