Vin-till-halstrad-tonfisk-ingfarsfrasta-harricot-verts-ostronskivling-vinbanken

Vin till halstrad tonfisk, ingefärsfrästa harricot verts & ostronskivling

Favoritmarkera

Bjud till fest! Smakerna är rena, eleganta och ärliga. En asiatisk twist i receptet gör sig bra med den utvecklade smaken på champagnen.

Vin till halstrad tonfisk. Tonfisk är en sparsmakad råvara och om jag lagar mat med tonfisk är den alltid av MSC-märkning.. Och lika noga bör man vara med dryckesvalet för om man ska dricka champagne – och vem vill inte det! – bör smaken vara utvecklad, mer nötig med smakdrag av bröd och kex (alla champagner med distinkt/markerad syra går bort i denna kombination).

Champagne de Castelnau Brut Premier Cru, finns i beställningssortimentetn, och är från ett kooperativ. Den är till sin stil redan utvecklad vilket är på pricken rätt för denna kombination.

RECEPT | Halstrad tonfisk, ingefärsfrästa harricot verts och ostronskivling

4 portioner

4 portioner jasminris
2 skivor färsk tonfisk à ca 350-400 g. MSC-märkt!
salt och peppar
ca 2 dl blandade svarta och vita sesamfrön

Ingfefärsfrästa harricot verts med ostronskivling
100 g ostronskivling
ca 1 dl jordnötsolja (rapsolja fungerar också)
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
300 g färka harricot verts
1 msk finriven färsk ingefära
1 msk ljus soja
salt och vitpeppar

Krämig sweet chili
2 dl crème fraiche
ca 1 dl sweet chilisås
1 msk pressad limesaft
några droppar sesamolja
salt
för den som vill: 1 msk hackad koriander

GÖR SÅ HÄR

1) Rör ihop ingredienserna till sweet chilisåsen. Smaka av med salt.

2) Skär varje skiva tonfisk i två delar. Salta och peppra fisken. Panera bägge. sidor med sesamfrön. Ställ åt sidan.

3) Strimla ostronskivlingen genom att dra den i ’remsor’, längs lamellerna. Skala och finhackaschalottenlök och vitlök.

4) Blancehra harricot verts i lättsaltat vatten, cirka 1 minut. Spola dem i kallt vatten.

5) Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Laga resten av rätten under tiden som riset kokar.

6) Värm 3 msk olja i stekpanna och stek ostronskivlingen i omgångar, till dess den blir krispig. Tillsätt eventuellt mer olja om det behövs. Låt svamparna rinna av på hushållspapper. Häll bort överflödig olja från stekpannan/torka rent med hushållspapper.

7) Värm sedan 1 msk olja i pannan och fräs schalottenlöken i cirka 5 minuter på låg värme. Höj värmen. Tillsätt harricot verts, vitlök och ingefära. Fräs ytterligare någon minut. Tillsätt ostronskivlingen och sojan, blanda snabbt. Salta och peppra – håll varmt.

8) Värm 2 msk olja i en stekpanna och halstra tonfisken hastigt på båda sidor. Tonfisken ska bara få en stekyta och ha en rå insida.

Servera fisken med harricot verts, jasminris, krämig sweet chilisås. Den som vill kan gärna även servera misosoppa eller majo med miso eller wasabi samt ponzusås till.

Vin till halstrad tonfisk, ingfärsfrästa harricot verts och ostronskivling

1.Champagne de Castelnau Brut Premier Cru (76191)

de Castelnau, Champagne Frankrike, 329 kr
Druvor: 66% chardonnay, 21% pinot meunier, 13% pinot noir
Torr, medelfyllig. Fruktig, gula äpplen, lätt smörig och tydlig av mandel, aprikoser, apelsin och bröd.
Omdöme: Utvecklad med drag av kex och mandel.
Betyg: 4

På bilden: jag hade inte svarta sesamfrön hemma så för att få till en bra bild använde jag svarta riskorn – bara så ni vet (inte att rek. till mat då man lätt skadar tänderna). Recept ur boken: till bords med systrarna Eisenman.

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar