Laddar annons
Vintips till grillade kycklingspett med gurksallad
13 Oct, 2020

Vintips till grillade kycklingspett med gurksallad

Veckans vintips. Grillade kycklingspett kan den som vill byta till kycklingköttbullar, vinet är vitt.

Vintips grillade kycklingspett. Välj ett vitt vin med fruktig rondär. Inte sött men väl generöst av mogen frukt, vilket ger smaken än mer 'sötmogen' förnimmelse som gör sig så bra till den knivsudd av hetta som finns i receptet.


Snabbval

RECEPT | Grillade kycklingspett med gurksallad

4 portioner

Små grillpinnar
cirka 750 g kycklinglårfile
1 msk sambal oelek
1 msk olja
2 msk japansk soja
lime för dekoration

Gurksallad
1 gurka, 500 g
1 knippe eller kruka persilja
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk strösocker
0,5 tsk salt

Tillbehör
quinoasallad eller ris

Gör så här

1. Lägg träspetten i blöt, i kallt vatten. Gärna 1 timme i förväg.

2. Gurksallad. Halvera och kärna ur gurkan. Hacka persiljan. Blanda gurka, persilja, vinäger, socker och salt. Låt stå en halvtimme.

3. Halvera lårfiléerna på längden och blanda dem med sambal oelek, olja och soja i en bunke. Trä upp kycklingen på spett och grilla cirka 3 inuter på varje sida. Dekorera med limeklyfta och servera med ris.

4. Passar med quinoasallad. För alla som inte äter kött kan salladen i detta fall serveras med fetaost. Allmänt, tänk vitt vintips grillade kycklingspett.

Vintips

1.Turckheim Pinot Gris Réserve 2018 (2119)

Cave de Turckheim, Alsace Frankrike, 105 kr
Druvor: Pinot gris.
Alkohol: 13,5%
Socker: 7 g/l
Torr, medelfyllig. Vitfruktig mogen smak av päron, en hint av blommig twist med rödfruktig smak av äpplen samt kryddor. Bra längd.
Omdöme: Bra vin, balanserad och med kryddig twist.
Passar till: Matcha till asiatiska recept för lax, gärna med en liten hetta.
Betyg: 4+

OBS. Bilden är från Kronfågels hemsida och stämmer inte helt med receptet. På företagets hemsida finns många bra kycklingrecept. Notera att det är kycklingköttbullar. Just detta recept är med jordnötssås.

FLER RECEPT AV KYCKLING MED VINTIPS i Vinbankens receptdatabas.