Aveleda_folk_1410x165px (1)_banner_vinbanken_juni
Vin-till-persiljefylld-lammstek-vinbanken

Vin till persiljefylld lammstek

Favoritmarkera

Ett rött rhônevin som fått goda omdömen här på Vinbanken är på förslag till påskens persiljefyllda lammstek.

Vin till persiljefylld lammstek. Påsken närmar sig och den traditionella maten likaså. Att laga stek är enkelt och det enda som krävs är att passa tillagningstiden. Röda viner med örtkryddiga smaker passar bra. Rhôneviner speciellt.

RECEPT | Persiljefylld lammstek

6 portioner

1 lammstek, 1,5 kg
1,5 tsk salt
1,5 tsk grovmald peppar
1 tsk stött rosmarin

Persiljefyllning
3 dl hackad persilja
1-2 finhackade vitlöksklyftor

Skysås
3 dl sky
1,5 tsk arrowrot eller potatismjöl

GÖR SÅ HÄR
1) sätt ugnen på medlevärme, 175 C.

2) Blanda smör, hackad persilja och vitlök till fyllningen.

3) Krydda köttets insida med hälften av saltet, pepparn och rosmarinen. Bred på fyllningen och vik ihop köttet. Bind ihop, med bumullssnöre, på några ställen. Krydda runt om med resten av kryddorna.

4) Lägg lammsteken på ett galler över en långpanna. Sätt i en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet.

5) Stek i ugnen 1 3/4 – 2 tim. När termometern visar på 72 C är köttet svagt rosafärgat inuti, vid 77 C är det helt genomstekt. Lammkött är saftigast när det är svagt rosafärgat.

6) Ta ut köttet och låt det vila 10 minuter medan du gör såsen.

7) Späd skyn i långpannan med vatten eller buljong så att det blir cirka 3 dl. Red skyn med 1,5 tsk arrowrot eller potatismjöl. Blanda ut mjölet med lite kallt vatten. Vispa ner det i skyn och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

8) Klipp bort snöret på köttet. Skiva upp, lägg upp på varmt serveringsfat.

Servera till: kokt eller råstekt potatis, ugnsbakade stora tomater.

1. Paul Jaboulet Parallèle 45 2018 (22800). EKO

Paul Jaboulet, Rhône Frankrike, 119 kr
Druvor: grenache, syrah, mouverdre
Fyllig. Fruktig, mörka noter av plommon och körsbär, smak av bär, kryddor och örter, liten läderton och touch av fat. Stram.
Omdöme: Stram och nyanserad. Bra val bland de röda prisvärda och snygga vinerna.
Passar till: utmärkt till lamm – i alla former.
Betyg: 4

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar