VIN OCH MAT. Vin till sommarceviche smakar syrligt fräscht. Vinet, med sin friska syra, matchar det goda småplocket väl.
Vin till sommarceviche. Marqués de Riscal Organic, är ett spanskt ekologiskt certifierat vin från vindistriktet Rueda som precis bytt årgång till 2019, toppval bland vardagsvinerna och nu med betyg 4.
Det vita vinet är lite mildare i smaken, ändå friskt i sommarfräsch stil.
Snabbval till vintipset
RECEPT | Sommarceviche på knäckebröd
4 små portioner, servera som tilltugg
400 g lax, torsk eller kummel
1 liten morot
0,5 gurka
0,5 knippe rädisor
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad gräslök
0,5 dl citronsaft
0,5 dl ättika, 12%
0,5 dl olivolja
1 tsk socker
1 tsk salt
Till servering: gott knäckeröd
Gör så här
1. Fisken
Putsa fisken och skär den i tunna skivor tvärs över fibrerna. Dela gurkan på längden och gröp ur kärnhuset med en sked och skiva sedan gurkan tunt. Lägg fisken på ett fat tillsammans med gurkan, finhackad morot och tunt skivad rädisa (jag hade ingen rädisa hemma utan använde mig av picklad rödlök).
2. Rör samman ättika, citron, olja samt salt och socker. Ringla över fiskfatet och låt stå i cirka 20 minuter, i rumstemperatur. Ju längre den står, desto mer tillagad blir fisken.
3. Blanda ner hackad dill och gräslök och smaka av med salt och peppar.
4. Fördela cevichen på knäckebröd och servera genast.
Vin till sommarceviche på knäckebröd
1. Marqués de Riscal Organic 2019 (6001). EKO.
Marqués de Riscal, Rueda Spanien, 89 kr
Torr, medelfyllig. Frisk, stram och fruktig. Gul och gröna äpplen, päron och fin längd med en hint blommighet i eftersmaken.
Omdöme: Trevlig och rättfram.
Betyg: 4-
Cruz Liljegren besökte Marques de Riscal 2017 och var imponerad.
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.