Systembolagets nyheter tillfälliga viner | vita & mousserande

Vinnyheter 2 mars på Systembolaget – recension och tabell

Favoritmarkera

Vinnyheter TS 2 mars är en lansering med högt medelvärde kryddat med riktiga toppar och viner av världsklass.

Vinnyheter TS 2 mars | ”Guldflaskan” för lanseringens bästa vin går denna gång, precis som förra släppet, till Barbaresco men denna vecka till producenten Olek Bondonio. Medan Katharina Wechsler från Rheinhessen och Riojafavoriten Roda I får dela på Vinbankens utmärkelse för ”mest prisvärda vin”.

Se fram emot en lansering med många intressanta viner av hög medelkvalité och några stjärnor.

Champagne och mousserande vin

1. Domaine Vigneau-Chevreau Vouvray Brut NV (93234), Loire, EKO, 149 kr

Moget med päron, melon, gula äpplen, bivax och persikor. I den rustika eftersmaken märks kalk, grapefrukt och mineraler. Ytterligare ett välgjort mousserande vin som förtjänar lite extra uppmärksamhet. Prova till bröd stekt i olivolja med smakrik fårost eller getost. Finns det tillgång till några honungsinlagda pistagenötter blir det pricken över i. Ett obeprövat alternativ är Pad Thai med räkor eller kyckling. Den oljiga strukturen i vinet borde fånga hettan i maten på ett bra och spännande sätt.

2. Pertois-Moriset Cuvée CH 2012 (93304), Champagne, 396 kr

Elegant och stramt med gröna äpplen, vita persikor, citrus och nybakt bröd. Eftersmaken är välbalanserad och stram med kalk, grapefrukt, mineral och elegant sälta. Snyggt! Etiketten talar om för oss att vi får en, för Champagnehuset CH, specialbuteljerad Blanc de Blancs från grand cru vingårdar och dessutom från den utmärkta årgången 2012. Spring och hämta och köp ostron och/eller några andra skaldjur på vägen.

Frankrike vita viner

3. Robert Goulley Bourgogne Chardonnay 2019 (95181) 179 kr

Elegant doft med vita blommor, physalis, gråpäron, bivax och mandlar. Snyggt balanserad smak med citrus, mineral och sälta. En stram, riktigt bra Bourgogne blanc i chablislik skrud.

4. Tardieu-Laurent Vacqueyras Blanc Organic 2019 (92032) 269 kr

Ett ungt aromatiskt vin med gula äpplen, gråpäron, melon och mandlar. Stor och häftig smak med lite oljigt rund struktur, fat, grapefrukt och paranötter. Servera till crabcakes med tartarsås och en smakrik sallad.

5. Arbois Vin Jaune Domaine Maire & Fils 2013 (95492), Jura, 469 kr

Stor doft med torkad frukt mandlar, äpplen, torkad svamp, mineral och sälta. Eftersmaken är lång med en lätt nötighet och en lite oxiderad ton.

Vin jaune är gjort på druvan savagnin och är ett speciellt vin som nog inte faller alla i smaken. Det är smakmässigt en avlägsen släkting till torr sherry, där likheten härhör från hur vinet utvecklas under en jästhinna. Det har rykte om sig att kunna lagras i årtionden vilket jag tycker man ska vara lite försiktig med – vissa är extremt lagringsdugliga andra ska drickas inom 12 år från årgången. Precis som med torr sherry är detta ett typexempel på ett vin som kan bli enastående med rätt mat, men i fel sällskap kan det falla ganska platt. Prova till en krämig murkelsoppa eller till en mogen comté eller varför inte båda dessa.

Vinnyheter TS 2 mars – Tyskland vita viner

6. Katharina Wechsler Riesling Trocken 2019 (93268), Rheinhessen, 158 kr

Varm, mogen frukt med gröna äpplen vita persikor och saltvattenstänkta våta stenar. Supersnygg eftersmak med klingande rena syror, bra balans, kalk, mineral och längd. Perfekt svarvad kombination av mogen frukt och syra. Jag trodde inte att det var möjligt men Wechsler har växlat upp. Dessa flaskor kommer flyga av hyllorna.

7. Horst Sauer Am Lumpen 1655 Silvaner GG 2019 (93270), Franken, 349 kr

Ungt och stramt med citrus, gula äpplen, päron och vita persikor. Initialt stramt men vecklar ut sig i eftersmaken som bjuder på lime, skaltoner, grapefrukt, kalk, mineral, bra syra och bra längd.

