Laddar annons
Vin till rensadel med fasanragu
17 Nov, 2020

Vin till rensadel med fasanragu

Passa på att laga och njut av vilt när det är höst. Vinet är rött, från Crozes-Hermitage och EKO-certifierat.

Vin till rensadel. Stek eller filé lagar nästan sig själv, under tiden satsar du på goda tillbehör, som den här fasanragun. Vinet är rött och en favorit denna höst - smakar bra och gör sig så otroligt bra till många maträtter.


Snabbval

RECEPT | Rensadel med fasanragu

4 portioner

600 g utskuren renfilé
peppar, salt, smör till stekning
färska lingon och uppfrästa, små kantareller till servering

Viltsås
1 schalottenlök
1 krm krossad vitpeppar
ben från rensadeln
0,5 msk smör
0,5 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong
2 dl rödvin
1 msk soja

Fasanragu
1 fasanbröst
peppar, salt, smör till stekning
0,5 morot
1 liten bit rotselleri
1 bit purjolök
1 liten bit kålrot
1 dl kycklingbuljong från tärning
2 dl vispgrädde
salt, peppar

Gör så här
1. Fasanragu: skär fasanbröstet i tärningar och bryn snabbt. Ta upp och häll fasanfond och grädde i pannan och koka ihop till krämigt.

2. Tärna grönsakerna, blanchera (förväll) dem. Låt rinna av och blanda med fasanköttet, i såsen inför servering. Smaka av.

3. Krydda och stek renfilén rosa (cirka 55-60 grader). Skiva och servera med ragu, brynt svamp, färska lingon, viltsås och kokt mandelpotatis.

OBS. tänk på att temperaturen ökar i köttet - efter tillagningen.

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas. Eller, listan över Systembolagets bästa cava.

Vin till rensadel med fasanragu

1. Crozes-Hermitage Domaine Habrard 2018 (2861). EKO.

Domaine Habrard, Crozes-Hermitage Frankrike, 209 kr
Druvor: Syrah
Alkohol: 13%
Socker: < 3 g/l
Fyllig smak av mörk frukt men också av söta bär, kryddor som lagerblad, peppar, addera lite lakrits, fat, tobak och örter. Nyanserad, samtidigt tajt och ‘ung’.
Omdöme: Smakrik, mustig och ung. Här är vinet som ni dekanterar (häller över i en karaff och sedan tillbaka i flaskan för att luft ska hjälpa till att lyfta fram mer smak. Smakar lika gott till receptet ovan som hemlagad pizza eller stekt vildand med pumpacreme. En yngre Comté eller Gruyere, alternativt Parmesan är passande ostar.
Betyg: 4+

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna!