Laddar annons
Vin från Argentina med upplyfta förutsättningar
15 Apr, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin från Argentina med upplyfta förutsättningar

I mitten av november 2020 hölls en föredömlig digital vinprovning med 12 viner från Argentina.

Vin från Argentina. Olika viner hade samlats i provningen. Mousserande, vita, rosé och röda. Många finns att köpa i Sverige, andra dessvärre inte. Att det är värt att leta efter spännande vin från Argentina på nätet står också helt klart.

Provningsledaren Phil Crozier, brand ambassador för Wines of Argentina, höll en föredömlig genomgång. Att inte bli förundrad eller imponerad av viner vars druvor odlats på vingårdslägen som ligger 1 200 m över havet, eller högre - är omöjligt. Mycket intressant.

Sammanfattningsvis, några stolpar i anteckningarna: 80% av vinet som tillverkas i landet dricks på hemmaplan. Blå druvor står för merparten av odlingarna, gröna 18% och resterande del är de s k 'pink varieties', ex som criolla (ex nytt tillfälligt vin 7/4). Under senare år har druvor som chenin blanc och semillon gjort come-back. De 'rosa' varianterna, med bl a criolla, tappar stort. En tredjedel av vinodlingarna i landet är planterade med vinstockar som är 40 år eller äldre, 2 % är över 80 år.

Vin från Argentina i provningen

1. Costa y Pampa Extra Brut (95686), 189 kr.

Chapadmalal, Mar del Plata, Buenos Aires
Smaken är torr och fruktig med lätta drag av persika och mogen frukt. Lätt nerv, mineralton, och smak av bröd. Frisk, bra blängd med visst djup. Välgjord.
Betyg: 4

Ett mousserande vin, vilket vinlandet är synnerligen bra på att tillverka, generellt. Men dessvärre är de mousserande vinerna från Argentina sällsynta i Sverige. Denna är en blandning av pinot noir och chardonnay. Producent är Costa y Pampa (varumärke?) som hör till Trapiche, vilka ingår i Grupo Penaflor. Lanserades i slutet av förra året, kan finnas enstaka flaskor i butik.

2. Alpamanta Breva Sauvignon Blanc 2019 (90002), EKO, 239 kr

Ugarteche, Luján de Cuyo, Mendoz

Halvtorr, ändå frisk smak med inslag av lime och mogen citrus. Rakt på sak, med ett lätt drag av jästig brödnot (kan det vara från jäsning på fällningen). Dekantera vinet innan servering för bästa smakupplevelse. Ofiltrerad, ger smaken den krämiga upplevelsen.

Spännande och välgjord, dock med saftig prislapp som på ett sätt, är förvånande. Tillverkaren är Alpamanta Estate Wines.

3. Susana Balbo White Blend 2019 (92968), 149 kr

Paraje Altamira, Uco valley, Mendoza

Torr, frisk och fruktig, lätt aromatisk med gröna smakdrag, touch av tuttifrutti, karameller och syrlig lime. Trevlig, publik av ett vardagligare snitt.

Kul druvblandning är: 35% semillón, 35% sauvignon blanc och 30% torrontés vilka tillsammans ger de här en publik smakstil. Druvorna kommer från mycket svala lägen. Torrontés är jäst i ekfat.

4. El Enemigo Chardonnay 2017

Gualtallary, Uco Valley, Mendoza

Torr, fyllig. Mogen frukt, smak av gula äpplen, inslag av smör, nötter och rostade fat. Kakao. Lång eftersmak. Tydlig!
Betyg: 4

Vem har inte längtat efter en rejält rostat chardonnay, nästan sådär som vinerna kunde vara på 90-talet. Denna är som tur, snygg och välgjord (så glöm 90-tals bombasterna). Producent är Bodega Aleanna och importör i Sverige, Vingruppen. Extra spännande insikt är att vinet är från druvor som vuxit på höjder mellan 1400-1500 m ö H.

5. Lagarde Organic Rosé 2020

Luján de Cuyo, Mendoza

Rosévin med genrens bäriga lätthet. Tilltalande smak, fräsch och samtidigt lite söt, som är lätt att förstå sig på. För min egen del är smakens bäriga sötma i överkant. Slutsats: Känn din smak, och tillfälle när vinet ska serveras. För mingel är den lätt söta smaken utmärkt. Hittar inga uppgifter över att vinet finns i Sverige.

Vingården ligger 850 ö m havet. Druvblandningen är 70% semillon, 30% malbec (från en vingård planterad 1906). Rosévin tillverkat med teknik 'bleeding'.

6. El Esteco Old Vines Criolla 2019 (93265), 199 kr. Säljstart 7/4-21

Cafayate, Cachaqui Valley, Mendoz

Medel/fyllig, bärig ton i kulissen som är lätt saftig som hallon- eller vinbärssaft,  smak av röd frukt med inslag av kärnor. Varm ton i kulissen. Viss stramhet. Sötsyrligt saftig. Udda fågel, ganska kul. Servera svalt för bästa upplevelse. Vem är inte nyfiken på ett rosévin av sorten criolla, lägg till när druvorn kommer från gamla vinstockar.
Betyg: 4

7. Ver Sacrum ‘Gloria S’ 2016

Los Chacayes, Uco Valley, Mendoza

Provningens bästa vin för mig, med wow-faktor! Skickar här iväg en önskan till den svenska importören Handpicked Wines Sweden AB att omedelbums beställa hem Gloria S. 100% garnachavin från Argentina, tillhör inte bland de vanliga. Vinkul på hög nivå och tillverkaren heter Ver Sacrum - lägg namnet på minnet!

Fyllig, elegant, stram och rödfruktig smak med läcker helhet och många nyanserad. Bra längd, fruktig och komplex.
Betyg: 4+

8. Alamos Malbec Organic 2020 (6670), EKO, 99 kr

Mendoza

Väl kända tillverkaren Alamos står för bussiga vardagsviner. Medelfylligt vin med en violton, smak av mörka bär, vinbär, körsbär och lakrits. Tät, med en viss syrlig lätthet. Bäst till mat. Skönt vardagsvin och bra, basmalbec. I provningen testades årgång 2019. Har lagt till senare provningsnotering för att synka med vin som säljs nu, i butik.

9. Pulenta Estate ‘Finca la Zulema’ Malbec 2019

Argelo, Luján de Cuyo, Mendoza

Vinet har inte fatlagrats, mycket intressant av den anledningen. Fyllig smak av mörka bär och frukt, yppig körsbärston, inslag av moreller, viol och skogshallon. Bra, frisk längd. Single vineyard, dvs vin av druvor från en unik vingård. Riktigt trevlig och välgjord.

Tillverkaren är Bodegas y Viñedos Hugo y Eduardo Pulenta och importören (har husets allra enklaste vin listat på bolaget) är Kiviks Musteri AB.

10. Zolo Black Malbec 2015 (2761), 279 kr

Alto Agrelo, Luján de Cuyo, Mendoza

Producent är Fincas Patagonicas. Här är druvor från vingårdar på cirka 100 meters höjd, och branta lägen. En direkt eldig smak i längden stjälper helhetsintrycket. Alkohol blir ialdrig mjukare, alternativt smakar mindre när vinet får mer ålder. Slutsats, provar gärna om för att säkerställa att provflaskan inte vara ett 'måndagsexemplar'.

11. Raffy ‘Tursos’ Malbec 2016

Gualtallary, Uco Valley, Mendoza

Vin som fått höga ratings internationellt, säljs i prisklass 300-500 kr flaskan. I provningen var vinets dagsform - ungt!
Med smaker som var slutna och knutna, förvisso fyllig och mörkfruktig av plommon med inslag av kakao. Men därutöver inte mycket mer, just nu. Det för att vinet är ungt - måste få mer tid.

12. Calle Contastini Malbec/Petit Verdot 2019

Paraje Altamira, Uco Valley, Mendoza

Fyllig. Mörk frukt, stram, kärnig, distinkt med rödblåfrukt, kärnig hint och med örtiga drag. Frisk smak med struktur. Bra drag och fin längd. Toppvin, gärna för att spara. Druvblenden är 97% malbec och 3% petit verdot och frukten kommer från två vingårdslägen, La Carmela och Calle Contastini som ligger på nästan 1 200 m ö havet. Producent är Lupa Wines. Köp över internet. Konstaterar att vin från Argentina kan mycket mer än vad vi får tillfället att prova i Sverige.

vin-fran-argentina-provning-vinbanken

Argentinas vinodlingar

Argentinas vindistrikt ligger direkt öster om Anderna och följer bergsformationen i en direkt nord-sydlig riktning. Högsta toppen är Anconcagua som med sina majestätiska 7 000 m över havet är Sydamerikas högsta punkt. Självklart inverkar höjderna och det smältvatten som kommer från bergen på kringliggande odlingar i Chile och i Argentina, och oavsett om de ligger på ena eller andra sidan.

Sedan blir jämförelsen knepigare för skillnaden mellan Chile och Argentina är stora. Närheten mellan odlingarna och havet eller på vilka höjder vingårdarna ligger är två parametrar som skiljer de två stora vinländerna åt.

Odlingar på höga höjder blir allt högre i Argentina

I Argentina är genomsnittshöjden för en vingård 600 meter över havet. Till Atlanten är det långt. Trenden för nyanlagda vingårdar i Argentina är att de hamnar högre upp än 600 meter. Att lyfta fram vingårdens placering med dess höjdnivå är ytterligare en fråga som ter sig som allt mer aktuell, även i Argentina. Redan vid mitt första besök i Argentina 2004 nämndes höga höjder som något positivt. Med torra odlingsförutsättningar är få om några, bekämpningsmedel nödvändiga. Den stora utmaningen var då, precis som nu, att tackla skurar av hagel.

Man skulle därför kunna tro att de befintliga höga höjderna på de Argentinska vingårdslägena skulle ge en viss respit mot ökande utmaningar i klimatförändringens tidevarv. Så är det inte. Kanske är det till och med motsatsen. Odlingar som ligger på tidigare klimatgränser verkar snarare vara mer känsliga för förändringar i väder och klimat. Hursomhelst är det ett faktum, klimatförändringen är närvarande även i Argentinas högt belägna vingårdar.

Klimatförändring påverkar även Argentinas vinodlingar

Med resultat att odlingarna drar sig allt högre upp. Samtidigt som de mer extrema väderförutsättningarna är regel, snarare än undantag. I år, 2021, har det till exempel regnat och varit svalt ovanligt länge under sommarmånaderna januari och februari. Vanligtvis är då bara soligt väder, med höga temperaturer. Ett torrt klimat helt enkelt. Den nya ordningen skapar givetvis grogrund för både fukt-, och mögelsjukdomar.

Vin från Argentina med mat

Passa på att prova flankstek med chimichurri - argentiska smaker när som bäst!