GG är en förkortning av (oreglerade) beteckningen Grosses Gewächs, införd av VDP, en sammanslutning av kvalitetsvinodlare, som på egen hand infört beteckningen Grosses Gewächs för högkvalitativa torra viner, från ett av de VDP-klassificerade vingårdslägena som betecknats Erste Lage.
GG är en vingård som ligger i något av de elva vinregionerna, tillverkaren är medlem i VDP, eller om vingården ligger i Mosel och tillverkaren är medlem i Bernkasteler Ring. Krångligt – ja det kan man lugnt säga.

Vitt vin Italien

8. Matteo Correggia Roero Arneis 2019 (95537) 149 kr

Stramt och friskt med gula äpplen, citrus och vita blommor. Eftersmaken är elegant och uppbackat av mineral och snygg sälta. Detta till en skaldjursrisotto eller ångande, nykokta musslor ger vårkänslor.

Frankrike rött vin

9. P & C Breton Bourgeuil Trinch 2019 (93280), Loire, EKO, 179 kr

Varm, mogen snygg frukt, med viol, svarta vinbär, björnbär, örter, paprika och svartpeppar. Kryddig, lång eftersmak med bra längd torra tanniner och elegant syra. Låt detta vila något år.

10. Arbois Trousseau Vignes aux Anes 2019 (95496), Domaine Maire & Fils, 169 kr

Varm, snyggt mogen frukt med hallon, jordgubbar, körsbär, persika, fat och örter. Bra, lång eftersmak med medelfyllig lite beaujolaislik frukt med en lätt kolaton. Inte ett vin för alla men spännande och komplexa smaker.

11. Château Thivin Gamay Noir ”Vignes d’Ecussol” 2018 (95207), EKO, Beaujolais 179 kr

Moget,varm frukt med blåbär, vildhallon, plommon, örter och kryddor. Lång medelfyllig eftersmak med engelsk lakrits och mörka körsbärssyror.

Italien Piemonte rött vin

12. Giacomo Grimaldi Nebbiolo d’Alba Vigna Valmaggiore 2018 (93253), 189 kr

Varm, mogen traditionellt gjord nebbiolo med plommon, örter gamla fat, och mörka körsbär. Bra, lång eftersmak med lakrits, viol, bra balans och bra längd. Servera till melanzane alla parmigiana med mycket örter som timjan och oregano.

13. G.D.Vajra Barolo Coste di Rose 2016 (93440), 499 kr

Stram, lite återhållen med rosor, vildhallon, plommon, örter, kryddor, eukalyptus och balsamvinäger. Djup, lång och extraktrik eftersmak med mörka körsbär och bra syror.

14. Olek Bondonio Barbaresco Roncagliette 2015 (93441), 599 kr

Fyllig, mogen, varm och koncentrerad nebbiolo med vildhallon, engelsk lakrits, örter och balsamvinäger. Stor, lång eftersmak med vibrerande energi och underbar balans som packas ihop av mörk choklad. Hatten av!

15. Nervi Conterno Gattinara 2017 (95575), 499 kr

Mogen nebbiolo i traditionell tappning med gamla fat, läder, tobak, kanel och örter. Bra koncentrerad eftersmak med slån, mörka körsbär och fat. Servera till en ugnsbakad kyckling med polenta och reducerad tomatsås.

Italien rött vin – region Emilia

16. La Stoppa Trebbiolo Rosso 2019 (93444), Emilia, EKO 185 kr

Fruktigt och bärigt med viol, plommon, vildhallon och varma örter. Bra, ung, frisk eftersmak med supermogen frukt och syrliga körsbär. Ett vin som kräver mat för att trivas: charkuterier ostar men också klockrent till pizza.

Spanien rött vin

17. Roda I 2011 (95136), Rioja, 299 kr

Varmt, mogen frukt med mörka körsbär, plommon, balsamvinäger, ny, lite rökt ek med tjära och tobak. Riktigt bra lång eftersmak med struktur, rikt mogen frukt, mörk choklad och kaffe. Fortfarande ungdomligt koncentrerat – en riktigt bra Roda I. Servera till en smörststekt viltfilé med polenta och svampsås.

18. Pujanza Valdepoleo 2018 (92215), Rioja, 199 kr

Mogen, tät frukt med björnbär, mörka körsbär, salvia och lavendel. Lång, medelfyllig eftersmak med viol, choklad och slånbär. Når inte riktigt samma nivå som årgången 2017 som lanserades i höstas men fortfarande ett bra exempel på en modern Rioja från vingårdar på hög höjd.

19. Protos 27 2017 (95111), Ribera del Duero, 229 kr

Stor doft med björnbär, svarta vinbär, mandlar, kaffe, örter och fat. I eftersmaken finns mörka körsbär, choklad och kaffe. Utan att ge avkall på koncentration har Protos skapat en något elegantare variant av ursprungsvinet. Den annars tydliga och mer rökiga amerikanska eken är här ersatt av mer elegant fransk ek och vinet blir inte fullt så rustikt som originalversionen.

LÄS GÄRNA: Protos – Bodega som satte Ribera del Duero på kartan

20. Tilenus Riserva 2015 (92326), Bierzo, 198 kr

Varm mogen frukt med jordgubbar, nypon, nougat, rökta charkuterier och fat. Bra eftersmak med vildhallon, mörka körsbär, kakao och lite sälta. Sälta. Drick detta pinot noirlika vin i stor bourgognekupa.

Chile rött vin

21. Lapostolle Cuvee Alexandre Syrah 2018 (93235), Cachapoa, 179 kr

Koncentrerad och fruktig med svarta vinbär, björnbär, blåbär, kaffe, lakrits och nya, rostade fat. Fyllig eftersmak med kryddor, örter och mörka körsbärssyror.

22. Lapostolle Clos Apalta 2017 (95483), Colchagua, 1 259 kr

Djupt mogen, fyllig, mörk frukt med svarta vinbär, björnbär, vildhallon och nya fat. Lång smak med kaffe, tobak, lakrits, choklad och en elegant tanninstruktur.

Nästan hälften av druvsammansättningen består av den gamla bordeauxdruvan carmenere som hör till en av de mer odlade druvorna i Chile. I Lapostolles Apalta visar carmenere vad den kan åstadkomma när allt faller på plats. Ett riktigt bra vin som kräver rejäl luftning för att bjuda på sig, och ett av de bästa carmenerebaserade viner jag provat.

Australien och Sydafrika rött vin

23. Paracombe Cabernet Franc 2017 (92236), Adelaide Hills, 199 kr

Nässlor, gräs, örter, plommon och selleri bråkar om platsen i glaset. I eftersmaken finns choklad, tjära och fat. Även om det finns bra mognadstoner kommer jag inte riktigt förbi örtigheten i det här vinet.

24. Darling Cinsault 2018 (93227), Natte Valleij, 199 kr

Medelfyllig, varm och mogen frukt med plommon, hallon, körsbär, kryddor och bivax. Bra eftersmak med, längd, extrakt och ett lingonsyrligt avslut.

Tabell

VISA TABELL
tillfälligt sortiment 2 mars
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
MOUSSERANDE VIN
Frankrike
Vouvray Brut, Domaine Vigneau-Chevreau, , 149 kr, +
Vouvray Brut, Domaine Vigneau-Chevreau93234Vouvray14916+21-2613600
Pertois Moriset Cuvée CH, 2012, 396 kr, +
Pertois Moriset Cuvée CH201293304Champagne39617.5+21-300.12400
VITT VIN
Tyskland
Riesling Trocken, Weingut Katharina Wechsler, 2019, 158 kr, ++
Riesling Trocken, Weingut Katharina Wechsler201993268Rheinhessen15817++21-280.15004
Am Lumpen 1655 Silvaner GG, Horst Sauer, 2019, 349 kr, +
Am Lumpen 1655 Silvaner GG, Horst Sauer201993270Franken34917.5+21-270.1600
Frankrike
Bourgogne Chardonnay, Robert Goulley, 2019, 179 kr, +
Bourgogne Chardonnay, Robert Goulley201995184Bourgogne17917+21-2512400
Clos Floridène, CVBG, 2019, 237 kr,
Clos Floridène, CVBG201993330Graves237 Ej provat840
Vacqueyras Blanc Organic, Tardieu-Laurent , 2019, 269 kr, +
Vacqueyras Blanc Organic, Tardieu-Laurent 201992032Vacqueyras26917.5+21-241.2120
Arbois Vin Jaune, Domaine Maire & Fils, 2013, 469 kr, =
Arbois Vin Jaune, Domaine Maire & Fils201395492Arbois46917=21-302.4360
Italien
Roero Arneis,Matteo Correggia, 2019, 149 kr, +
Roero Arneis,Matteo Correggia201995537Roero14916+21-2311200
Sydafrika
Nautical Dawn, Alheit Vineyards, 2019, 329 kr,
Nautical Dawn, Alheit Vineyards201993256Stellenbosch329 Ej provat72
Magnetic North, Alheit Vineyards, 2019, 569 kr,
Magnetic North, Alheit Vineyards201993209Citrusdal Mountain569 Ej provat72
Huilkrans, Alheit Vineyards, 2019, 569 kr,
Huilkrans, Alheit Vineyards201994819Citrusdal Mountain569 Ej provat72
RÖTT VIN
Frankrike
Bourgeuil Trinch, Domaine Catherine et Pierre Breton, 2019, 179 kr, +
Bourgeuil Trinch, Domaine Catherine et Pierre Breton201993280Bourgueil17917+21-2623600
Gamay Noir Vignes d'Ecussol Château Thivin, 2018, 179 kr, +
Gamay Noir Vignes d'Ecussol Château Thivin201895207Beaujolais-Villages17916.5+21-2621800
Arbois Trousseau Vignes aux Anes, Domaine Maire & Fils, 2019, 169 kr, +
Arbois Trousseau Vignes aux Anes, Domaine Maire & Fils201995496Arbois16916+21-2521200
Italien
Trebbiolo Rosso La Stoppa, Az.Vitiv. La Stoppa di Elena Pantaleoni, 2019, 185 kr, +
Trebbiolo Rosso La Stoppa, Az.Vitiv. La Stoppa di Elena Pantaleoni201993444Italien18516+21-2526000
Langhe Nebbiolo, Luigi Pira, 2018, 209 kr,
Langhe Nebbiolo, Luigi Pira201895635Langhe209 Ej provat3000
Nebbiolo d'Alba Vigna Valmaggiore, Giacomo Grimaldi di Grimaldi Ferruccio, 2018, 189 kr, +
Nebbiolo d'Alba Vigna Valmaggiore, Giacomo Grimaldi di Grimaldi Ferruccio201893253Nebbiolo d'Alba18916+21-252.36000
Nervi Conterno Gattinara Nervi, 2017, 499 kr, =
Nervi Conterno Gattinara Nervi201795575Gattinara49917.5=21-282.3840
Barolo Coste di Rose G.D. Vajra, 2016, 499 kr, +
Barolo Coste di Rose G.D. Vajra201693440Barolo49918+21-302.3480
Barbaresco Roncagliette, Az. Agr. Olek Bondonio, 2018, 599 kr, ++
Barbaresco Roncagliette, Az. Agr. Olek Bondonio201893441Barbaresco59919++21-302.3240
Spanien
Tilenus Pagos de Posada, Bodegas Estefania S.L., 2015, 198 kr, +
Tilenus Pagos de Posada, Bodegas Estefania S.L.201592326Bierzo19816.5+21-262.33000
Pujanza Valdepoleo , 2016, 199 kr, +
Pujanza Valdepoleo 201692215Rioja19917+21-282.32400
Roda I, Bodegas Roda, 2011, 299 kr, ++
Roda I, Bodegas Roda201195136Rioja29918.5++21-322.3480
Protos 27, Protos Bodega Ribera Duero de Peñafiel S.L., 2017, 229 kr, +
Protos 27, Protos Bodega Ribera Duero de Peñafiel S.L.201795111Ribera del Duero22917+21-282.33750
Portugal
Vallado Douro Superior, 2017, 199 kr,
Vallado Douro Superior201790360Douro199 Ej provat1800
Casa Das Maquinas, Quinta do Vale Meao, 2017, 339 kr,
Casa Das Maquinas, Quinta do Vale Meao201792695Douro339 Ej provat180
USA
Sonoma Coast Royal St Robert Pinot Noir, Raen Winery, 2017, 649 kr,
Sonoma Coast Royal St Robert Pinot Noir, Raen Winery201793167Sonoma Coast649 Ej provat180
Chile
Cuvee Alexandre Syrah, Lapostolle Wines, 2018, 179 kr, ++
Cuvee Alexandre Syrah, Lapostolle Wines201893235Colchagua17917++21-282.32400
Clos Apalta, Lapostolle Wines, 2017, 1259 kr, -
Clos Apalta, Lapostolle Wines201795483Colchagua125918.5-21-322.360
Australien
Cabernet Franc, Paracombe Premium Wines, 2017, 199 kr, =
Cabernet Franc, Paracombe Premium Wines201792236Adelaide Hills19915.5=21-252.31200
Sydafrika
Darling Cinsault, Natte Valleij, 2018, 199 kr, =
Darling Cinsault, Natte Valleij201893227Darling19915.5=21-252360

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

Lämna ett svar