kim-crawford-sauvignon-blanc-artnr-78974
Midsommarmat och dryckestips

Midsommarmat och dryckestips

Favoritmarkera

Midsommarmat ska vara enkel mat och det finns härliga måsten som sill och jordgubbar.

Midsommarmat och dryckestips. Midsommarmat ska vara enkel att fixa så att vi hinner umgås, dansa runt midsommarstången och kanske till och med ta en svängom på bryggan (i mindre sällskap givetvis).

Det här är Karins meny på midsommarafton. Kanske med tillägg av några sillbitar och hembakt knäcke till förrätt. Vi får se vad som hinns med.

Midsommarmat med dryckestips – Karins meny

FörrättMatjessilltårta
är ett säkert kort, alltid lika gott och en av mina favoriter. Naturligtvis blir det öl och akvavit till.

Huvudrättdubbelmarinerad fläskfilé med färskpotatissallad
Läckert och uppskattat som går att fixa i förväg. Servera den med en sallad gjord på den första färska potatisen.

RECEPT | Färskpotatissallad – 4 portioner

1 kg färskpotatis
2 dl lättkokta sugarsnaps, i mindre bitar
rädisor i halvor
3 msk finhackad gräslök
150 g feta i tärningar

Dressing:
1,5 msk pressad citronsaft
3 msk olivolja
salt och peppar

Dryck till marinerad fläskfilé och färskpotatissallad

Rosévin

1. La Spinetta Il Rose di Casanova 2019 (90076), Italien, 149 kr

Örtig, frisk röd fruktsmak av mogna körsbär och moreller, mogen grapefrukt, viss sötma med inslag av örter och precis balans. Lätt parfymerad och fin längd. Härligt, personligt rosévin bland de tillfälliga vin-nyheterna
Betyg: 4

2. Fontenille 2019 (95497), Frankrike, 129 kr

Torr, medelfyllig, frisk och bärig. Inslag av körsbär och skogshallon. Fin längd.
Nu mer en årlig, återkommande klassiker, provencerosé med den lätta beskan i efterssmaken gör sig kalasbra till mat. Sallad Nicoise är ett annat förslag.
Betyg: 4

Rött vin

3. Villa Puccini 2015 (32417), Italien, 89 kr

Bussigt rött vardagsvin som kan fungera som ett glas vin utan mat, till sommarens husman med grillat, pasta och pizza. Ett annat tips för sommarfesten är att satsa på magnumflaska, fläskkotlett med grillade padrones.

4. Saint Clair Pinot Noir 2018 (16015), Nya Zeeland, 129 kr

Bärigt rött vin med inslag av jordgubbar, mogna hallon, örter och kryddor. Rostade fat och en smak av kakao i eftersmaken. Mustig och generös med tydlig druvkaraktär (röda bär) smakar utmärkt till kycklingrätter eller fläskkött, gärna grillat. Kan gärna serveras lite svalare.

Vitt vin

För dig som serverar buffé med fisk och fläskrätter passar vita viner från Alsace utmärkt. Vårens kanske bästa vita vin i gruppen ’prisvärd’ torde vara

5. Turckheim Pinot Gris Réserve 2018 (2119), Frankrike, 105 kr

Torr, vitfruktig smak av päron, inslag av röda äpplen, blommig touch samt kryddig eftersmak. Toppval till alla vardagsrätter, gärna till kyckling.
Betyg: 4

Spännande vin till rätter av både fläsk och lax är

6. Pinot Gris Clos Winsbuhl 2017 (95534), Frankrike, 359 kr

Bara i ett fåtal butiker, kolla på webben. Aspirant på titeln ’sommarens lyxigaste stekar-vin’.

ÖL. Robert har satt samman en lista på sina bästa sommaröl 2020. Själv uppskattar jag en fruktig ale som ett bra alternativ, exempelvis Oppigårds Golden Ale.

RECEPT | Dessert – lättlagad jordgubbspaj

1 färdig pajbotten för söt fyllning
1 dl färskost
1 äggula
2 dl vispad grädde
1 tsk vaniljsocker
1 liter jordgubbar
50 g vit choklad

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en rund form med degen. Grädda skalet i cirka 20 minuter tills det fått en aning färg. Detta kan du göra dagen innan.

2. Blanda färskost, vaniljsocker och äggula. Vispa grädden och rör ner. Fyll skalet precis före servering med smet och jordgubbar. Raspa vit choklad över.

Dryckesförslag till jordgubbar

7. Gianni Doglia Moscato d’Asti 2019 (7925), Italien, 89 kr

Söt, pärlande, druvig, fläder och päronsmak med distinkt sockerkantad inpackning.
Sockersöt med kanderad fruktighet.
Betyg: 4

8. Vajra Moscato d’Asti 2019 (90166), Italien, 119 kr

Söt. Persika, aprikos och fläder samt krusbär, fin längd. Trevlig och helt enkelt, charmerande.
Betyg: 4 +

Dryckesförslag till ostbricka eller söta bakverk med frukt och grädde

9. Jurançon Chateau de Rousse 2017 (4127), Jurançon Frankrike, 119 kr för 375 ml.

Sött vitt vin med bra balans av lika delar exotisk frukt, en touch av ek, inslag av torkad frukt, solgul citrussmak med inslag av honung.
Betyg: 4
Avslutningsvis – vågar du? Sommarens snackis är Amarone Costasera till matjessill!

Glad midsommar!

Lämna ett svar