Minns du ungdomsfestens middag, på landet eller på plats i fjällstugan. Mat för vinter passar ett rött okomplicerat vin, till chili con carne.
Bättre mer mättande mat finns knappt och lagar man en stor sats smakar resterna bara bättre nästa dag. Vin till chili con carne är av vardagskaliber, okomplicerat och säljs i många butiker. Det är rött och om gästerna är många väljer man kanske boxen, för andra tillfällen finns samma vin i flaska eller halvbutelj.
RECEPT | Chili con carne
4 portioner
400 g nötfärs
ca 6 dl kokta, vita bönor eller kidneybönor
2 gula lökar
2 msk smör
½ dl vatten
1 burk krossade tomater, 400 g
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2-3 tsk chilipulver
ev 1 tsk oregano eller timjan
1 stor paprika
Gör så här
1) Skala och hacka löken. Låt fettet bli ljusbrunt i en gryta.
2) Bryn köttfärsen och lägg i och fräs löken. Tillsätt vatten, tomater, pressad vitlök, salt och kryddor. Koka under lock på svag värme 15-20 minuter.
3) Dela, kärna ur och hacka paprikan under tiden. Tillsätt paprikan och de kokta bönorna, koka ca 5 minuter.
4) Smaka av. Servera med ett gott bröd och en tomatsallad.
Vin till chili con carne
1. Raccolto Nero d'Avola Cabernet Sauvignon 2019 (32452)
Nordic Sea Winery, Sicilien Italien, 249 kr för 3L box. Säljs även i 1/2 och 1/1 flaska.
Druvor: 60% nero d'avola, 40% cabernet sauvignon
Medelfyllig. Blå frukt, tydligt inslag av röda bär, med en bakomliggande sötma, en touch av lakrits och örter. Mjuk längd.
Omdöme: Vardagstrevlig, mjuk och användbar.
Passar till: som husvin, gärna till vegetariska rätter som denna rätt, till fläskkött, kyckling eller fisk med svamp.
Betyg: 3
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.