XAVIER-1410x165px_VINBANKENXAVIER-370x130px-VINBANKEN
Röda vinnyheter MAJ - recension vinlansering Systembolaget 11/5

Vinnyheter MAJ – recension vinlansering Systembolaget 4/5

Favoritmarkera

Tre världsklassviner är måsten. Med dessa i potten blir vinnyheter 4 maj en ordentligt bra lansering. Klassiska europeiska vinnationer i topp med vin av årgång 2018.

4 MAJ VINNYHETER. Systembolagets nyhetslansering tisdagen den 4 maj skulle kunna beskrivas som rätt bra tills man kommer till de tre världsklassvinerna som bara måste provas. Med dessa tre i potten blir det en ordentligt bra lansering. Två klassiska europeiska vinnationer med tre viner från årgången 2018.

Brons går till Álvaro Palacios med Finca Dofí. Silver till en modern skapelse med ursprung Côte-Rotî från Domaine du Monteillet. Bordeaux kommer med ett sött vin som är svårslaget och klassiska (röda) Lynch-Bages på guldplats är bara – gudomligt bra.

Men det finns även några riktigt bra, prisvärda viner och faktiskt ett vin som klarar fyndgränsen med god marginal. Ni hittar dessa genom att studera tabellen och läsa texten.

Snabbval

4 MAJ VINNYHETER – Mousserande vin

• Vouvray Plaisir Ancestral Domaine Vincent Careme 2018 (93578), Frankrike, EKO, 199 kr

Elegant med pomerans, mandarin, persika, aprikos och mandlar. Rustik smak med grapefrukt, citrus, gula äpplen, mineral och lätt sälta? Ancestral i namnet innebär att vinet buteljeras innan det jäst klart och jäsning slutförs på flaska vilket gör vinet lätt mousserande.

• Kamara Pure Pet nat 2020 (93512), Grekland, EKO 249 kr

Tydliga skaltoner med apelsin, mandarin, persikopuré, äpplen, lågmäld smak med mycket aprikosskal, örter, kryddor, lite maltig, rustik karaktär och en antydan till sötma. En skapelse från Thessaloniki.

4 MAJ VINNYHETER – Vita viner Frankrike

• Chablis Grand Cru Les Clos Jean-Marc Brocard 2008 (93339), 1 199 kr

Snygg, ren frukt med strama inslag av granit, kol, gråpäron och vita persikor. Bra utvecklad eftersmak med ståliga lite gröna syror och en lysande balans med mineral och sälta. Ett tolv år gammalt vin som inte är i närheten av att förstå sin ålder. Notera att det är en magnumflaska. Pasta med pesto, tomat och mozzarella serverat med ett grillat skaldjursspett.

• Rijckaert Pouilly Fuissé La Roche Vieilles Vignes 2018 (93344), 289 kr

Elegant och ren chardonnay med gula äpplen, päron, vita blommor och snyggt balanserade fat. Frisk, ren och generös frukt med mineral balans, syra och sälta. En frisk, trevlig Bourgogne som med marginal klarar konkurrensen från sina mer kända grannkommuner med Montra-”något” i namnet.

• Les Terres du Prince Pinot Blanc Domaine Weinbach 2019 (93425), Alsace, 329 kr

Stram med gula äpplen, persika, päron, vita blommor, bra balans, bra struktur, varmt mogen frukt med en liten gnutta fat. Om det planeras en blindprovning och ni söker en typisk pinot blanc då hoppar ni denna svulstiga rackare för detta vin ger betydligt mer än en spenslig normalpinoblanc!! Druvorna har fått mogna länge innan skörd vilket ger ett ovanligt uttrycksfullt vin men också en ovanligt bra sådant.

• Condrieu Les Grandes Chaillées Dom. du Monteillet 2019 (92212), 429 kr

Snygg, aromatiskt och uttrycksfull Condrieu med vita blommor, bivax, persikor och mandlar. Lång, välbalanserad eftersmak med blodgrape, päron och krispiga mineraltoner med lite sälta. Prova med en härlig skaldjurslasagne.

4 MAJ VINNYHETER Orange vin

• Gentil du Clos des Capucins 2019 (95637), Alsace, Weinbach EKO 199 kr

Stort och doftrikt med skaltoner, grapefrukt, päron, apelsin och bittermandel. Bra eftersmak med pepprigt elegant frukt. Ett vin med personlighet som passar till en bred flora av mat.

4 MAJ VINNYHETER – Vita viner Italien

• Cascina Luisin Roero Arneis 2019 (93516), Piemonte, 179 kr

Elegant mogen frukt med gula äpplen, persika, päron och citrusskal. Bra balanserad smak med äpplen, granit, mineral bra längd och lite sälta. Friskt, rent trevligt och snyggt.

• Colle Ozio Grechetto Leonardo Bussoletti 2018 (92303), Umbrien, 179 kr

Frisk, varmt mogen frukt med gula plommon, persika, ananas och fat. Ren, mogen frukt med tropiska inslag, mineral och lätt sälta. Rent balanserat och snyggt men kunde haft lite mer syra.

• Bisci Vigneto Fogliano Verdicchio di Matelica 2018 (93515), Marche, 195 kr

Stram, frisk och elegant med gula äpplen, persika, päron, melon och fat. Snyggt balanserat med bra struktur, bra syra, mineral och lite sälta. Ett friskt och elegant vin med finstämda ektoner som är lätt att gilla.

4 MAJ VINNYHETER – Vita viner Spanien och Ungern

• Turonia Albariño 2019 (93213), Quinta Couselo S.L., 169 kr

Aromatiskt varm albariño från Rias Baixas med härlig saltvattenstänkt atlantluft, mandarin, apelsinskal, päron, och trevlig balans. Lång eftersmak med melon, citrusskal, mineral och sälta. Bra och väl värd pengarna men skulle kunna vara ännu lite stramare.

• Gilvesy Váradi Furmint Gilvesy Winery 2018 (95201), 249 kr

Stramt och friskt med päron, citrus, persika, bivax och fat. Bra struktur med energi, bra balans, mineral, snygga limesyror, sälta och längd kompletterat med trevliga toner av ny, elegant balanserad ek.

4 MAJ VINNYHETER – Vita viner Chile och Sydafrika

• Granito Semillon J.Bouchon 2019 (92336), Maule, Chile 249 kr

Varmt mogen semillon med gula äpplen, aprikos, päron, grillade citroner, skaltoner och fat. Fyllig, kraftig eftersmak med gula plommon, honungsmelon mineral, längd och mycket värme. Ett uttrycksfullt vin med personlig stil.

• Saurwein Chi Riesling 2020 (93231), 229 kr

En riesling från Elgin i Sydafrika. Stram med gula äpplen, päron, citrus och vita blommor. Mer generöst och öppen i smaken med äpplen, mineral, syra sälta och en gnutta residualsötma. Välgjort och påfallande likt en moselriesling. En kryddig soppa på rostade paprikor serverad med ett spett av stekta pilgrimsmusslor.

4 MAJ VINNYHETER – sött vitt vin Bordeaux

• Château Guiraud 2015 (90091), 559 kr

Stort och aromatiskt med mandarin, aprikos, ananaspastiller, smultron, hjortron, botrytis (ädelröta) och äpplen. Stor smak med mycket sötma, havtorn och bra syra. En välgjord, elegant och komplex Sauternes med hög mumsfaktor.

4 MAJ VINNYHETER – Röda viner Frankrike

• Château Lynch-Bages 2018 (93509), Pauillac, 1 389 kr

En härligt frisk, fullspäckad Bordeaux med svarta vinbär, plommon, björnbär, lätt rökta, nya fat och en helt fantastisk doft. Tät mörk och ordentligt koncentrerad frukt med ceder, tobak, nougat och choklad och sedan slutar den aldrig att smaka… Som morfar sa ”jamen så ska en slipsten dras”. Bordeaux ett toppår är svårslaget!

• Côte-Rôtie Bons Arrêts Monopole 2018 (91146) Domaine du Monteillet, 739 kr

Härligt koncentrerad, mörk, mogen frukt med björnbär, viol, blommor, kryddor och nya fat. Fylligt och komplext med mörka bär, vildhallon, choklad, lakrits, kola och silkigt lena tanniner. Allt styrs upp av fin syra och en rejäl dos med nya fat som behöver något år för att integreras. Men på det stora hela ett jätteWOW!!

• La Fage Domaine Cosse & Maisonneuve 2016 (93510), EKO, 199 kr

Härligt frisk, mogen, mörk och varm frukt med björnbär, svarta vinbär, plommon, kryddor och fat. Lång, fyllig eftersmak med blåbär, viol, mörka körsbär, choklad, svartpeppar och snygg ek. En riktigt bra bordeauxlik Cahors som blir ännu bättre efter något år i vila.

4 MAJ VINNYHETER – Röda viner Italien

• Barolo Bussia Cascina Dardi Riserva Alessandro e Gian Natale Fantino 2013 (90094), 599 kr

Varmt, mogen Barolo i traditionellt stuk som vill vara lite obstinat och själv bestämma när den ska visa sig. Allt finns där dock. Så fram med stort pinotglas och ladda med vin och tålamod så kommer ”anden i flaskan” fram i form av hallon, körsbär, tobaksblad, plommon, charkuterier, te och kryddor. I smaken lyfter det till och med från ett medelfylligt ganska beskedligt vin till att närma sig fylligt. Men visst, det är lite kantigt och ogint en stund. Tänk vad lite luft och tålamod i kombination med kvalitet kan ge!!!

• Fattoria Poggerino Chianti Classico 2018 (93284), EKO, 189 kr

Snyggt varmt mogen frukt med vinbär, körsbär jordgubbar, kryddor, tobaksblad, läder och fat. Riktigt bra balans med överraskande kraft och extrakt, choklad och varma kryddor. För de chiantiproducenter som klarade sig från angrepp i vingårdarna kan 2018 verkligen imponera. Mat till detta vin: kanske en klassisk Saltimbocca med svamprisotto.

• Valpolicella Classico Superiore Vini Pietro Clementi 2017 (95127), 179 kr

Varmt solmogen frukt med körsbär jordgubbar, röda vinbär, kryddor, nougat, superbra balans, bra kraft och fina fat. En riktigt elegant och snyggt gjord Valpolicella från ett år då många producenter slet sitt hår.

• Tornatore Etna Rosso 2018 (93579), 159 kr

Bra mogen frukt som håller emot lite innan den öppnar sig. Blodgrape, rosor, körsbär, te, örter, och kryddor. Lång, medelfyllig eftersmak med sura körsbär, slånbär, elegans, energi, intensitet och medelhavet fick vara med och ge en lite kick av sälta i avslutet. Snygg Etna Rosso till lite pengar. Fyndlampan blinkar!

• Rupestre Valtellina Superiore Sassella 2015 (92076), Menegola Walter, 229 kr

Här får vi ta del av en liten välorganiserad bukett av kryddor, rosor, örter, bivax, körsbär, te, gran och massor utöver detta. Smaken är något mer svårtillgänglig men mycket finns där i form av rikt mogen, nästan syltig frukt med koncentration, mineral, bivax och varma kryddor. Ett vin för mottagaren som vill ha lite smakmässig variation och utmaning. Till detta Valtellinas paradrätt pizzoccheri alla Valtellina eller för de som vill ha en variant som också slår högt pizzoccheri med karljohansvamp

• Valtellina Superiore Sassella Riserva 2013 (93496), 349 kr

Mogen varm frukt med körsbär, tranbär, lingon, te, kryddor och örter. I eftersmaken finns vildhallon, jordgubbar, mörka körsbär, rosor, läder, tobak och fat. Ett bra och spännande vin som möjligen gav mer för ett par år sedan.

4 MAJ VINNYHETER – Röda viner Spanien

• R López de Heredia Vina Tondonia Reserva Tinto 2008 (99442), Rioja, 679 kr

Ren, snygg och varm frukt med röda körsbär, plommon, kryddor, örter och åldrade fat. Smaken är betydligt mer koncentrerad än den tidigare årgången och bjuder på mörka körsbär, charkuterier, lakrits, komplexitet och lite sälta från ekfaten. Tradition är förnamnet på den här producenten som köpte sin första fax när 98% av världens befolkning redan kommunicerade via mail. Notera att detta är en magnumflaska och då är priset ganska beskedigt.

• Finca Dofí Alvaro Palacios 2018 (95167), Priorat, 649 kr

Djup solmoget mörk frukt med imponerande aromer av viol, vinbär, körsbär, kryddor, örter och svartpeppar. Smaken är lite oväntat elegant men med en nästan perfekt balans och vibrerande energi kombinerat med en harmoniskt ljuvlig eftersmak med nötter, mandlar, mineral och extrakt. Jag vet inte vad de gör, men Palacios tycks ha hittat ytterligare en väg att ge Dofí ännu mer komplexitet och energi än tidigare.

4 MAJ VINNYHETER – Röda viner Argentina och Australien

• Ver Sacrum Garnacha 2019 (93285), Uco Valley 179 kr

Stramt kryddig grenachefrukt, med körsbär, rönnbär, blodgrape, vingummin, blommor, örter och kryddor. Lätt till medelfyllig eftersmak som är byggd kring en körsbärssyrlig ryggrad av lite spenslig men energirikt, läskande frukt med kryddor, örter, blommor och en antydan till fat. I stilen påminner vinet om många av de garnachabaserade vinerna från Vinos de Madrid men det här är lite lättare i stilen.

• Ver Sacrum Gloria Garnacha 2017 (91261) Argentina, Los Chacayes, 235 kr

Stram och återhållen frukt med körsbär, blommor, blodgrape, kryddor och energi. Stram ganska lätt eftersmak med lingon, rönnbär, tranbär, körsbärskärnor, kryddor och örter. Prova med lättgrillad (eller stekt) tonfisk med ugnsbakad potatis och tomatsalsa. (Anteckningarna gäller årgången 2018 av detta vin eftersom importören skickade fel årgång. I länken nedan finns årgång 2016).

ARGENTINAPROVNING – UPPLYFTA FÖRUTSÄTTNINGAR, bl a med Ver Sacrum och Gloria av årgång 2016

• Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz 2017 (93500), Nagambie Lakes, 219 kr

Fyllig varmt mogen frukt med mörka körsbär, björnbär, nougat, svartpeppar och fat. Stor fyllig smak med eukalyptus, mynta, timjan, mineraler, kaffe och mörk choklad. Bra!

TABELL

VISA TABELL
vinnyheter tillfälligt sortiment 4 maj
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
MOUSSERANDE VIN
Frankrike
Vouvray Plaisir Ancestral EKO, 2018, 199 kr, =
Vouvray Plaisir Ancestral EKO, Domaine Vincent Careme201893578Vouvray19916=21-240.12400
MOUSSERANDE VIN, rosé
Grekland
Kamara Pure Pet nat EKO, 2020, 249 kr, =
Kamara Pure Pet nat EKO, Kamara Winery202093512Thessaloniki24915.5=21-220.11200
SÖTT VITT VIN
Frankrike
Château Guiraud , 2015, 559 kr, +
Château Guiraud , Château Guiraud201590091Sauternes55918+21-334.5120
VITT VIN
Frankrike
Chablis Grand Cru Les Clos Magnum, 2008, 1199 kr, +
Chablis Grand Cru Les Clos Magnum, Jean-Marc Brocard200893339Chablis Grand Cru119918+21-281.2200
Pouilly Fuissé La Roche Vieilles Vignes, 2018, 289 kr, +
Pouilly Fuissé La Roche Vieilles Vignes, Maison Rijckaert201893344Pouilly-Fuissé28917.5+21-271.2840
Les Terres du Prince Pinot Blanc, 2019, 329 kr, =
Les Terres du Prince Pinot Blanc, Domaine Weinbach201993425Alsace32917=21-281.2240
Gentil du Clos des Capucins EKO, 2019, 199 kr, +
Gentil du Clos des Capucins EKO, Domaine Weinbach201995637Alsace19917+21-222400
Condrieu Les Grandes Chaillées, 2019, 429 kr, +
Condrieu Les Grandes Chaillées, Domaine du Monteillet201992212Condrieu42918+21-251.2120
Tyskland
Ayler Kupp Riesling Kabinett Fass 8 , 2019, 230 kr,
Ayler Kupp Riesling Kabinett Fass 8 , Peter Lauer201995140Mosel230 Ej provat860
Italien
Roero Arneis, 2019, 179 kr, +
Roero Arneis, Cascina Luisin201993516Roero17916.5+21-241.2900
Vigneto Fogliano, 2018, 195 kr, +
Vigneto Fogliano, Bisci201893515Verdicchio di Matelica19516.5+21-241.22400
Colle Ozio Grechetto, 2018, 179 kr, +
Colle Ozio Grechetto, Societa Agricola Bussoletti Leonardo201892303Umbrien17916+21-231.23600
Spanien
Turonia , 2019, 169 kr, +
Turonia , Quinta Couselo S.L.201993213Rías Baixas16916+21-251.23000
Ungern
Gilvesy Váradi Furmint , 2018, 249 kr, +
Gilvesy Váradi Furmint , Gilvesy Winery201895201Badacsony24917+21-281.2600
Sydafrika
Chi Riesling, 2020, 229 kr, +
Chi Riesling, Saurwein202093231Elgin22916.5+21-241.2480
Argentina
Fuego Blanco Sauvignon Blanc, 2020, 179 kr,
Fuego Blanco Sauvignon Blanc, Bodegas Toneles202093514Valle del Pedernal179 Ej provat2400
Chile
Granito Semillon J.Bouchon, 2019, 249 kr, +
Granito Semillon J.Bouchon, Vinedos J. Bouchon y Cia LtdA201992336Maule24916.5+21-241200
Frankrike
Château Lynch-Bages , 2018, 1389 kr, +
Château Lynch-Bages , Château Lynch-Bages201893509Pauillac138919+22-342.3480
La Fage EKO, 2016, 199 kr, +
La Fage EKO, Domaine Cosse & Maisonneuve201693510Cahors19917.5+22-282.31800
Côte-Rôtie Bons Arrêts Monopole, 2018, 739 kr, ++
Côte-Rôtie Bons Arrêts Monopole, Domaine du Monteillet201891146Côte-Rôtie73919++21-302.3120
Cheverny Rouge EKO, 2019, 189 kr,
Cheverny Rouge EKO, Hervé Villemade201992352Cheverny189 Ej provat2.31200
Chat Fou , 2019, 276 kr,
Chat Fou , Éric Texier201993570Côtes du Rhône276 Ej provat2.31400
Italien
Chianti Classico, 2016, 239 kr,
Chianti Classico, Castell'in Villa201693269Chianti Classico239 Ej provat2.3600
Valtellina Superiore Sassella Riserva, 2013, 349 kr, =
Valtellina Superiore Sassella Riserva, Azienda Agricola Menegola Walter201393496Valtellina Superiore34917=21-252.3600
Rupestre Valtellina Superiore Sassella, 2015, 229 kr, +
Rupestre Valtellina Superiore Sassella, Azienda Agricola Menegola Walter201592076Valtellina Superiore22917.5+21-282.32400
Barolo Bussia Cascina Dardi Riserva , 2013, 599 kr, +
Barolo Bussia Cascina Dardi Riserva , Alessandro e Gian Natale Fantino201390094Barolo59918+21-282.31200
Valpolicella Classico Superiore , 2017, 179 kr, +
Valpolicella Classico Superiore , Vini Pietro Clementi201795127Valpolicella Classico Superiore17916.5+21-282.33600
Chianti Classico, 2018, 189 kr, +
Chianti Classico, Fattoria Poggerino201893284Chianti Classico18917+21-282.36000
Etna Rosso, 2018, 159 kr, ++
Etna Rosso, Tornatore201893579Etna15917.5++21-272.36000
Spanien
Vina Tondonia Reserva Tinto Magnum, 2008, 679 kr, +
Vina Tondonia Reserva Tinto Magnum, R López de Heredia Viña Tondonia200899442Rioja67918+21-322.3480
Viña Tondonia Reserva Tinto, 2008, 169 kr,
Viña Tondonia Reserva Tinto, R López de Heredia 200899442Rioja169 Ej provat2.32400
Finca Dofí , 2018, 649 kr, ++
Finca Dofí , Alvaro Palacios201895167Priorat64918.5++22-302.3180
Argentina
Ver Sacrum Garnacha, 2019, 179 kr, +
Ver Sacrum Garnacha, Ver Sacrum201993285Uco Valley17916.5+21-252.31200
Gloria Garnacha , 2017, 235 kr, +
Gloria Garnacha , Ver Sacrum201791261Los Chacayes23516.5+21-272.3240
Australien
Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz, 2017, 219 kr, +
Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz, Tahbilk201793500Nagambie Lakes21917.5+21-292.32400

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Men som Anders Röttorp skriver: vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

Lämna ett svar