Woodbrige Pinot Noir magnumWoodbridge pn Vinbanken
Vin-till-frittata-med-svamp-vinbanken

Vin till frittata med vitlöksfräst svamp och örtricotta

Favoritmarkera

Den snabba, goda vardagsmaten i detta recept är vegetarisk. Vinet är av vardagskaliber rött, mjukbärigt och fruktigt.

Vin till frittata med svamp. Direkt till recpet och vintips, godaste vardagsmaten är vegetarisk och vinet rött, vardagsbussigt i liten låda – varför krångla.

När jag lagade receptet fick jag inte tag på ricotta. Blandade lika delar keso med crème fraiche vilket fungerade utmärkt.

Snabbval

RECEPT | Frittata med vitlöksfräst svamp och örtricotta

4-6 portioner

400 g potatis
cirka 15 cm purjolök
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
4 msk olivolja
salt och peppar

6 ägg
2 dl grädde
1,5 tsk salt
80 g smakrik, lagrad ost som cheddar, präst eller västerbotten

200 g ricotta
1 msk olivolja
1 dl finhackade örter som dill och persilja
salt

400 g svamp
2 små vitlöksklyftor
50 g smör
salt och peppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader, varmluft 200 grader.

2. Skiva potatisen tunt. Strimla purjolök och vitlök.

3. Hetta upp en stor stekpanna som du kan använda i ugn (gärna gjutjärn). Häll rikligt med olivolja i pannan och stek pottisen på medelvärme tills den börjar bli mjuk.

4. Efter några minuter, tillsätt timjan, vitlök och purjolök och stek tills löken blir mjuk. Krydda med salt och peppar.

5. Rör samman ägg, grädde och salt. Häll detta över potatisen, strö över riven ost och låt grädda på svag värme tills frittatan börjar sätta sig i kanterna. Sätt in i mitten av ugnen och låt grädda tills frittatan fått fin färg.

6. Rör samman ricotta med olivolja och hackade örter och smaka av med salt.

7. Rensa svampen och hacka den grovt. Strimla vitlöken.

8. Hetta upp en panna och klicka i smör. Stek svampen i smöret tills vätskan kokat bort och svampen börjar få lite färg. Tillsätt vitlöken och låt den steka med tills löken är mjuk. Krydda med salt och peppar.

9. Toppa den nygräddade frittatan med ricottan och nystekt svamp. Servera genast med en god sallad.

Vin till frittata med svamp, ett rött vin i liten box

1. El Gran Botánico 2019 (2577)

Kastilien-La Mancha, VdlT Castilla Spanien, 139 kr för 1,5 liter box.
Druvor: Garnacha
Medel/fyllig, mjukbärig och rödfruktig, skogsbär, lätt kryddig. Bra längd.
Omdöme: Bra längd, bärig med lakritston.
Betyg: 4
Recept: Hemlagat, Hemköps kundtidning.
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas. Eller, listan över fler rekommendationer av cava.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar