Alsace är ursprung för matvänliga vita viner. Ett bra vin till druvkyckling i vinsås är av druvan gewurtztraminer.
Vin till druvkyckling i vinsås. En härlig rätt för alla tillfällen som är i stil med, 'kyckling passar alltid'. Helglunch eller middag, och gärna en soligt blek vårvinterhelg.
RECEPT | Druvkyckling i vinsås
4 portioner
1 färsk eller djupfryst kyckling, ca 1,2 kg
1,5 msk smör
2 kryddmått grovmald peppar
1 dl höns- eller kycklingbuljong
200 g gröna druvorVinsås
2,5 dl sky och buljong
2 msk vetemjöl
1 dl halvtorrt vitt vin
1 dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR
1) Stycka kycklingen i portionsbitar. Skär den först i halvor längs med bröst- och ryggben, skär sedan varje halva i 3-4 bitar.
2) Bryn kycklingbitarna runt om i smör, i en gryta. Krydda med salt och peppar.
3) Späd med 1 dl hönsbuljong. Efterstek sakta under lock tills kycklingbitarna är genomstekta 20-25 minuter. Ta upp kycklingen och håll den varm.
4) Sila skyn. Späd med hönsbuljong till 2,5 dl och koka upp. Rör ut mjölet i lite kallt vatten och vispa ner i skyn. Tillsätt vin och grädde. Koka såsen i cirka 5 minuter.
5) Dela vindruvorna, ta bort kärnorna.
6) Lägg upp kycklingen på ett fat med kanter. Lägg druvorna över och slå på såsen.
Ris eller pressad potatis, alt smörstekt småpotatis passar till. Servera med en grönsallad.
Vin till druvkyckling i vinsås
1.Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2019 (5244)
Gustave Lorentz, Alsace Frankrike, 109 kr
Druvor: Gewurztraminer
Torr, eller möjligen halvtorr, tydligt fruktmogen med inslag av litchi, exotisk frukt, smak av kryddor. Bra längd.
Omdöme: Ren, välgjord och smakrik.
Betyg: 4
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.