Vinbanken-annons-Brochet-Reserve-art-nr78967-systembolagetBrochet-Reserve-art-nr-78967-systembolaget-vinbanken
vin-till-fankalsmarinerad-lax-vinbanken-recept

Recept och vintips till fänkålsmarinerad lax på spett

Favoritmarkera

VIN OCH MAT. Recept och vintips till sommarfest vid grillen, lax och vitt vin.

Recept och vintips. Fänkålsmarinerad lax på spett passar till ett glas vitt vin från Sydafrika av druvblandningen sauvigon blanc och semillon.

Snabbval

Recept och vintips passar sommarfest!

RECEPT | Fänkålsmarinerad lax på spett

cirka 20 små spett, passar buffé

1 kg laxfilé, helst mittbit
1 msk salt
1 msk muscovadosocker
2 tsk fänkålsfrön
2 msk mild olivolja eller neutral rapsolja

Gör så här
1. Skär bort laxskinnet och ta bort eventuella ben. Skär laxen i avlånga bitar, på längden (ca 3×7 cm). Cirka 20 stycken. Lägg bitarna i en skål eller djup ugnsform.

2. Blanda salt, muscovadosocker, fänkålsfrön och olja. Gnid in laxbitarna med blandningen och låt stå i cirka 1 timme. Rör om flera gånger så att blandningen kommer åt alla bitar.

3. Ta upp laxbitarna och trä upp dem på blötlagda spett. En bit på varje. Grilla ett par minuter på varje sida, över het glöd.

RECEPT | Krasse- och citronsås

10 portioner, buffé

7 dl turkisk youghurt
1 dl majonnäs, gärna hemgjord eller Hellmann’s
1-2 dl ekologiska citroner
2 askar kryddkrasse
4 krm salt
nymald svartpeppar

Gör så här
1. Blanda yoghurt och majonnäs.

2. Tvätta citronerna väl, finriv det gula citronskalet direkt i såsen. Klipp över kryddkrasse, spara lite till garnering bara.

3. Smaka av med salt och svartpeppar.

Vitt vin till fänkålsmarinerad lax på spett

1. Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon 2019 (2234)

Spier Wines, Coastal Region Sydafrika, 79 kr
Druvor: 74% sauvignon blanc, 26% semillon.
Alkohol: 13,5%
Socker: 3 g/l.
Torr, medelfyllig. Frisk av krusbär, persika och fläder, vita vinbärsblad och solig citron plus hintar av lime. Bra längd.
Omdöme: Trevlig, enklare vin för många tillfällen. Till laxrätter är vinet en favorit, även inlagd lax men också varmrökt lax.
Betyg: 4

Receptet är från utmärkta kokboken, Lättlagade bufféer för hela året, av Maud Onnermark.

För fler recept och vin i kombination med matförslag Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar